Stap 2 - Kosten
Waar gaat je geld naartoe?
In eerste instantie kijk je natuurlijk vooral naar het prijskaartje van de caravan, camper, vouwwagen of tent. Maar ook als je ’m eenmaal hebt, komen de rekeningen binnen: verzekeringen, stalling en onderhoud. Wij zetten alle uitgavenposten op een rij.
Welk rijbewijs heb je nodig voor een camper?
Voor een camper zwaarder dan 3500 kilo heb je rijbewijs C1 nodig. Is de camper lichter, dan voldoet rijbewijs B.
ANWB-leden krijgen 10 procent korting op onze camper rijlessen.
Aanmelden camperrijbewijs halen
Welk rijbewijs heb je nodig voor een caravan en vouwwagen?
Een auto besturen met een caravan of vouwwagen tot 750 kilo erachter mag met rijbewijs B op zak, ook als het totale gewicht van je auto en caravan (dat noemen ze ‘treinmassa’) meer dan 3500 kilo is. Weegt jouw caravan of vouwwagen zwaarder, dan heb je een rijbewijs BE nodig.
Je kunt het rijbewijs BE in één dag halen; of je in aanmerking komt voor een eendaagse rijopleiding is afhankelijk van je ervaring. Vraag daarom eerst een proefles aan.
Keuring
Voor de meeste campers gelden exact dezelfde keuringseisen en -frequentie als voor personenauto’s. Voor een camper op benzine is de eerste verplichte apk na vier jaar, daarna om de twee jaar. Op de site van de RDW vind je meer informatie over apk-keuringen.
Voor een caravan of aanhanger bestaat er geen apk of andere wettelijke keuring. Je mag er zo mee de weg op.
Onderhoud
Wel heeft een caravan onderhoud nodig. Laat eens in de twee jaar een Bovag-onderhoudsbeurt uitvoeren. Experts verrichten het noodzakelijke onderhoud en je krijgt drie maanden garantie op de uitgevoerde reparaties. Een keuringssticker met datum herinnert je aan de laatste keuring.
Een verzekering voor je caravan of camper is niet verplicht, maar wel heel handig. Denk ook aan de groene kaart.
FAQ: 15 veelgestelde vragen en antwoorden voor een caravanverzekering
Pechhulp voor de camper
Wil je voor je camper ook pechhulp in het buitenland? Dan heb je aanvullend op jouw Wegenwacht-abonnement de pechhulp Kampeerauto Service Buitenland nodig. Je kunt deze service gemakkelijk toevoegen bij het afsluiten van een Europa-pakket of toevoegen aan je bestaande pakket in Mijn ANWB.
Kampeerauto Service Buitenland
Pechhulp voor de caravan of vouwwagen
Om voor je caravan pechhulp in het buitenland te krijgen, heb je de pechhulp Aanhangwagen Service Buitenland nodig. Je kunt deze service gemakkelijk toevoegen bij het afsluiten van een Europa-pakket of toevoegen aan je bestaande pakket in Mijn ANWB.
Als je de caravan, camper of vouwwagen niet gebruikt, moet je ’m ergens stallen. Dat kost jaarlijks algauw tussen € 50 en € 150 per strekkende meter voor een binnenstalling. Vraag altijd na hoe vaak je de caravan of camper mag halen voor het standaardtarief. Het kan duurder zijn als je vaker langs wilt komen.