Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendragertest 2025: Dit hebben we getest

De fietsendragers zijn zeer uitgebreid getest. Zowel op hun gebruiksgemak als op hun prestaties in de praktijk. Om dat te beoordelen deden we uitgebreide rijproeven met alle dragers, zowel op de openbare weg als op een circuit. We letten op tientallen aspecten en onderdelen van de dragers. Met name de circuitproeven zijn een belangrijke graadmeter voor de veiligheid van de fietsendrager. Hieronder lees je meer over de belangrijkste testonderdelen.

Testen gebruiksgemak

Het belangrijkste aspect van een fietsendrager is het gebruiksgemak. Denk bijvoorbeeld aan hoe makkelijk je de fietsen vastzet op de drager, en er weer af haalt. Ook het plaatsen van de drager op de trekhaakkogel en het goed kunnen fixeren op de kogel bepaalt voor een belangrijk deel het gebruiksgemak. Daarnaast spelen gewicht en pakformaat een belangrijke rol voor de gebruiker. Deze testen hebben wij uitgevoerd om het gebruiksgemak te beoordelen:

1. Eerste montage

Tegenwoordig zijn sommige fietsendragers ‘plug and play’: je haalt ze uit de doos en kunt ze gelijk gebruiken. Maar bij de meeste dragers moet je voor het eerste gebruik nog wel wat handelingen verrichten voor je op pad kunt. Bij dit testonderdeel kijken we hoeveel moeite en tijd de eerste montage kost.

2. Bevestigen en fixeren op de kogel

Voor dit testonderdeel is bijvoorbeeld van belang hoe makkelijk je de drager kunt vastpakken, tillen en plaatsen op de kogel. Ook beoordelen we hoe makkelijk je de stekker voor de verlichting kunt plaatsen. Vooral van belang is het fixeren van de drager op de kogel: hoe groter de klemkracht, hoe steviger de drager op de kogel zit.

3. Plaatsen, fixeren en verwijderen van de fietsen

De handelingen die de meeste tijd kosten zijn het plaatsen, fixeren en weer verwijderen van fietsen op de drager. Daarbij speelt een aantal aspecten een rol. De belangrijkste daarvan zijn: kun je de fietsen makkelijk op de drager rollen of tillen? Kun je de wielen makkelijk fixeren op de drager met de spanriemen? En vooral: kun je de fietsen makkelijk vastzetten met de grijparmen/framehouders?

4. Pakformaat & stallen van de fietsendrager

Fietsendragers staan het grootste deel van het jaar in de stalling. Dan is vooral het pakformaat van belang, zeker als je weinig ruimte beschikbaar hebt. Ook het gewicht van de drager en of er een goede handgreep aanwezig is (of andere manieren om de drager te verplaatsen, zoals wielen) spelen mee bij dit beoordelingspunt.

Rijproeven

Uiteraard testen we de fietsendragers ook in de praktijk op een testauto. Dat doen we zowel op de openbare weg als op een circuit.

5. Rijproeven openbare weg

Voor de rijproeven op de openbare weg beladen we de drager met twee e-bikes tot de maximale toegestane belading. Vervolgens rijden we een ronde van circa 40 kilometer waarbij we veel verkeerssituaties tegenkomen: van snelweg tot N-weg en van rotonde tot helling, van klinkerweg tot verkeersdrempel. Tijdens het rijden letten we onder meer op de beweeglijkheid van de fietsen en of de drager geluiden maakt tijdens het rijden.

6. Rijproeven circuit

Op een circuit stellen we de fietsendragers echt op de proef. Daar doen we – wederom met twee e-bikes op de dragers – remproeven tot 100 km/u en uitwijkproeven tot 80 km/u. Daarbij letten we erop hoeveel de fietsen bewegen tijdens deze proeven, of ze goed gefixeerd blijven op de drager en of de drager strak – en recht – op de kogel blijft zitten.

7. Constructie & onderdelen

Voor dit onderdeel bekijken we de constructie, onderdelen en functies van de drager nauwkeurig. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting, bedrading, wielhouders, framehouders/grijparmen. Ook meten we een aantal zaken en wegen we de dragers. Ook de hoek van de kantelfunctie wordt gemeten.

Onafhankelijkheid

In deze test zit ook de ANWB fietsendrager Touring Flex Premium. Uiteraard testen wij ook eigen producten zorgvuldig, volledig én onafhankelijk. Om te waarborgen dat de test ook voor het ANWB-product zuiver en eerlijk verliep was er bij de diverse tests een onafhankelijke waarnemer van de Fietsersbond aanwezig.

Ook handig

Pechhulp voor je fiets

Of je nu een lekke band hebt, een gebroken ketting of een lege accu van je elektrische fiets, dankzij de Wegenwacht fiets je zo weer verder.

Is mijn fietsendrager verzekerd?

Het is belangrijk om zowel je fiets als je fietsendrager goed te verzekeren tegen schade en diefstal. Sluit een fietsverzekering af en controleer je autoverzekering voor de dekking van accessoires.

Nieuwe fietshelm nodig?

Waar moet je allemaal op letten als je een nieuwe fietshelm koopt? Ontdek welke fietshelm bij je past.