Fietsoefeningen om veilig te leren fietsen
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen
Leren fietsen levert vooral plezier op. Je kind geniet van een nieuwe vrijheid en kan met vriendjes en vriendinnetjes op avontuur in de buurt. Hoe ouder ze worden, hoe verder de verkenningstochten. De ANWB geeft tips om jouw kind op een leuke manier veilig op weg te krijgen. En te houden.
De meeste kinderen beginnen hun fietsavontuur op een loopfiets of een fiets met zijwieltjes. Een goed begin om de balans te voelen. Niet iedereen denkt er op dat moment aan, maar dit is het ideale moment voor de eerste lessen. De natuurlijke speelsheid van kinderen maakt ze meteen leergierig.
Buiten oefenen
1. Teken een mooi parcours
Teken maar eens een mooi parcours, met bochten en stoppunten. Geheid dat ze hier dol op zijn. En ondertussen leren ze bochten maken en inschatten wanneer ze moeten remmen. Oh ja: zeg dat ze bij het remmen ook de voetjes aan de grond moeten zetten. Ook al hebben ze zijwieltjes. Hoe eerder dat erin slijt, hoe meer kans je hebt dat ze gemakkelijker zonder zijwieltjes gaan rijden. Na het oefenen is het heerlijk uitrusten met onze kleurplaat voor de dappere fietsertjes.
2. Slalommen en over de schouder kijken
Hoef je als ouder niet meer mee te rennen om ze vast te houden op die eerste meters, dan volgt een nieuwe fase. Gaan ze de weg op, bijvoorbeeld naar school of sportclub, dan is het belangrijk dat ze de fiets echt onder controle hebben. Om zich soepel door het drukke (stads)verkeer te bewegen. Zet opnieuw een parcours uit, nu met kegels of pylonen om te slalommen. Check bovendien of ze ergens een heuveltje op en af kunnen rijden en leer ze hun hand uitsteken en over de schouder kijken zonder van de rechte koers af te wijken.
3. Fietsen met een tas
De oefeningen hierboven kun je herhalen met een zware rugzak om, vol met schoolboeken. Of met de schoolboeken op de bagagedrager. Dat is best even wennen namelijk. Moet de tas achterop? Kijk dan vooral naar een bagagedrager die de tas rechtop houdt. Dat is beter voor de balans. In tegenstelling tot een fiets met de drager boven het voorwiel. Dit maakt sturen zwaarder. Bovendien beperkt het het zicht op dat wat voor je voorwiel gebeurt. Een putje of steen kan dan nare gevolgen hebben.
4. Gevaarlijke punten bespreken
Nog een belangrijke tip: gaat je kind buiten de eigen omgeving, fiets dan een paar keer mee om gevaarlijke punten te bespreken, uit te leggen wat de beste plek is op de weg en hoe je rekening houdt met overig verkeer. Denk daarbij aan vrachtwagens en bussen met een dode hoek. In dit filmpje geven we uitleg en zie je precies wat een vrachtwagenchauffeur ziet. Heel verhelderend.
Binnen oefenen
Onderweg kom je heel wat verkeersborden tegen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om je kinderen te leren wat die betekenen. Dit kun je lekker aan tafel doen, aan de hand van onze praatplaat verkeersborden. Daar staan de meest voorkomende verkeersborden op. Wil je echt alle borden een keer zien, kijk dan op onze verkeersbordenoverzicht. Heb je zelf een verkeersbord bedacht dat nog niet bestaat? Maak deze dan met onze knutselplaat.
Meer tips?
Meer tips over veilig leren fietsen, vind je op onze website. Om te leren fietsen als ze klein zijn, maar ook over de eerste meters op de openbare weg, bijvoorbeeld naar school. Wil je weten of je verkeerkennis op peil is?
Deel deze pagina