De 9 beste regio’s om te kamperen in Zuid-Europa
Zuid-Europa heeft alles voor een buitengewone kampeervakantie. Knusse steden, afwisselende natuur, eindeloze stranden en bovenal: veel zon. Op heel wat plekken in Zuid-Europa is het in september gemiddeld nog 22 graden, met als bonus dat het zeewater lekker is opgewarmd na de zomer. Oók in september en oktober is het daardoor nog heerlijk kamperen. Dit zijn negen plekken in Zuid-Europa waar je wilt zijn.
1. Ergens tussen de Alpen en de Côte d'Azur
De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuidoosten van Frankrijk zorgt voor een wel heel afwisselende kampeervakantie. Denk aan woest stromende rivieren, kronkelende canyons, heuvels met wijngaarden, velden vol lavendel en schitterende stranden. Tussen de Alpen en de Côte d'Azur is Frankrijk lieflijk en ruig tegelijk.
Waar je aan de noordkant bergen hebt van 3000 meter hoog, ligt een stuk zuidelijker de 600 kilometer lange kustlijn met witte stranden en rotskusten. De slingerende wegen hebben weids uitzicht op de Middellandse Zee. Sla ook de steden niet over, zoals de oude binnenstad van Nice met zijn sfeervolle stegen. Of de parfumhoofstad Grasse. De dag sluit je voor je caravan of tent af met een goed glas wijn uit de Provence.
2. Costa Brava: van schitterende baaien tot uniek vulkaangebied
De Costa Brava is een van de meest geliefde plekken van Spanje. De stranden zijn heel divers, van gezellige stadsstranden tot adembenemend mooie baaien. Ga naar het schiereiland Cap de Creus, destijds de inspiratiebron voor de surrealistische werken van schilder Salvador Dalí. Iets verderop ligt het vissersdorp Cadaques met de beroemde gotische kerk Esglesia de Santa Maria. Een andere tip is de kleine middeleeuwse heuvelstad Begur gelegen aan zee, die grotendeels tegen een berg is aangebouwd.
Ook het binnenland is het bezoeken waard. Zoals het unieke vulkaangebied Garrotxa aan de voet van de Catalaanse Pyreneën. Het is een ruig landschap, waar het heel goed wandelen en fietsen is. Ook het vlakke moerasland van Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà is een mooi gebied om te wandelen en vogels te spotten. Er zijn hier zo’n 323 verschillende soorten waargenomen, van flamingo’s tot baardmannetjes.
3. Toeren door heuvels vol wijngaarden in Toscane
Stad, strand en een schilderachtig platteland. Dat zijn nog maar drie elementen die Toscane zo geliefd maken. Rijd met de auto of de fiets over de kronkelende wegen, langs slanke cipressen en lonkende wijngaarden. Pauzeer onderweg bij een van de vele wijn- en olijfboerderijen voor een proeverij. Of geniet van de lokale keuken in een historisch dorp op een heuveltop. Kampeer je in de buurt van de kust, dan kom je helemaal tot rust aan een van de mooie stranden langs de Tyrreense zee.
Ook heeft Toscane verschillende steden waar je urenlang doorheen struint. Pisa is wereldberoemd door zijn scheve toren, en Siena om de 'Palio delle Contrade': de paardenrace op het Piazza del Campo die twee keer per jaar plaatsvindt. In Florence zie je de fotogenieke brug Ponte Vecchio, en ontdek je de geschiedenis van deze stad in een van de vele musea.
4. Grillige baaien en turquoise zee in Istrië en Dalmatië
In de Kroatische provincies Istrië en Dalmatië kampeer je bijna letterlijk aan zee. Het land heeft bijna 6000 kilometer kust en ook nog eens talrijke eilanden. Grote kans dus dat je in Kroatië je tent, caravan of camper aan de waterkant neerzet. De Middellandse Zee is vrijwel overal publiek toegankelijk. Stranden, rotsen, steigers, kades en baaien; je kunt jezelf overal te water laten in de kraakheldere turquoise zee.
Niet zo gek dus dat veel liefhebbers van zon en zee jaar na jaar op kampeervakantie naar Kroatië gaan. Maar ook zijn er oude steden en historische bezienswaardigheden, zoals Dubrovnik, waar Game of Thrones is opgenomen. Of Rijeka, dat in 2020 tot een van de Culturele hoofdsteden van Europa werd benoemd. Actievelingen gaan fietsen op de eilandengroep Brijuni, van oudsher een wildreservaat. Zonliefhebbers strijken neer op Zlatni Rat, dat al meerdere malen is uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld.
5. Hoge rotsen en groene wijngaarden in de Algarve
In de Algarve schijnt de zon zo’n 3000 uur per jaar. Dat is twee keer zoveel als in Nederland. Zelfs in de winter geniet je er van een mild klimaat. Denk je aan deze regio, dan zie je de gouden stranden, blauwe zee en oranje rotsen al voor je. Dit zuidelijkste deel van Portugal heeft veel mooie stranden met bijzondere rotsformaties. Door de aanwezigheid van de west- én de zuidkust is deze regio een van de meest consistente surfbestemmingen van de Atlantische oceaan. Je zult dan ook heel wat surfers de ruige golven zien trotseren.
