Kamperen aan het Gardameer
Kamperen aan het Gardameer is favoriet bij Nederlanders. Niet voor niets. Het grootste binnenwater van Italië heeft een heerlijk klimaat en tal van faciliteiten, juist voor kampeerders.
Het grootste binnenwater van Italië heeft een heerlijk klimaat en tal van faciliteiten, juist voor kampeerders.
Bekijk campingsKamperen aan het Gardameer is favoriet bij Nederlanders. Niet voor niets. Het grootste binnenwater van Italië heeft een heerlijk klimaat en tal van faciliteiten, juist voor kampeerders.
Op Charme- en kleine campings staan het optimale genieten van rust en natuur bovenaan. De campingeigenaren hebben persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staan; kampeerders die voor dit soort campings kiezen geven in de reviews aan dat dit iets is wat zij waarderen. Er is een aantal zeer grote campings die gunstig gelegen zijn, direct aan het water. Tal van faciliteiten zoals groot zwembad, glijbanen, restaurants, supermarkten en sport- en spel zorgen ervoor dat het de kampeerder aan niets ontbreekt. Kamperen met je caravan, tent, camper of in een gehuurde accommodatie: de campings aan het Gardameer kennen hun pappenheimers en zijn voorzien van alle gemakken.
In het voor- en najaar kun je – zeker in het noorden van het Gardameer – nog wel eens frisse avonden treffen. De sneeuw op de hoge bergtoppen kan er in mei nog zijn als je aan het meer met 25’C op een terrasje van een drankje geniet. In mei kan de temperatuur al lekker oplopen. Maar of je nu graag kampeert met je caravan, camper, tent of graag in een mobilehome, buiten zijn is wat het leven op de camping zo leuk maakt, met of zonder vest aan. In juni, juli en augustus is het lekker warm, vaak zo’n 30’C. De regio staat er om bekend dat het er zo nu en dan flink kan spoken: regen- en hagelbuien verfrissen de boel. Al is het Gardameer een zonnige regio.
Vanuit Nederland is het het beste om met de caravan de Duitse Autobahn af te zakken naar München en dan via de A8, A93 en (inmiddels Oostenrijk) A12 naar Innsbruck om vervolgens de Brenner Autobahn (A13) te volgen en aansluitend de Italiaanse A22 tot aan de zuidkant van het Gardameer.
De (voor ANWB-leden gratis) ANWB Routekaarten zijn een handig hulpmiddel om de route uit te stippelen. De kaarten zijn voorzien van informatie over hellingen, welke wegen wel en niet geschikt zijn om met caravan te berijden. Afstand naar het zuiden van het Gardameer 1.200 kilometer.
Een wegenvignet is in Oostenrijk verplicht voor motorvoertuigen tot 3.500 kilometer. Er is een digitaal tolvignet, gekoppeld aan kenteken, alsmede een ‘ouderwetse’ sticker. Voor caravan of aanhangwagen is geen apart vignet nodig.
Lees alles over tol in Oostenrijk
Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Je betaalt contact, met de bekende creditcards (poort met Cartasí aanduiding), maar ook bij een aantal tolpoorten met je pincode met de Nederlandse bankpas met het Maestrologo. De VIA-card is een magnestische prepaid kaart; je koopt ze van tevoren bij servicestations van de autostrada of tabakswinkels. Op de autostrada A36 (noorden Milaan) en de A60, ten zuiden van Varese en de A59 bij Como heb je elektronische tolheffing. Geen tolhuisjes, maar camera’s die kentekens registreren. Hiervoor moet je je van tevoren registreren.
Er zijn meerdere tariefklassen. In Klasse A vallen de meeste personenauto’s, met auto en caravan val je in Klasse B. Uitgebreide informatie over elektronisch betalen, klassen, tarieven en betalen vind je hier.
Deel deze pagina