Veilig rijden met een camper
Een camper is hét ultieme kampeermiddel voor de kampeerder die zijn eigen plan wil trekken. Maar ook hier is veiligheid van groot belang. Lees in dit artikel alles over het vervoeren van passagiers en veiligheid onderweg.
Passagiers en autogordels in de camper
In een rijdende camper hebben de veiligste zitplaatsen altijd veiligheidsgordels. Zit je in op een plek die niet bedoeld is als zitplaats, dan loop je bij een ongeval een veel grotere kans op letsel. Of op dat soort zitplaatsen ook daadwerkelijk gordels moeten zitten, hangt af van wanneer de wagen voor het eerst in het verkeer is gebracht. Is dat na 31 december 1989, dan moeten in een personenauto, en dus ook in een camper, gordels aanwezig zijn op alle naar voren gerichte zitplaatsen. Die ‘datum eerste toelating’ staat op kentekenbewijs deel I of op de kentekencard.
Personenauto’s die in het verkeer zijn gebracht na 30 september 2000, moeten ook gordels hebben op alle naar achteren gerichte zitplaatsen. Bij zitbanken en zetels dwars op de rijrichting, doen gordels bij een aanrijding meer kwaad dan goed. Daar zijn dan ook nooit gordels aangebracht. Om die reden worden dergelijke zitplaatsen tegenwoordig niet meer aangewezen als ‘zitplaats bestemd om tijdens het rijden te gebruiken’. De ANWB adviseert in verband met de veiligheid van alle passagiers om uitsluitend passagiers te vervoeren op zitplaatsen die zijn voorzien van autogordels. Ook camperfabrikanten stellen voorwaarden aan de zitplaats van passagiers en het aantal te vervoeren passagiers.
In een bedrijfsauto, dus ook in een van een bedrijfsauto afgeleide camper, moeten alle naar voren gerichte zitplaatsen een gordel hebben als de auto na 31 december 1997 in het verkeer is gebracht. Dat hoeft echter niet als zich op maximaal 1,30 meter voor de rugleuning van de desbetreffende zitplaats een veiligheidsscherm of de rugleuning van een ervoor gelegen zitplaats bevindt. Zie voor meer details de artikelen 5.2.47 en 5.3.47 van het Voertuigreglement (www.wetten.overheid.nl).
We adviseren om campers met een bedrijfskenteken of zogenoemd ‘grijs’ kenteken niet aan te schaffen. Vooral in grote, oudere campers zijn dan vaak te weinig autogordels aanwezig voor de hele familie. Technisch is het aanbrengen van extra autogordels vaak onmogelijk, extreem duur of de auto niet meer waard. De veiligheidseisen zijn echter door de jaren heen niet voor niets steeds strenger geworden. Autogordels redden jaarlijks talloze levens. Gebruik daarom tijdens het rijden altijd veiligheidsgordels.
Veiligheid onderweg
Eindelijk vakantie! Zo snel mogelijk inpakken en wegwezen. Dat klinkt heel verleidelijk, maar soms is het slimmer even te wachten. Bijvoorbeeld om het drukke verkeer te vermijden of om niet op het heetst van de dag achter het stuur te kruipen. Zorg ervoor dat je uitgerust op reis gaat en stop geregeld onderweg.
Tips voor onderweg
- Verkijk je niet op het aantal kilometers dat je op een dag kunt afleggen. In de bergen kan 250 km soms een hele dag kosten.
- Als je van camperplaats naar camperplaats of van camping naar camping trekt, rijd dan in het hoogseizoen niet te lang door. Je maakt meer kans op een staanplaats als je vroeg in de middag aankomt.
- In het buitenland gelden vaak afwijkende verkeersregels. Je vindt ze via anwb.nl/reisinformatie.
- Krijg je pech, zet de camper dan zo veel mogelijk aan de uiterste rechterzijde van de vluchtstrook. Is die te smal, rijd dan liever langzaam door naar een veiliger plaats. Zorg dat je opvalt. Dat kan met de alarmlichten en de gevarendriehoek. Laat alle inzittenden in geval van pech achter de vangrail wachten. Draag veiligheidsvestjes.
- Laat geen reispapieren en kostbaarheden in de auto achter. Laat ook geen kostbare spullen liggen. Gebruik een lastig te bereiken verborgen ruimte in de camper of nog liever een speciale camperkluis.
- Laat losse spullen niet rondslingeren, maar berg alles op.
- Laat heel kleine kinderen niet bovenin slapen. Er zijn diverse fatale ongevallen bekend, waarbij kinderen uit zulke hoge bedden zijn gevallen. Bovendien stijgen kookgassen eerst naar het plafond voor ze geventileerd worden. Zijn kinderen wat ouder dan is boven slapen geen bezwaar, mits het bed een rek of een net heeft dat aan alle kanten goed afsluit.
Op zoek naar inspiratie voor je volgende camperreis? Laat je inspireren door één van de vele campergidsen uit onze webwinkel. Daar vind je camperroutes en -plaatsen in Nederland en door heel Europa.