Fiets schoonmaken? Dat doe je zo.
Spoel de modder en pekel van je fiets
Als regen, modder, vorst en pekel het wegdek en ook de fiets teisteren, is je fiets schoonmaken na elke rit heel belangrijk. Pekel en vuil is namelijk funest voor veel onderdelen. Maar maak je fiets vooral niet schoon met warm water …
Het schoonmaken van je fiets kost weinig tijd, verlengt de levensduur van je stalen ros én het is veiliger voor jezelf. Doe je dit niet, dan tasten vuil, water en vooral pekel de metalen delen aan. En roest zorgt al snel voor mankementen. Zoals een remkabel die gaat roesten en breekt. Je wilt niet denken aan de eventuele gevolgen.
Kom je toch met pech stil te staan door een kapotte ketting of versleten remmen? De Wegenwacht laat jou en je fiets deze winter niet in de kou staan. Met Wegenwacht Fiets komen we je ter plekke helpen, onderweg én thuis.
Fiets schoonmaken met koud water
Spoel je fiets goed af met veel water. Gebruik in pekeltijd koud water. Want in warm water lost pekel op en dringt het door het water nog dieper in de onderdelen. Voorkom dat er water in kabels terecht komt. Dit kan namelijk bevriezen.
Een spons - en zelfs een tandenborstel voor de moeilijk bereikbare plekken - en sopje van groene zeep, afwasmiddel of autoshampoo reinig je daarna alle onderdelen iets grondiger. De ketting maak je het beste schoon met kettingreiniger. Laat dit eerst even inwerken en neem de ketting daarna af met een droge katoenendoek. Daarna smeer je de ketting in met kettingolie voor natte condities.
In de warmere delen van het jaar kun je een tuinslang gebruiken om je fiets te wassen, maar gebruik nooit een hogedrukspuit. Hierdoor komt water in onderdelen waarin je geen water wilt hebben. Zoals de lagers van je versnellingsnaaf of trapas.
Likje vaseline
Fiets schoongemaakt? Dan volgen de remkabels. Check ze op roest en vocht. Haal ze het liefst even los. Zijn ze in goede conditie, droog ze dan en smeer de kabels in met kettingolie voor je ze weer monteert. Controleer tot slot of alle bewegende delen, van balhoofd tot trapas, nog steeds goed ingevet zijn. Doe dit ook bij bouten en moeren en geef ze indien nodig een extra likje vaseline. Doe dit ook op chromen delen. Die zijn ook gevoelig voor pekel en water.
Elektrische fiets schoonmaken
Heb je een elektrische fiets en wil je die schoonmaken? Gebruik dan niet teveel (koud) water rondom de elektrische onderdelen zoals de accu en het display. En maak ze extra goed droog na elke schoonmaakbeurt. Wil je ook gelijk je fietsketting grondig schoonmaken en smeren?
Fietsketting schoonmaken en smeren
Spullen voor onderhoud voor de elektrische fiets zijn te koop bij fietsenmakers.
Deel deze pagina