Stacaravan kopen en verkopen
Stacaravan, chalet of zomerhuisje kopen of verkopen
Bij de koop of verkoop van een stacaravan moet rekening gehouden worden met de rechten van alle partijen: de koper, de verkoper en de campingondernemer. Er zijn verschillende mogelijkheden bij verkoop.
De verschillende mogelijkheden bij verkoop
Je kunt je stacaravan, chalet of vakantiehuisje (hierna: stacaravan) op de volgende manieren verkopen:
- stacaravan verkopen met eigen grond (dit geeft doorgaans geen problemen en wordt verder hier niet besproken)
- stacaravan los verkopen zonder standplaats (zonder de grond)
- stacaravan verkopen met standplaats (op gehuurde grond)
Stacaravan verkopen zonder standplaats
Als je alleen de stacaravan wilt verkopen, dus zonder standplaats, dan mag dit aan iedereen. De campingeigenaar heeft hier niets over te zeggen, behalve dat hij voorwaarden kan stellen met betrekking tot het weghalen van de stacaravan. Bijvoorbeeld door wie en wanneer de stacaravan weggehaald mag worden. Wij raden aan om een schriftelijke overeenkomst te sluiten met de koper en daarop duidelijk te vermelden dat alleen de caravan zelf wordt verkocht en niet de grond. Maak ook afspraken over wie de kosten voor het verplaatsen van de caravan betaalt.
Stacaravan verkopen met standplaats
Heb je stacaravan op gehuurde grond, dan is er geen sprake van huurbescherming zoals bij de huur van een woonhuis. Bij verkoop van de stacaravan met standplaats verkoop je de stacaravan en niet de plaats waar hij op staat. Daarvoor moet de campingeigenaar een nieuwe huurovereenkomst met de koper aangaan. De campingeigenaar mag dit zelf bepalen of hij dat wil. Bespreek daarom met de campingeigenaar vóór de verkoop de mogelijkheid van verkoop met behoud van standplaats. Geeft hij hiervoor toestemming, vraag dan een schriftelijke bevestiging.
Let op:
Houd bij een niet-verplaatsbare stacaravan (steen voor steen of plank voor plank gebouwd) rekening met het feit dat je deze zonder toestemming van de campingeigenaar niet "los" kunt verkopen. De grond is immers niet van jou. Je bent in dit geval altijd afhankelijk van de medewerking en toestemming van de campingeigenaar.
Bemiddeling door de camping
Je mag de stacaravan zelf te koop aanbieden. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van bemiddeling door de campingeigenaar. Een Recron-aangesloten ondernemer mag je hiertoe niet verplichten. Eist een bij de Recron aangesloten ondernemer toch dat je een bemiddelingsovereenkomst tekent? Wijs de camping dan op artikel 9 van de Recron voorwaarden en geef aan dat dit niet verplicht mag worden. Dit is door de Geschillencommissie in een uitspraak bevestigd.
Wil je een stacaravan kopen? Dan mogen door een Recron-aangesloten camping ook geen bemiddelingskosten worden berekend aan de koper.
Bij bemiddeling wordt er meestal een bepaald percentage van de verkoopsom als bemiddelingskosten gerekend. De recreant kan deze kosten betwisten, maar de campingeigenaar kan dan weigeren een nieuwe huurovereenkomst te sluiten met de nieuwe eigenaar. Op die manier wordt de stacaravan vaak onverkoopbaar. Is de camping aangesloten bij de RECRON, dan is artikel 9 van de RECRON-voorwaarden rondom verkoop van toepassing.
Om problemen te voorkomen raden wij aan een bemiddelingsovereenkomst te sluiten. Zet hierin om welke stacaravan en standplaats het gaat. Maak ook duidelijke afspraken over kosten en taken van de bemiddelaar, de minimumverkoopprijs en hoe lang de bemiddeling mag duren.
Meer informatie:
Roerend of onroerend
Geschillencommissie Recreatie
Problemen op de camping