Caravan gekocht? Zo ga je veilig en voorbereid op pad
De caravan is het ideale vakantievervoer voor heel Europa, van Zuid-Spanje tot de Noordkaap. Met het comfort van thuis in je eigen huis op wielen. Ons advies luidt wel om je degelijk voor te bereiden op de reis. Van onderhoud en verzekeringen tot het beladen en het kiezen van een geschikte trekauto: wat valt er allemaal te regelen voor je daadwerkelijk de straat uit kunt rijden om te gaan kamperen met je caravan?
Zorgeloos op reis
Onderhoud je caravan goed om de risico’s op pech onderweg klein te houden. En als je dan toch langs de weg stil komt te staan: in Nederland heb je met elk Wegenwachtpakket recht op pechhulp voor je caravan. Voor pechhulp in het buitenland is er de Aanhangwagen Service Buitenland van de Wegenwacht.
Houd je caravan in topconditie
Voorjaarscheck
Als je de caravan uit de stalling haalt, is een eerste check belangrijk, nog voor je gaat rijden. Zijn de banden goed en op spanning, werken de rem- en knipperlichten? Meer over de voorjaarscheck lees je hier.
Najaarscheck
Na het kampeerseizoen moet je de caravan naar de stalling brengen en voorbereiden op de winter. Zo voorkom je (technische) problemen aan het begin van het kampeerseizoen. Hoe voorkom je bijvoorbeeld vorstschade?
Benodigde verzekeringen
WA
Zodra je met je caravan achter de auto op weg gaat, valt je huis op wielen onder de WA-dekking van de auto. Veroorzaakt de caravan schade los van de auto – denk aan manoeuvreren met de mover – dan valt de schade onder de persoonlijke WA-verzekering.
Schade en antidiefstal
Voor schade aan de caravan is een aparte caravanverzekering nodig. Je kunt zelf bepalen hoe uitgebreid de dekking moet zijn. Neem in je afweging daarover mee dat reparatie van cascoschade flink in de papieren kan lopen, ook bij oudere caravans. Met een caravanverzekering is je caravan ook verzekerd tegen diefstal – maar nog beter is natuurlijk voorkomen dat je caravan wordt gestolen.
Lees hier alles over hoe je goed verzekerd kunt kamperen.
Rijden met de caravan
Rijden met een caravan is niet moeilijk, het is wel een kwestie van oefenen. Vaak heb je aan rijbewijs B of B plus genoeg. Bij zwaardere auto-caravancombinaties (boven de 3500 kilo) is rijbewijs BE nodig (ook wel ‘E achter B’). Een ANWB Caravantraining is beslist een aanrader. Ervaren instructeurs leren je hoe je een caravan belaadt, aankoppelt en ermee rijdt.
Trekauto
Met de ANWB trekautocalculator reken je eenvoudig uit of jouw auto geschikt is als trekauto voor de caravan die je aan de trekhaak wilt hangen. Ons advies: ga niet zonder meer uit van het maximale trekgewicht dat de fabrikant heeft vastgesteld (dit staat op de kentekencard en op de website van de RDW). Onze vuistregel: een beladen caravan mag niet zwaarder zijn dan 75 procent van de massa van de beladen auto. Is je auto niet geschikt? Huur of leen een trekauto. Wil je je oriënteren voor een nieuwe of gebruikte caravantrekker? Elke maand vind je in kampeermagazine KCK een of meerdere rij-impressies met potentiële trekauto’s. Kijk ook op de ANWB autoportal voor rijimpressies.
Help, ik slinger!
Te zwaar beladen, een verkeerde gewichtsverdeling: een caravan die niet goed beladen is, kan gaan slingeren en vormt zo een gevaar op de weg. Hoe moet je ingrijpen voor een stabiele wegligging? En wat moet je vooral níét doen? Zo krijg je je auto en caravan weer recht op de weg.
Goed beladen sleurhut
Om goed beladen op vakantie te gaan, maak je vooraf een plan voor het inpakken van de caravan. Welke bagage moet echt mee, hoe verdeel je het gewicht, hoe zit het met het rijklare gewicht en het laadvermogen van de caravan?
Fietsen mee
Je vakantiebestemming ontdekken op je eigen fiets, heerlijk! Er zijn veel verschillende soorten fietsendragers. Je kunt je fiets zelfs boven op de auto meenemen. En wat is de beste plek voor zwaardere e-bikes? Zo neem je je fietsen mee: op, in of aan de caravan.
Paklijst
Met deze paklijst voor kampeerders weet je zeker dat je je complete kampeeruitrusting bij je hebt en dus niets vergeet. Bedenk zelf of je wel echt alles op die lijst nodig hebt, want een volle en zware caravan rijdt en kampeert niet prettig. Kijk in de webwinkel van de ANWB voor handige en mooie kampeerspullen.
Deel deze pagina