Wat doen we zelf?
In overleg met partners en toeleveranciers ontwikkelen we duurzame producten en diensten. Van vrijetijdskleding en vakantiereizen tot bakfietsen en elektrische auto’s die speciaal zijn ingericht voor het werk van onze Wegenwachten. Ook hebben we de oplage van ons verenigingsblad Kampioen verlaagd, waarmee de CO2-uitstoot is gedaald. In de toekomst kun je de Kampioen ook digitaal ontvangen.
Vrijetijdskleding van duurzame materialen
Voor onze vrijetijdskleding zijn we op zoek gegaan naar duurzame materialen. Zo zijn al onze waterafstotende en waterdichte jassen sinds 2020 100% PFC-vrij. Ook gebruiken we alleen nog biologisch katoen, het merendeel is GOTS-gecertificeerd. Dons vervangen we steeds meer door PrimaLoft®, een lichtgewicht en goed isolerend alternatief.
Recyclebare materialen en respect
Al onze producten en diensten verduurzamen is een grote uitdaging. We werken er hard aan en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe materialen en duurzame alternatieven. We streven ernaar onze producten zó te ontwerpen dat ze aan het einde van de levensduur ook weer gerecycled kunnen worden. Respect voor de wereld om ons heen betekent ook respectvol omgaan met mensen die voor ons werken. Waar ook ter wereld. Dit verwachten wij ook van onze leveranciers. We hebben dit dan ook vastgelegd in de inkoopvoorwaarden, evenals het beleid op duurzaamheid.
Duurzame bedrijfsvoering
Naast de producten die we leveren zorgen we ook voor een duurzame bedrijfsvoering. Van ingrijpend tot eenvoudig. We werken zoveel mogelijk flexibel; thuis of op kantoor. We zorgen ervoor dat afvalstromen verminderen, bijvoorbeeld door te scheiden en te recyclen. Lampen schakelen automatisch uit als er niemand in de ruimte is. Het is slechts een greep uit de stappen die we zetten.
In onze panden gebruiken we Nederlandse windenergie en we verduurzamen de gebouwen zoveel mogelijk. Zo hopen we op termijn te verhuizen naar een nieuw hoofkantoor dat energiezuinig en circulair is. Deze locatie is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. De Wegenwacht vestigingen in Amsterdam, Breda, Naarden, Rhoon en Wolfheze zijn voorzien van zonnepanelen en we zijn momenteel bezig met de uitbreiding van zonnepanelen op andere locaties. Ook heeft de ANWB onlangs een nieuw mobiliteitsbeleid gepresenteerd, waarmee werknemers worden gestimuleerd om duurzaam, veilig en waar mogelijk buiten de spits te reizen. Ook wordt thuiswerken vergoed.
Wat doen we voor jou?
Duurzaam leven kan best lastig zijn. Als je goede keuzes wilt maken vraagt dat veel kennis. Bovendien kost het tijd om je te verdiepen in de soms heel ingewikkelde onderwerpen. Bij de ANWB vinden we het belangrijk om deze keuzes makkelijker te maken. Zelf hebben we flink geïnvesteerd in duurzaamheid. Onze mensen hebben veel kennis in huis en die stellen we graag aan jou beschikbaar. Informatie over duurzaamheid en mobiliteit vind je op onze website. Van autorijden tot vakantiereizen, van (elektrisch) fietsen naar je werk tot uitstapjes in Nederland.
Bij ons kun je terecht voor duurzame keuzes. Kleding die het milieu zo min mogelijk belast, maar ook complete reizen. Alle reizen van de ANWB worden uitgevoerd met respect voor de lokale bevolking, de natuur en de cultuur in de landen waar je heengaat. Met onze CO2-calculator rekenen we uit wat de impact is van jouw reis zodat we de uitstoot kunnen compenseren. Op het gebied van duurzaamheid hebben we de hoogste status bereikt – we zijn Travelife Certified.
Als je wilt overstappen op elektrisch autorijden kun je bij ons terecht voor elektrische leaseauto’s, laadpalen en de ANWB Laadpas. Deze laadpas geeft je toegang tot nagenoeg alle openbare (snel)laadpunten tegen een vaste prijs per kilowatt. Vervolgens kun je met de EV-routeplanner voor elektrisch vervoer de beste route uitstippelen. Je weet dan precies waar de laadpalen staan en wanneer je het beste kunt opladen. Voor werkgevers en werknemers die niet met de auto reizen hebben we de ANWB mobiliteitskaart. Daarmee kun je gebruik maken van onder meer het openbaar vervoer, OV-fiets, Swapfiets, taxi, internationale treinreizen en deelauto’s en -scooters.
Wat doen we voor Nederland?
We hebben veel diensten die het leven van Nederlanders onderweg veel prettiger maken. In eigen land vertelt de ANWB Verkeersinformatie waar de files staan. De Veilig Rijden Autoverzekering levert data op die we (geanonimiseerd) beschikbaar stellen aan onder meer overheden om het verkeer veiliger te maken. In het buitenland helpt de Alarmcentrale Nederlanders die gestrand zijn door pech, ziekte of een ongeval.
Onze verzekeringsdochter Unigarant onderschrijft het streven naar emissievrij, circulair en sociale duurzaamheid. Zo worden verzekeringspremies alleen nog belegd in aandelen van organisaties die rekening houden met het milieu, mensenrechten en goede arbeidsomstandigheden. Daarmee houdt Unigarant zich aan de Code Duurzaam Beleggen van het Verbond van Verzekeraars. Verder werkt Unigarant al jaren met schadeherstelpartners die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen onderschrijven en die dus rekening houden met het milieu en de maatschappij.