Stadsfiets kopen
Waar moet je op letten?
De oer-Hollandse stadsfiets geldt als een klassieker in het straatbeeld en is dan ook de meest gebruikte fiets in Nederland. Ben jij van plan om een stadsfiets te kopen? Wij helpen je met onze tips graag in het juiste zadel.
Wat is een stadsfiets?
Stadsfietsen zijn stevige fietsen die zijn ontworpen voor dagelijks gebruik en een stootje kunnen hebben. De robuuste tweewieler heeft vaak een sterk stalen frame en staat bekend om zijn duurzaamheid en degelijkheid. Hierdoor is de fiets met zo’n 18 à 22 kilo wel relatief zwaar. Oftewel: geen toeters en bellen, maar eenvoud en efficiëntie.
Allemansvriend
Van praktisch vervoermiddel tot luxe blikvanger: stadsfietsen zijn er in alle soorten en maten. Eigenlijk scharen we zo’n beetje elke fiets die gericht is op dagelijks gebruik, en niet op recreatie, onder de noemer stadsfiets. Het zal je dan ook niet verrassen dat bijna elke Nederlander wel een stadsfiets in de schuur heeft staan. Niet gek, want de veelzijdige tweewieler is ideaal voor alledaags vervoer in stad of dorp en brengt je soepel naar je werk, school of de supermarkt. Met de stadsfiets worden daarom vooral korte afstanden afgelegd, vaak minder dan 5 kilometer. Bekendste model is de omafiets, maar ook de transportfiets, moederfiets en bakfiets zijn populaire stadsfietsen.
Onderhoudsvriendelijk
Stadsfietsen lijken wel onverwoestbaar en zijn bovendien erg onderhoudsvriendelijk. Vooral de gesloten kettingkast neemt je veel (onplezierig) werk uit handen. Kleine kans dus dat je de deur platloopt bij de fietsenmaker. Fiets jezelf fit, want in tegenstelling tot de steeds populair wordende e-bikes heb je bij de stadsfiets geen gemotoriseerd hulpje. Niet erg, want ouderwets zelf trappen is goed voor de gezondheid.
Aankoopcriteria stadsfiets
Hoe vind je nou een betrouwbare stadsfiets die bij jou past? Met onderstaande criteria helpen we je bij het vinden van het perfecte model:
- Doel: bedenk eerst waarvoor je de stadsfiets wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld van plan bent om regelmatig langere afstanden te fietsen, kun je beter kiezen voor een model met (wat meer) versnellingen. Zeul je vaak met boodschappen? Dan is een voordrager handig. En heb je de mogelijkheid om kinderzitjes op de fiets te monteren?
- Framemaat: het bepalen van de juiste framemaat is van essentieel belang als je comfortabel wilt fietsen. Een verkeerde framemaat kan zelfs leiden tot blessures. Kies daarom een frame waarbij je het zadel zo laag kunt zetten dat beide voeten de grond raken als je op het zadel zit. Een fietsspeciaalzaak kan jou hierbij helpen.
- Versnellingen: vraag jezelf af of je versnellingen echt nodig hebt. Bij korte afstanden zijn versnellingen snel overbodig, maar als je regelmatig een toertocht wilt maken, zijn modellen met 7 of meer versnellingen aan te raden. En onthoud: hoe meer versnellingen, hoe duurder de fiets.
- Remmen: grofweg heb je de keuze uit handremmen en terugtrapremmen. De typisch Nederlandse terugtraprem is goedkoop, onderhoudsarm en haast niet kapot te krijgen. Minpunt is de lange remweg. Als je meer comfort wilt, kun je beter kiezen voor rollerbrakes of V-brakes handremmen.
- Verlichting: bij verlichting draait het om zien én gezien worden. Gelukkig zijn tegenwoordig bijna alle fietsen standaard uitgerust met krachtige ledverlichting. Een moderne naafdynamo doet de truc.
- Zadel: wist je dat er behalve de horizontale stang nog een subtiel verschil is tussen de dames- en herenfiets? Zadels voor damesfietsen zijn breder. Let verder op het materiaal. Gelzadels zitten comfortabel, leren zadels vormen zich na een tijdje naar je lichaam.
- Proefrit: maak tot slot een (uitgebreide) proefrit. Zo ondervind je aan den lijve welke fiets het beste bij je past.
Meer aankooptips
'Even snel' een fiets kopen, is niet verstandig. Je wilt de juiste keuze maken. We zetten daarom de aankoopcriteria en alles wat er komt kijken bij de aanschaf van een fiets nog verder voor je uiteen.