Kamperen bij regen, storm of onweer
Welke maatregelen kun je nemen?
Niks zo onverspelbaar als het weer. Of je er met de tent, vouwwagen, camper of caravan op uittrekt: bescherm jouw kampeermiddel én jezelf goed tegen zwaar weer. Deze tips helpen je op weg.
Kamperen bij regen
Natuurlijk kan jouw caravanluifel of (voor)tent wel tegen een buitje. Maar een flinke stortbui of aanhoudende regen kan wel voor het nodige ongemak zorgen.
Wat tips op een rij:
- Katoenen tentdoek kan bij de eerste regendruppels of bij een enorme plensbui even 'doorstuiven'; dan komt er wat nevel door het doek heen. Dat houdt vanzelf op als het doek goed nat is en daardoor 'dichttrekt'.
- Heb je een andere soort tentdoek? Lees hier alles over het waterdicht maken van tentdoeken.
- Voorkom dat er een zware waterplas op je voortent of luifel komt te staan. Span het tentdoek daarom goed strak af en zet een hoek wat lager dan de andere zodat het water eraf loopt.
- Zet jouw kampeermiddel nooit op het laagste deel van het kampeerveld of in een kuil. Regenwater loopt naar het laagste punt, dat vraagt om nattigheid.
Kamperen bij storm
Van een stevige bries heeft een tent, caravan of vouwwagen meestal niet veel last, maar vanaf circa windkracht 7 (harde wind) zul je ze steviger moeten verankeren. Wordt er windkracht 10 of hoger voorspeld? Dan kun je de boel beter afbreken en een hotel in de buurt opzoeken.
Tips om je kampeermiddel voor te bereiden:
- Leg spullen die kunnen wegwaaien binnen en controleer alle afspanpunten.
- Zet de slikranden (spatranden) van de tent met extra haringen vast.
- Zorg ervoor dat het tentdak strak gespannen staat en niet te veel klappert, anders kan het doek scheuren.
- Span zo nodig extra (storm)lijnen of stormbanden.
- Delen waar de wind onder kan slaan zoals een luifel, kun je beter uit voorzorg afbreken.
- Zorg er bij de caravan voor dat alle pootjes zijn uitgeklapt, dan staat de caravan steviger.
- Sluit alle ramen en ritsen.
Stormlijnen of stormbanden gebruiken
Voor het verankeren van (voor)tent of vouwwagen kun je stormlijnen (extra sterke scheerlijnen) of een stormbandenset gebruiken. Deze set bestaat meestal uit een aantal brede polyester banden, robuuste haringen en stormbandveren. Een stormbandveer vangt de bewegingen van de wind op zodat je tent niet beschadigd.
Bij noktenten (één- of tweestokstenten) plaats je een aantal stevige harigen tussen de haringen en pennen die er al staan. Je verbindt ze aan beide zijden van de tent met de bevestigingspunten van de scheerlijnen of rubbers. Bevestig ook een of meer extra lijnen aan de voorste nokstok.
Bij vouwwagens kun je extra lijnen op de hoeken van het tentdak aanbrengen en. Ook kun je diagonaal aan de binnenzijde extra lijnen vanaf de hoeken van het frame naar de grond te spannen.
Kamperen bij onweer
Wordt er onweer voorspeld? De kans op blikseminslag is gelukkig erg klein, toch kampeer je er misschien niet gerust op.
Bereid je uit voorzorg voor:
- Koppel aansluitingen op een elektriciteitspaal af, berg de snoeren veilig binnen op en klap antennes en schotels in.
- In caravans zit je betrekkelijk veilig omdat de aluminium buitenwand de elektriciteit afvoert. Een kunststofcaravan, -vouwwagen of tent kun je het best even verruilen voor de auto, een stenen gebouw zoals een kantine of de aluminium caravan van de buren.
- Is er geen betere schuilplek? Hurk dan in het midden van je kampeermiddel op een droge mat en blijf zo ver mogelijk bij metalen delen en tentstokken vandaan. Metaal kan als geleider zorgen voor een indirecte inslag.
De beste plek op het kampeerterrein
Doe je aan vrij kamperen of sta je graag op een rustige kampeerplek? Neem het zekere voor het onzekere. Bliksem heeft een voorkeur voor hoge objecten in een open ruimte. Een (hoge) plek op een open veld, aan het water, aan een bosrand of bij alleenstaande bomen of laaghangende takken kun je beter vermijden. Ga ook niet in de buurt van metalen afrasteringen staan. Veiligheid voorop!
Deel deze pagina