Maar er is meer dan alleen strand. Er zijn veel lieflijke dorpen en gezellige steden, zoals het charmante Faro, Silves met het Moorse kasteel en de bruisende badplaats Albufeira. Het achterland van de Algarve heeft heuvels met wijngaarden, en de rivier Arade kronkelt 73 kilometer door het gebied. Wandelaars moeten bij Serra de Monchique zijn. Een waar wandelparadijs, dat ook wel de tuin van de Algarve wordt genoemd.
6. Genieten aan de Golf van Triëst in Slovenië
Laat de populaire kampeerlanden een keer links (of rechts) liggen, en zet koers naar Slovenië; een van de groenste landen ter wereld. Het heeft wat weg van zijn grote noorderbuur Oostenrijk, maar dan wel met mediterrane flair. Denk aan mooie koopmanshuizen, nauwe straten en pasteltinten. Dat is te danken aan het Venetiaanse gezag, dat eeuwenlang letterlijk en figuurlijk het gezicht beïnvloedde van Sloveense steden als Piran en Ljubljana. Die eerste wordt ook wel 'de parel aan de Adriatische zee' genoemd.
Het voordeel van kamperen aan de Sloveense Kust is dat bekende bestemmingen - zoals het meer van Bled, het meer van Bohinj en de Sloveense Alpen - allemaal binnen twee uur rijden liggen. Breng ook een bezoek aan de beroemde Postojna-grot. Een speciale trein brengt je diep in deze prachtige ondergrondse wereld met ongewone sculpturale rotsformaties, magische stalagmieten en vreemde dieren, zoals de grottenolm (Proteus anguinus). Wandelliefhebbers halen in Slovenië hun hart op met maar liefst 10.000 kilometer aan verzorgde wandelpaden. Ook zijn er veel goed onderhouden fietspaden. De smaragdgroene rivieren dagen je uit om te kajakken of raften.
7. Ogen en oren tekort in Andalusië
In Andalusië geniet je van Spaanse tapas, velden vol olijfbomen en veel bezienswaardigheden. Zo mag een bezoek aan het Alhambra in Granada niet ontbreken: een complex van koninklijke en militaire gebouwen uit de 13de eeuw. Het ‘rode kasteel’ hier staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Ronda is een van de oudste steden van Spanje en staat bekend als de geboorteplaats van het stierenvechten. Een aanrader om hier de Plaza de Toros de Ronda (de arena) te bezoeken. Vergeet ook de belangrijkste attractie niet: Puento Nuevo (nieuwe brug).
Actievelingen gaan naar het gebergte Sierra Nevada om te wandelen, paardrijden, vissen of skiën. Een van de populairste wandelingen is de afdaling in de Garganta Verde, in de Sierra de Grazalema. Met zo nu en dan wat klauterwerk en kans om vale gieren van dichtbij te bewonderen. Laten we tot slot de vele stranden niet vergeten. Die van natuurpark Cabo de Gata schijnen de mooiste van heel Spanje te zijn.
8. Douro: port proeven langs de gouden rivier
In de Dourovallei kom je helemaal tot rust tussen de glooiende heuvels. Deze wijnregio staat bekend als het oudste wijngebied ter wereld. De oevers van de Douro zijn erkend als werelderfgoed door de Unesco. Ook de beroemde port wordt hier gemaakt. Bezoek een quinta voor een rondleiding door de wijnboerderij. En natuurlijk om hun port te proeven.
De Douro (gouden rivier) slingert zich een weg van de Spaanse Sierra de la Demanda naar de Atlantische oceaan, waarin hij uitmondt bij de Portugese havenstad Porto. Noordelijker van Porto ligt Braga: het Rome van Portugal met de oudste kathedraal van het land. Of pak de weg langs de rivier, de n222, volgens veel kampeerders een van de mooiste wegen ter wereld.
9. Amalfikust: rijdend, lopend of met de boot
Een stukje ten zuiden van Napels ligt een bijzondere kustlijn: de Amalfikust. Je hebt er vast weleens foto’s van voorbij zien komen, met dorpen vol kleurige huizen die tegen de berghelling zijn gebouwd. Tijdens je kampeervakantie aan de Amalfikust sla je je handdoek uit in een van de mooie baaien, eet je pizza met uitzicht op de glinsterende blauwe zee en rijd je een onvergetelijke route: de Amalfi SS163.
De Amalfi SS163 is een slingerende kustweg ten zuiden van Napels door en langs romantische dorpen, wijnranken en een geweldig uitzicht op de zee. Je begrijpt meteen waarom de Amalfikust is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Het mooist gelegen (en daardoor misschien wel drukste) dorp is Positano. Ook leuk: huur een boot en bekijk de Amalfikust van een heel andere kant. Wandelaars die houden van een uitdaging, pakken de Sentiero degli Dei. Een twaalf kilometer lange tocht, dwars door de bergen van Praiano naar Positano.