Praktische tips voor winterkamperen met de tent
6 tips om warm te blijven in de tent
Tentkamperen in de winter? Brrrr! Of juist een uitdaging? Bereid je goed voor en je zit er warmpjes bij. Met de juiste tent, een tentkacheltje, slaapmat en slaapzak en natuurlijk warme kleren is winterkamperen met een tent een heerlijke beleving!
1. Kies de juiste warme tent
Katoen ademt. Daarom heb je in een katoenen tent minder last van bevroren condens aan de binnenzijde van het tentdoek. Maar eenmaal nat en bevroren is katoen zwaar en stug. Kunststof tenten van polyester of nylon zijn daarentegen licht en glad. Het doek neemt geen vocht op en sneeuw en ijs kun je gemakkelijk van de tent schudden. Ze zijn wel gevoelig voor condens aan de binnenkant. Voorkom condens door goed te ventileren en kies een model met een afsluitbare binnentent. Dat isoleert en je wordt niet nat van de condensdruppels.
Bekijk de voor- en nadelen van alle soorten tentdoek
2. Zet je tent slim op
Als er sneeuw ligt, schep dan zoveel mogelijk sneeuw weg voordat je de tent opzet. Leg een stuk plastic onder de tent (zet vast met grondpennen), want dat voorkomt vastvriezen van het grondzeil. Gebruik een isolerende deken of tenttapijt in de tent, want dat houdt optrekkende kou tegen en is lekker aan je voeten als je in de slaapzak stapt.
Bekijk alle tips voor het opzetten van je tent
3. Gebruik de juiste haringen
Kies voor de juiste haringen, zoals stalen haringen, spijkerharingen of schroefharingen. Voor de sneeuw heb je speciale sneeuwharingen. Krijg je de haringen niet in de bevroren bodem? Maak eerst een gat met een stuk betonijzer en een flinke hamer en sla dan de haring erin. Of boor een gat met een accuboor. Ligt er sneeuw? Bedek daarmee dan de slikranden.
Bekijk welke haringen je nodig hebt per soort grond
4. Zo gebruik je de tentkachel veilig
Een tentkacheltje (elektrisch of op vloeistof) komt van pas om de ergste kou buiten te houden. Gebruik die alleen in een wat ruimere tent. Zo’n kachel voorkomt dat je spulletjes, zoals toiletartikelen en eten en drinken, bevriezen. Zorg altijd voor voldoende ventilatie en volg de handleiding. Circulerende warme lucht houdt de tent van binnen droog. Gebruik geen straalkachel op gas in de tent. Het veroorzaakt veel condens en koolmonoxidevergiftiging ligt op de loer bij onvoldoende ventilatie.
5. Koken in de winterse kou
Kook op een gasstelletje met propaangas, want butaangas werkt niet onder 4°C. Kook je op een benzinebrander? Doe dat dan altijd buiten de tent. Kies een camping waar open vuur toegestaan is, want het leukste is natuurlijk om te koken op een kampvuur of een buitenkachel/vuurschaal met een gietijzeren pan.
6. Zo blijf je lekker warm
Wat kan ik doen?
Om warm te blijven, zorg je er natuurlijk voor dat je in beweging blijft, maar eet en drink ook regelmatig warm. Neem dan ook een isoleermok mee. Die hebben een dubbele wand en houden de warmte extra lang vast. Gebruik een dikke, isolerende (opblaasbare) slaapmat en leg er eventueel een isolatiedeken onder. Een luchtbed is af te raden, omdat deze niet isoleert. Gebruik een mummieslaapzak met capuchon en een comforttemperatuur van 10 tot 15 graden onder nul. Ga voor het slapen nog even een wandeling maken of opwarmen in de kantine of bij het kampvuur. Zo kruip je namelijk warm in de slaapzak en duurt het niet zo lang voordat je op temperatuur bent.
Wat trek ik aan?
Kleed je warm aan en zorg ervoor dat je voeten en hoofd niet koud worden. Neem voor extreme kou een bivakmuts mee en draag sowieso thermo-ondergoed en -kleding, dat isoleert beter dan katoen. Neem voor de handen en voeten warmtepads mee of verwarmde sokken en handschoenen.
Het is heel belangrijk om waterdichte schoenen te dragen. Veel leren of stoffen schoenen absorberen aan de buitenkant water of sneeuw. Op deze manier worden je voeten juist ijskoud. Schoenen met een waterdichte buitenlaag van bijvoorbeeld kunststof of nubuck leer houden jouw voeten lekker warm.