Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsremmen afstellen

Werken jouw handremmen wel goed?

Het spreekt voor zich dat je met goed werkende fietsremmen je fiets beter onder controle hebt. Je kunt gedoseerd, krachtig of rustig, remmen of een noodstop maken. Kunnen jouw remmen een beurt gebruiken? Fietsenmaker Benn legt in de video uit hoe handremmen afstellen in z'n werk gaat.

Welke remmen wil je afstellen?

  • De remkabels of remleidingen
    Door de remgrepen op het stuur in te knijpen, trek je de kabels aan die op hun beurt het remsysteem in werking zetten. Of je pompt olie door de leiding waardoor de rem samenknijpt.
  • Het remsysteem
    Velgremmen, schijfremmen en rollerbrakes zijn de meest voorkomende remmen.

Hoe je handremmen afstelt, zie je in het filmpje.


 

Handremmen afstellen

Remkabels

Remkabels hebben een stalen binnenkabel die het remsysteem aan het werk zetten. Lukt het afstellen niet, dan zijn de stalen binnenkabels misschien wel versleten. Ze zijn uitgerekt door het langdurig gebruik, beschadigd of aangetast door bijvoorbeeld vocht (corrosie). Nieuwe kabels zijn dan de oplossing. Voor de meeste fietsers is dit een klusje voor de vakman.

Hydraulische remmen

Hydraulische remmen hebben geen kabels, maar leidingen. Die lijken op kabels maar zijn gevuld met olie en werken met oliedruk. Let erop dat de olie nooit uit het systeem loopt, want dan werken de remmen niet meer. Olie bijvullen en het systeem ontluchten vraagt kennis van zaken. Echt een klus voor de fietsenmaker.

Alleen de terugtraprem heeft helemaal geen kabels.

De remsystemen afstellen

Rollerbrakes

Rollerbrakes zitten vaak op moderne stadsfietsen. Het is een gesloten systeem waar vuil geen vat op krijgt. Daardoor is dit systeem vrijwel onderhoudsarm. Ideaal als je niet van sleutelen houdt. Maar minder geschikt als je zware vrachten vervoert (bakfiets) of lange afdalingen in de heuvels maakt. Om niet extreem snel te slijten en een maximale remwerking te behouden, moeten rollerbrakes met een speciaal vet gesmeerd worden. Het liefst jaarlijks. De fietsenmaker kan je daarbij helpen.

Schijfremmen

Schijfremmen zag je eerst vooral op mountainbikes, waar krachtig en gedoseerd remmen van levensbelang is. Je ziet schijfremmen ook steeds vaker op elektrische fietsen. Schijfremmen werken bijna altijd hydraulisch. De remschijven zitten bij de as van het voor- en het achterwiel. Met de tips in het filmpje kun je de remmen zelf afstellen, maar wees kritisch: als je in de remgrepen knijpt en ze voelen sponzig aan, dan kan er ook een olielek in het hydraulische systeem zitten. Snel naar de fietsenmaker voordat ze helemaal niet meer remmen!

Velgremmen

De naam zegt het al: het remblokje drukt tegen de velg om de fiets af te remmen. Dit remsysteem wordt nog veel toegepast op lichte toerfietsen om het gewicht laag te houden. Ook e-bikes in een lage prijsklasse hebben vaak een velgrem op het voorwiel. Daarnaast is de hydraulische velgrem populair in het e-bikesegment. Deze remmen zijn betrouwbaar en de remwerking is goed te doseren.

Bij kapotte remmen laten we je niet in de kou staan

De Wegenwacht laat jou deze herfst en winter niet in de kou staan. Bij fietspech staat de Wegenwacht altijd voor je klaar. We schieten te hulp bij accuproblemen, lekke banden en kapotte fietsonderdelen zoals je ketting.

Remblokjes vervangen

Schijfremmen en velgremmen werken met remblokjes die tegen de remschijf of de velg drukken. Remblokjes slijten, onder andere door vuil, en moeten daarom zo nu en dan vervangen worden. Het is een klusje dat je zelf kunt doen. Wel goed om te weten: zoveel merken en typen remmen, zoveel remblokjes. Ga je remblokjes vervangen, let er dan wel op dat je de juiste remblokjes koopt en zoek op internet hoe je de remblokjes van het remsysteem van jouw type fiets vervangt. Of bekijk in de video hierboven de tips van fietsenmaker Benn.

Zorg ook dat je fietsversnellingen goed werken.


Help mij goed voor m'n fiets te zorgen

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!