Neem je kinderen veilig mee op de fiets
Kinderzitje, bakfiets, fietskar of familiefiets?
Praktisch en heel erg leuk: met je kleintje op de fiets eropuit. Boodschappen doen of samen een ontspannen fietstocht maken om de wereld te ontdekken. Uiteraard zo veilig mogelijk. Welke keuzes heb je dan en waar moet je op letten?
De mogelijkheden om jonge kinderen mee te nemen op de fiets zijn flink gegroeid. Passen op een gewone fiets maximaal twee kinderzitjes, met een bakfiets, fietskar of familiefiets kun je drie of meer kinderen meenemen. Een ruime schuur of garage is dan wel handig, want ze zijn óf breed, óf lang. Kinderen mee op de fiets: dat voel je. Of ze nu in een kinderzitje meegaan, of in een fietskar of bakfiets: je hebt heel wat extra gewicht te verplaatsen. Gelukkig zijn er elektrische fietsen en elektrische bakfietsen.
Baby op de fiets
Baby's vervoeren met de fiets vraagt extra aandacht. Als je kindje nog niet zelfstandig rechtop kan zitten is het heel kwetsbaar. Trillingen en klappen kun je dan beter vermijden. Algemeen advies is om baby's pas mee te nemen vanaf een maand of vier. Niet in een zitje, maar in een fietskar of bakfiets. Daarin plaats je een babyschaal die zo gevormd is dat rug en hoofdje goed ondersteund worden. Je kunt ook een autostoeltje plaatsen, of een speciale 'hangmat' waarin je je baby veilig en comfortabel vervoert.
Je kunt je baby ook meenemen in een autostoeltje achterop de fiets. Dit stoeltje kun je vastzetten met de Steco Baby-Mee (geschikt voor stoeltjes van verschillende merken). Veilig vastgegespt in de gordels is je kindje goed beschermd tegen eventuele klappen.
Fietsen met draagzak
Fietsen met een kind in draagzak is niet veilig. Draagzakken bieden op de fiets geen bescherming. Bij een valpartij kan het kindje onder de volwassen fietser terecht komen.
Fietsen met baby's: veilige alternatieven
Je baby veilig meenemen op de fiets kan in een bakfiets of fietskar. Beide mogelijkheden bieden genoeg ruimte om een babyschaal in te plaatsen, waardoor je kindje voldoende beschermd is.
In een fietskar zitten de kids lekker droog en er is ruimte voor wat spullen. De meeste karren hebben een of twee stoeltjes die geschikt zijn voor kinderen die zelfstandig kunnen zitten. Voor heel jonge kinderen kun je een babyschaal, autostoeltje of hangmat in de fietskar plaatsen, mits er goede bevestigingspunten zijn. Zo zijn de kleintjes beschermd tegen trillingen en klappen. Goede vering, of extra gewicht in de kar, vermindert trillingen. Een fietskar kan kantelen. Dit risico is kleiner bij fietskarren met een brede wielbasis, laag zwaartepunt en een speciale koppeling.
Voordeel van een fietskar: fiets en kar zijn los van elkaar te gebruiken. Er zijn multifunctionele fietskarren; met een extra wieltje aan de voorzijde heb je een kinderwagen. Zodra de kinderen zelf kunnen fietsen in het verkeer, kun je de kar gebruiken als boodschappenwagen.
Tip: Kies een opvallende kleur, of zet een vlaggetje op de kar, zodat de aanhanger goed opvalt in het verkeer.
Drie kinderen, boodschappen, de hond: een bakfiets weet er raad mee. Voor het veilige vervoer van heel jonge kinderen heb je bevestigingspunten nodig voor een autostoeltje of babyschaal ‒ die rug en hoofdje goed ondersteunt. Volg de aanwijzingen op die bij de bakfiets horen. Volgens sommige producenten zijn hun bakfietsen geschikt voor kinderen vanaf drie maanden.
Fijn: de mogelijkheid van een 'huif', als bescherming tegen wind en regen.
