Veiliger fietsen op je e-bike
Verklein de kans op fietsongelukken met aandacht voor bewustzijn, gedrag en accessoires
Het is in de loop der jaren steeds drukker geworden op de weg. Op het fietspad lopen de snelheden van de weggebruikers – zoals wielrenners, recreatieve fietsers en woon-werkverkeer, al dan niet met elektrische aandrijving – steeds verder uiteen. Een fietsongeluk zit dan, voor jong én oud, in een klein hoekje. Om te voorkomen dat je met je e-bike betrokken raakt bij een valpartij of aanrijding, kun je zelf best veel doen.
We fietsen in Nederland doorgaans van kinds af. Dat betekent ook dat we best wel handig zijn op de fiets. Toch gebeuren er jaarlijks helaas veel ongevallen met fietsers. Het zit vaak in kleine dingen waardoor het misgaat. Onoplettendheid, een (te) hoge snelheid, gebrek aan concentratie, onbekendheid met de fiets: allemaal mogelijke oorzaken van veel leed. Veilig fietsen begint echt bij onszelf. Daarom geven we je wat tips waar jij én anderen van kunnen profiteren.
Het is belangrijk te beseffen dat een e-bike net even iets ander gedrag vraagt van de berijder. Niet alleen haal je op een elektrische fiets logischerwijs hogere snelheden, er zijn nog zoveel meer zaken waar je op moet letten als je een e-bike gebruikt. Wie zich daarvan bewust is, kan de kans op fietsongelukken echt aanzienlijk verkleinen.
Bewustzijn
1. Betere balans: let op instap en zadelhoogte
Lichaamsbeweging is belangrijk om stijfheid te voorkomen, hoe jong je ook bent. Het is niet prettig om verkrampt op de fiets te zitten. Het maakt het opstappen ook al niet gemakkelijk. Zorg dat je daarom comfortabel bent met de instap én de hoogte van het zadel. Het is van groot belang dat je met beide benen bij de grond kunt als je stilstaat. Als je op je tenen wat wiebelt, verlies je al snel het evenwicht. Besef dat de fiets een balansvoertuig is, en dat de e-bike – omdat deze zwaarder is – net iets lastiger in balans is te houden dan een niet-elektrisch exemplaar. Zet het zadel dan ook gerust iets lager.
2. De plek van de motor
Weet waar de motor zit. Een middenmotor verdeelt het gewicht op je fiets beter. Als je de motor in het voorwiel hebt zitten, is het belangrijk daar ook bij het sturen rekening mee te houden. Je wordt dan namelijk ook, voor je gevoel, als het ware door de bocht getrokken. Ook een bakfiets met elektrische aandrijving voelt anders aan dan de conventionele variant.
Tijdens de jaarlijkse ANWB E-biketest hebben we 16 e-bikes getest met een middenmotor. Benieuwd welke e-bike als beste uit de test kwam?
Gedrag
1. Steppen: een gevaarlijke gewoonte
Velen van ons doen het, maar het is zo’n gewoonte die je op de e-bike echt af moet leren: al steppend wegfietsen. Op een elektrische fiets kan dat tot gevolg hebben dat de fiets als het ware met je aan de haal gaat, dat de snelheid direct al hoger ligt dan jij kunt bijsteppen. Stap gewoon eerst op, zet zowel een been aan de linker- als rechterkant van de fiets, ga op het zadel zitten en fiets dan weg. En het is juist hierom ook zo belangrijk dat je, zittend op het zadel, met beide voeten nog bij de grond kunt.
2. Laat je niet afleiden
Fietsen is de meesten van ons met de paplepel ingegoten, we zijn niet anders gewend. Dat maakt ook dat we stiekem allemaal denken volledige controle te hebben. Het gevolg is dat we soms wat ongeconcentreerd op de fiets zitten, met onze gedachten nog bij de koffievisite van een half uur ervoor, of alvast bij het tentamen van straks. Het is belangrijk je niet te laten afleiden op de fiets – ook niet door je telefoon. Zeker omdat op een e-bike alles sneller gaat, is concentratie van groot belang.
3. Pas je snelheid aan
Dat een e-bike 25 kilometer per uur kán, betekent natuurlijk niet dat je 25 kilometer per uur móét. Voel je prettig en veilig bij de snelheid die je aanneemt. Pas je snelheid aan de kwaliteit van het wegdek aan; op onverharde, hobbelige en bochtige wegen is het sowieso niet verstandig ‘hard’ te fietsen. Houd er ook rekening mee dat veel andere weggebruikers de snelheid van e-bikes te laag inschatten. Het is daarom vaak verstandiger af te wachten of je voorrang krijgt, in plaats van het zomaar te nemen.
4. Afremmen en terugschakelen
Wat veel e-bikers onbewust doen, maar beter af kunnen leren: wegrijden in de hoogste versnelling bij een stoplicht. Schakel al tijdens het afremmen terug, kom langzaam weer op gang en voer de snelheid pas op als je eenmaal weer alle ruimte hebt. Voor je batterij is het ook helemaal niet goed om in de hoogste versnelling weg te rijden. Doe je dat vaak, dan is deze eerder leeg. Ook zo verleng je de levensduur van je accu.
Accupech, lekke band of kapotte versnelling?
Bel dan de Wegenwacht. Bij fietspech helpen we je altijd ter plekke weer op weg.
Accessoires
1. Spiegeltje, spiegeltje
Het installeren van een spiegel kan helpen. Veel mensen hebben de neiging om te kijken als er gebeld wordt. Het gevolg is dat de focus dan niet meer op de weg voor je ligt. Het kan dan gebeuren dat je onbedoeld de berm instuurt. Met een spiegel aan de linkerzijde van je stuur kun je voorkomen dat je in onbalans raakt. Besef wel dat je met een spiegel vaak net iets breder wordt.
Bekijk fietsspiegels in de ANWB webwinkel
2. Beperk je bagage
Hou er rekening mee dat een zwaarbeladen fiets minder makkelijk stuurt. Een volle fietskrat voorop is geen goed idee en ook een tas aan je stuur kan voor disbalans zorgen. Bovendien bestaat het risico dat zo’n tas tussen je spaken komt. Wist je trouwens dat elke fiets een maximaal toegestaan totaalgewicht heeft?
3. Zorg voor zichtbaarheid
Het is een vanzelfsprekendheid, maar we zeggen het er toch altijd bij: zorg dat je gezien wordt in het donker.
4. Draag een fietshelm
Vanwege de hogere snelheid van een elektrische fiets kan de impact bij een botsing of valpartij ook groter zijn. Wie zijn hoofd beter beschermt, voorkomt er geen ongeval mee, maar verkleint wel de kans op ernstig letsel. Daarom adviseert de ANWB het dragen van een fietshelm, met name voor kinderen en andere kwetsbare groepen. Dit is de juiste draagwijze van een fietshelm
Weet waar je op rijdt
Wist je dat niet alle elektrische tweewielers voldoen aan de wettelijke voorschriften? Het kan dus zijn dat jouw elektrische fiets of step misschien helemaal niet is toegestaan op de Nederlandse wegen, of er gelden speciale, extra regels.