Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB Alarmcentrale: 15.000 meldingen per dag

9 augustus 2024

Nederland viert vakantie. Dat betekent voor de ANWB Alarmcentrale de drukste periode van het jaar. De ANWB Alarmcentrale en haar steunpunten in Lyon, Barcelona en München draaien op volle toeren om reizigers met pech weer op weg te helpen of omdat ze vanwege ziekte of ongeval medische zorg nodig hebben. De afgelopen vijf weken kwamen er per dag 15 duizend digitale meldingen en telefoontjes binnen uit binnen- en buitenland. Dat brengt het totaal op ruim een half miljoen. Bij voertuighulpverlening steeg het aantal pechgevallen in het buitenland tot nu toe met 5% ten opzichte van 2023.

Nederlanders trekken er deze zomer massaal op uit met de eigen auto. De meeste autopechmeldingen komen uit Frankrijk, daarna volgen Duitsland en België. Veel gemelde mankementen zijn controlelampjes die gaan branden, startproblemen, vermogensverlies of een lekke band. Opvallend is de stijging van het aantal campers met problemen.

Bij personenhulpverlening komen de meeste hulpvragen uit Spanje, Turkije en Frankrijk. Ook ziet de ANWB het aantal meldingen uit populaire intercontinentale bestemmingen toenemen. Veel gemelde klachten waarvoor mensen hulp van de Alarmcentrale nodig hebben zijn buikklachten, koorts en hartklachten.

1200 hulpverleners

De ANWB hield al rekening met een zeer drukke zomer, door het grote aantal vakantiegangers, de sportzomer en hitte op de vakantiebestemming. Om vakantiegangers goed te helpen is het aantal hulpverleners opgeschaald naar 1200. In de populaire vakantiegebieden in Frankrijk, Italië en Spanje zijn 24 wegenwachten actief om Nederlanders ter plaatse te helpen. Inmiddels hebben zij 1.000 pechklanten weer op weg geholpen.
Voor het tweede jaar worden ook zo veel mogelijk auto’s op afstand gerepareerd. Met deze ‘phonefix’ repareert een wegenwacht vanuit de Alarmcentrale in Den Haag samen met de pechklant zijn of haar auto. Vaak met succes. Tot nu toe zijn ruim 1200 pechgevallen op deze manier opgelost. Dit scheelt veel tijd en moeite voor vakantiegangers.

Grootste drukte in augustus

De ANWB verwacht dat het aantal meldingen de komende weken verder zal toenemen. Augustus is voor veel landen dé vakantiemaand. Veel buitenlandse garages sluiten hun deuren of zijn onderbezet. Hierdoor zijn eenvoudige reparaties zoals een lekke band niet snel te verhelpen en moeten vakantiegangers langer wachten. De ANWB raadt vakantiegangers aan hun auto voor vertrek extra aandacht te geven. Het is altijd beter om pech te voorkomen, zeker nu. Controleer voor vertrek het oliepeil, koelvloeistof, de verlichting en de bandenspanning. En neem als het kan een reservewiel mee.