De ideale zithouding op de fiets
Stop rugklachten en zadelpijn
Wie een goede fietshouding heeft, ervaart minder pijntjes, zoals rugklachten, zadelpijn en een stijve nek. De goede maat fiets voorkomt veel problemen. Onze tips helpen je met een goede fietsafstelling en juiste zithouding op de fiets.
Fiets afstellen: framemaat fiets
- Leidraad is je binnenbeenlengte. Dat is de afstand tussen de vloer en je kruis als je rechtop staat. Zet je voeten, zonder schoenen, iets uit elkaar. Je kunt ook tegen een muur gaan staan en de hoogte van je kruis op de muur aftekenen.
- Vermenigvuldig de beenlengte met 0,68: dit is je framemaat in centimeters.
- Tussen twee maten in? Een fiets die nét iets te klein is, kun je passend maken met een langere zadelpen en stuurpen. Een te grote fiets kun je niet kleiner maken.
- Sommige personen hebben naar verhouding lange benen. Met bovenstaande meting kun je bij een te grote fiets uitkomen. Een proefrit kan nuttig zijn. De afstand tot het stuur kan dan de doorslag geven. Als je er niet gemakkelijk bij kunt, heb je sneller kans op blessures aan nek en schouders. Ook heb je minder controle over de fiets. Een fietsmaat kleiner is dan het advies. Je kunt de juiste zadelhoogte bereiken door een langere zadelpen.
Sportieve fietsen zoals mountainbikes en racefietsen hebben een andere geometrie. Met deze voorovergebogen sportieve zit kun je efficiënter kracht zetten. Je moet dan nog steeds goed bij het stuur kunnen. Je armen overstrekken is nooit goed.
Stuur en fietszadel afstellen
Veel fietszadels kun je over de rails iets naar voren of naar achteren zetten. Maar ook met de punt naar boven of naar beneden.
De ideale houding van je bovenlichaam begint op het zadel. Je achterwerk moet stabiel op het zadel rusten, met de zitbotjes op het brede deel van het zadel. Als je nu het stuur vastpakt, zijn je schouders ontspannen en laag. Je armen heb je licht gebogen naar beneden.
-
Hoe hoog moet je zadel staan? De video laat zien hoe je de juiste hoogte van het zadel bepaalt. Het uitgangspunt is dat de tenen net de grond moeten kunnen raken. De formule voor de juiste hoogte is de gemeten binnenbeenlengte x 0,883. Dit getal is de zadelhoogte. Bij het instellen van die hoogte, reken je vanaf de trapas. Extra check: als de pedalen horizontaal gelijk staan, staat je voorste knie recht boven de as van je pedaal. Dit is de beste positie om kracht te zetten zonder je knie zwaar te belasten.
Bij het afstellen van het stuur zouden je polsen in een natuurlijke houding moeten staan. Een ander uitgangspunt is dat je armen licht gebogen moeten zijn. Je houdt je stuur vast, maar leunt er niet op.
Als je schouders omhoog gaan of je armen te ver uitstrekken om het stuur goed vast te houden, kun je enkele oplossingen proberen.
- Schuif je fietszadel een stukje naar voren over de rails. Of juist naar achteren als het stuur te dicht bij je lichaam is.
- Kantel je stuur. Soms kan een paar millimeter het verschil maken.
Fiets goed afgesteld, maar krijg je onderweg pech? Met Wegenwacht Fiets is pechhulp altijd dichtbij.
Extra tip: het belang van een goed fietszadel
De afstand tussen je zitbotjes bepaalt ook wat een goed fietszadel is. Je kunt dit laten opmeten bij een fietsspecialist. Soms is een zadel met een uitsparing handig om druk op je onderkant te verlichten. Een of meer proefritten kunnen zinvol zijn. Zadeldekjes of zachte fietszadels bieden niet altijd een oplossing. Deze zorgen voor meer warmte en wrijving en daardoor voor meer zadelpijn.
Je fiets goed afgesteld en zin om eropuit te gaan? Laat je inspireren door deze fietsroutes.