Wat betekent coulance na afloop garantie
Tijdens een garantieperiode kun je altijd terug naar de verkoper als er iets stuk gaat. Die moet dat dan verhelpen, tenzij je het zelf hebt veroorzaakt. Maar wat zijn je rechten als de garantie is verlopen?
Coulanceregeling
Als er sprake is van een gebrek na afloop van de garantieperiode, kan door de verkoper een vergoeding worden aangeboden. Dit wordt ook gedaan om een geschil te voorkomen. Er wordt dan gesproken over vergoeding 'uit coulance'. Hierbij wordt dan geen aansprakelijkheid erkend. Een coulanceregeling houdt dus in dat een partij toezegt iets te doen zonder daartoe verplicht te zijn en zonder daarvoor een tegenprestatie te vragen. Als een partij verplicht kan worden iets te doen, is er geen sprake van coulance, maar van het uitoefenen van een recht.
Bij gebreken aan voertuigen kan een coulanceregeling worden opgesteld vanuit de importeur. Hier kunnen voorwaarden aan worden gesteld. Bijvoorbeeld dat het onderhoud regelmatig en volgens fabrieksvoorschrift is gedaan.
Een coulance kan ook worden aangeboden door de verkoper. Een bijdrage van zowel de verkoper als de importeur is ook niet ongebruikelijk. Zo komt het vaak voor dat de kosten voor het herstellen van een gebrek worden verdeeld over de importeur, de verkoper en de eigenaar (bijvoorbeeld ieder 1/3 van de kosten).
Wettelijke garantie
Een coulanceregeling wordt soms aangeboden om een klant tegemoet te komen of uit serviceoverwegingen. Ook komt het voor dat een coulanceregeling wordt aangeboden als het waarschijnlijk is dat vergoeding van (een deel van) de kosten juridisch wel kan worden afgedwongen. Zo mag je als consument op grond van de wet een redelijke levensduur verwachten van wat je hebt gekocht. Dit wordt ook wel 'wettelijke' garantie of non-conformiteit genoemd. Gaat iets stuk en hoefde je daar in redelijkheid nog geen rekening mee te houden, dan kun je een beroep doen op non-conformiteit. Het is verstandig om de coulanceregeling ook altijd te bekijken vanuit je rechten op grond van de wet. Met een coulanceregeling weet je meteen waar je aan toe bent en hoef je als je aan de gestelde voorwaarden voldoet, geen aanvullend bewijs te leveren. Ook is er dan geen juridische procedure meer nodig.
Meer informatie over non-conformiteit en klachten na aankoop vind je op onze website.
Deel deze pagina