Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

(Elektrische) fietsen mee in de caravan

Hoe neem je de (elektrische) fiets(en) het beste mee met de caravan? Met een fietsendrager aan de voor- of achterkant? In de caravan? Of op de auto? Raadpleeg De ANWB Fietsendrager vergelijker om te kijken wat in jouw geval het beste is. En bekijk de handige uitlegvideo en onze tips. 

1. Fietsendrager op de caravandissel

Er zijn speciale fietsendragers voor de caravan te koop voor gewone en elektrische fietsen. Je kunt ze naar voren wegklappen voor toegang tot de disselkast. Zo'n beladen drager kan wel zorgen voor een hoge kogeldruk. Los dat niet op door te compenseren met gewicht helemaal achterin de caravan. Dat gaat ten koste van de stabiliteit en werkt slingeren in de hand. Je kunt beter wat andere (zware) spullen naar de as verplaatsen. Fietsen op de dissel geven een stabielere wegligging dan fietsen achterop de caravan.

Shop een dissel fietsendrager 

2. Fietsendrager achterop de caravan

Er zijn ook speciale fietsendragers te koop die je op de achterwand laat monteren, al dan niet met een fietslift. Zo'n achterdrager moet je laten monteren door een caravandealer. Die kan rekening houden met de constructie en sterkte van de achterwand. Het extra gewicht zo ver van de as is niet aan te raden, want het maakt de caravan slingergevoeliger. Wil je toch een fietsendrager achterop je caravan? Houd dan de snelheid laag.

3. Eén fiets voorop en één fiets achterop

Daarmee beheers je wel de kogeldruk, maar de gevoeligheid voor slingeren wordt met extra gewicht aan de voor- en achterkant wel groter. Je belaadt de caravan optimaal volgens de vuistregel: zoveel mogelijk van het gewicht in het midden van de caravan, dus in de buurt van de as.

Bekijk fietsendragers in de webwinkel 

4. Fiets op dakdrager auto

Een andere mogelijkheid is om de fietsen op het dak van je auto te bevestigen. Dat doe je met een dakdrager. Door de tilhoogte en het veranderende zwaartepunt is zo'n drager alleen geschikt voor lichte sportfietsen, niet voor zware e-bikes.

Shop een dakdrager 

5. Fietsen in de caravan

Je kunt de fiets ook meenemen in de caravan. Dit is het minst nadelig voor de balans en het weggedrag van de caravan. Let er wel op dat de caravan door de extra lading (zeker bij e-bikes) niet meer gaat wegen dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Zet de fiets(en) bij voorkeur vast boven de as en zorg dat ze stevig op hun plek blijven staan zonder dat ze het interieur van je caravan kunnen beschadigen. Zelfs als je maar één fiets in de caravan meeneemt levert dat al voordeel op voor het weggedrag van de caravan. Als je tijdens de reis in de caravan moet zijn is het wel wat onhandig.

  • Tip 1: maak de fiets zo licht mogelijk. Haal fietsaccu’s, zadels, fietstassen (luchtweerstand), gereedschapsets en bidons van de fietsen en neem die mee in de auto.
  • Tip 2: Je kunt de fietsen ook thuislaten en op de camping een fiets huren. Bekijk campings met fietsenverhuur.


Fietsendrager voor de camper

Reis je met een camper en wil je (elektrische) fietsen meenemen, dan heb je keus uit verschillende systemen. Voor lichte fietsen kun je een fietsendrager aan de achterwand laten monteren. Voor zwaardere fietsen zoals e-bikes bestaan dragers die aan het chassis worden bevestigd. Als jouw camper een trekhaak heeft is een 'gewone' fietsendrager voor auto's wellicht ook geschikt.   

Alles over fietsen mee met de camper 

Handig voor je vakantie met de caravan

Goed om te weten als je rijdt met de caravan

Gewicht en laadvermogen: hoeveel bagage mag er mee? 
Zo weet je het maximale laadvermogen van je auto en caravan en bekijk of je de combinatie mag besturen met rijbewijs B.
Tips tegen slingeren met de caravan 
Met deze tips zorg je voor een stabiele wegligging als je op vakantie gaat met de caravan.
Veilig rijden in de bergen met de caravan 
Hoe rijd je goed en veilig met de caravan in de bergen? En hoe doe je dat met een automaat? Bekijk de video en lees de feiten & tips.