Bakfietsen met twee wielen zijn wendbaar en daardoor makkelijker bestuurbaar. Er kunnen meestal drie kinderen mee: twee voorin en een in een zitje achterop de fiets. Er zijn bakfietsen met drie wielen waar tot wel vijf kinderen in mee kunnen: vier voorin en een achterop. Drie wielen stuurt lastiger, maar stil staan gaat dan weer prima. Een bakfiets schreeuwt om een proefrit. Ervaar hoe het is om te fietsen met de verschillende typen bakfietsen, mét balast. Dan weet je hoe het zal fietsen als er straks kinderen in de bak zitten. Let ook op deze aandachtspunten.
(Elektrische) fiets met kinderzitjes
Kindje voorop, kindje achterop, pa of ma ertussenin: een typisch Nederlands plaatje. Kinderen mogen vanaf 9 maanden in een kinderzitje op de fiets mee. Dan zijn hun nek- en rompspieren voldoende ontwikkeld om goed rechtop te kunnen zitten. Je hebt de keuze uit een fietsstoeltje achterop of voorop. Met die keuze komen vanzelfsprekend een aantal aandachtspunten.
In het voorzitje kunnen kinderen tot 15 kg ‒ met nog hoger gewicht wordt de fiets moeilijker te besturen. Tegenwoordig worden voorzitjes altijd gemonteerd op de (verticale) stuurpen of balhoofd. Stuurtjes die je monteert op het stuur zelf zijn vrijwel niet meer verkrijgbaar: omdat vooral een stuur van aluminium onverwacht kan breken. Gebruik dus nooit oude of tweedehands voorzitjes die op het (horizontale) stuur zelf leunen.
In het kinderzitje achterop passen kleuters met een gewicht van 9 tot 22 kg (tot ca. 6 jaar) of ‘juniors’ van 20-35 kg (ca. 5-10 jaar). Heb je een elektrische fiets? Kijk dan of het zitje past: soms zit de accu in de weg. Bovendien is het maximale draagvermogen van bagagedragers van e-bikes bijna altijd 25 kg of lager. Een junior-zitje mag je dan ook niet hoger belasten dan die 25 kg (totaalgewicht = kind + zitje). Een alternatief is dan een achterzitje dat je monteert aan het frame: vraag dan altijd aan de verkoper of fabrikant of de fiets dat aankan, zeker voor junior-zitjes voor kids tot 35 kg.
Extra tips voor veilige fietsstoeltjes
Of: de familiefiets
De speciale moederfiets lijkt te verdwijnen. De rijeigenschappen laten vaak te wensen over omdat het frame te slap is. Bovendien willen ook vaders met hun kinderen fietsen. Een veel steviger gebouwde familiefiets is het alternatief. Die heeft veel ruimte tussen stuur en zadel zodat je comfortabel fietst met je kindje voorop. Deze fietsen hebben voordelen als een dubbele standaard tegen omvallen en een extra lange bagagedrager. Maak een testrit met ballast zodat je weet of de fiets goed bestuurbaar is met een of twee kinderen erbij.
Een familiefiets is een extra lange fiets met meerdere zitplaatsen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten.
- Als stadsfiets met verlengde achterzijde en bagagedrager, zodat er twee zitjes achter elkaar geplaatst kunnen worden. Deze fiets is ietsje langer dan een gewone fiets.
- Als tandem, maar dan speciaal gebouwd voor kinderen. Handig als je kinderen in verschillende leeftijden hebt. Heel kleine kinderen laten zich rijden: achterop, in een kinderzitje of autostoeltje met Steco Baby-Mee. Grotere kinderen zitten op een zadel en kunnen meefietsen als ze dat willen (tot wel twee meefietsende kinderen). De ouder zit achteraan in de rij en heeft goed overzicht ‒ wel zo gezellig ook. Deze familietandem (foto) van het merk Onderwater fietst en stuurt licht en gemakkelijk, maar is wel een stuk langer dan een stadsfiets.