Nationaal Masterplan Lopen legt rode loper uit voor de voetganger
14 oktober 2024
Samen ervoor zorgen dat lopen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven is, dat is kortgezegd de boodschap van het Nationaal Masterplan Lopen. Tijdens het Nationale Voetgangerscongres op 10 oktober in Nijmegen werd met dit door zestig organisaties opgestelde en ondertekende plan de rode uitgelegd voor de voetganger.
Als partner van dit initiatief is de ANWB er trots op deel uit te maken van dit gezamenlijke actieplan. Als collectief zijn we ervan overtuigd dat lopen niet alleen bijdraagt aan de fysieke en mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking, maar ook helpt bij het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van zorg, mobiliteit, sociale cohesie en duurzaamheid.
Ondanks deze voordelen, tonen cijfers aan dat er meer aandacht nodig is voor voetgangers. Slechts 44% van de Nederlanders voldoet aan de beweegnorm. Ook stijgt het aantal voetgangers dat door een verkeersongeval om het leven is gekomen en moeten zo'n 20.000 voetgangers per jaar naar de spoedeisende hulp, omdat ze op straat struikelen, uitglijden of ergens tegenaan botsen.
Visie en concrete acties
Het Nationaal Masterplan Lopen biedt een toekomstvisie op 2040 met dertig concrete en uiteenlopende acties: acties gericht op het verbeteren van de voetgangersvriendelijkheid, het stimuleren van mensen om meer te lopen, het ontwikkelen van instrumenten om de openbare ruimte beter in te richten. Ook zijn er actiepunten voor het beter opleiden van professionals, het stimuleren van gemeenten en provincies tot het opstellen van loopbeleid en over het ontwikkelen van meer kennis en data over lopen. Alles gericht om samen te werken aan een loopvriendelijke openbare ruimte en om mensen te stimuleren vaker te lopen. Doel daarbij is om gezamenlijk bij te dragen aan een gezondere en toegankelijkere leefomgeving voor iedereen.
Meer dan zestig partijen ondertekenden het Nationaal Masterplan Lopen, waaronder 14 steden en 6 provincies. Het is een initiatief van het Platform Platform Ruimte voor Lopen voor Lopen en de City Deal Ruimte voor Lopen. Platform Ruimte voor Lopen is een plek voor uitwisseling en samenwerking voor organisaties en professionals die meer ruimte voor lopen willen creëren. City Deal Ruimte voor Lopen is een samenwerking tussen gemeenten, Rijksoverheid maatschappelijke partijen en bedrijven om samen te experimenteren en innoveren met loopbeleid in een stedelijke omgeving.
Mobiliteit
"Met ruim 5 miljoen leden zet de ANWB zich in voor het bevorderen van veilige, inclusieve en duurzame mobiliteit. Door deel te nemen aan het Nationaal Masterplan Lopen, onderstreept de ANWB als maatschappelijke organisatie haar inzet voor het stimuleren van lopen als een gezonde en milieuvriendelijke vorm van vervoer. De focus ligt op het verbeteren van infrastructuur en veiligheid voor voetgangers in de openbare ruimte, het aanbod voor recreatieve wandelaars in met name het landelijk gebied, evenals het bevorderen van actieve mobiliteit (incl. fietsen) in het algemeen. Zo willen wij bijdragen aan een duurzame, leefbare en toegankelijke samenleving voor iedereen", aldus Kees Terwisscha van Scheltinga, belangenbehartiger in Noord-Nederland.
Nederland is een prachtig land om te lopen en wandelen is een van de populairste vrijetijdbestedingen. Meer dan 9 miljoen Nederlanders maken regelmatig een ommetje! Maar uit cijfers blijkt dat het snel beter kan. Het aantal voetgangers dat door een verkeersongeval om het leven is gekomen, stijgt. Ouders durven hun kinderen steeds minder zelfstandig buiten te laten spelen en toegankelijkheid van de publieke ruimte voor mensen met een beperking is niet op orde.
Natuurlijk gaat de overheid dat niet voor ons bepalen, maar maak je zelf de keuze of je meer gaat lopen of niet. De partners van het Nationaal Masterplan willen het vooral aantrekkelijker maken om ervoor te kiezen, en samen werken aan een groeiende loopcultuur: dat lopen de aantrekkelijke en logische keuze wordt. Of je nu boodschappen doet, naar school gaat of een ommetje wil lopen. Om dat te realiseren zijn er veel acties nodig: om de openbare ruimte beter in te richten, maar ook om mensen te stimuleren meer te lopen. Daarmee gaan de partners van het Masterplan samen aan de slag. En in heel Nederland zijn ook al goede voorbeelden te vinden, zoals de dementievriendelijke route Dronten, Singelpark Leiden, de groene connectie Rotterdam en het beweegrondjes Amersfoort.
De partners van het Nationaal Masterplan Lopen zijn:
De gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Wageningen en Zwolle.
De provincies Gelderland, Groningen, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland en Vervoerregio Amsterdam.
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Rijksvastgoedbedrijf, Staatsbosbeheer, NS.
ANBO PCOB, ANWB, Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland, Fietsersbond, MENSenSTRAAT, NOC*NSF, Stichting Gezond Natuurwandelen, Veilig Verkeer Nederland, Voetgangersbeweging Nederland, VoetgangersVereniging Nederland, Wandelnet.
Alles is Gezondheid, Beweegalliantie, Breda University of applied sciences, CROW, European Urban Knowledge Network, JOGG, Kenniscentrum Sport en Bewegen, OV-campus (CROW/DOVA), RIVM, SWOV, VeiligheidNL, Visio Zicht op Toegankelijkheid.
Arcadis, DTV, Goudappel, Heijmans, Molster Stedenbouw, Movares, OKRA, Rebel, Rondom Lopen Groep, Royal HaskoningDHV, SOAB Adviseurs Woning- en Leefomgeving, Sweco, Witteveen+Bos.
Nationaal Masterplan Lopen
Een online versie van het Nationaal Masterplan Lopen vind je hier: https://lnkd.in/eJN8kQum
Deel deze pagina