Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Terugblik ANWB Alarmcentrale zomerseizoen 2024

3 september 2024 Veel medische vragen en campers met pech

De ANWB Alarmcentrale heeft een druk hoogseizoen achter de rug. Met bijna 700 extra hulpverleners verspreid over locaties in Den Haag, Assen, Barcelona, Lyon en München kreeg de Alarmcentrale op de drukste momenten meer dan 15 duizend telefoontjes en digitale meldingen per dag.

Deze zomer heeft de ANWB Alarmcentrale 5% meer autopechmeldingen uit het buitenland ontvangen en 10% meer verzoeken voor personenhulp, zoals ziekte of familieomstandigheden. Intercontinentaal was er zelfs een stijging van 16% aan hulpvragen. Opvallend is de toename van campers met pech (+46%), dat de populariteit van de camper onderstreept.

Ook deze zomer heeft de ANWB te maken gehad met incidenten veroorzaakt door extreme weersomstandigheden in het buitenland. Zo waren er bosbranden in Frankrijk, Griekenland en Turkije, noodweer op Mallorca en in Oostenrijk, en enorm hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje en Italië. Gelukkig heeft dit slechts tot een beperkt aantal extra hulpvragen geleid.

Meest voorkomende pechmeldingen

De meeste meldingen van Nederlanders met autopech of pech aan de camper of caravan kwamen uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland en Italië.

Top 5
1. Storingen en brandende controlelampjes
2. Start niet
3. Lekke band en geen reservewiel aanwezig
4. Vermogensverlies
5. Accuproblemen

Ter plekke oplossen

De ANWB heeft alles in het werk gesteld om vakantiegangers met hun eigen voertuig ter plekke weer op weg te helpen. Hiervoor werkt de Alarmcentrale samen met een groot netwerk van garages in het buitenland. Daarnaast zijn 24 Nederlandse wegenwachten ingezet in Frankrijk, Italië en Spanje, die bijna 1550 auto’s van vakantiegangers ter plekke hebben gerepareerd. Ook heeft de ANWB-popup-garage bij het Franse Orange veel reparaties uitgevoerd die lokale garages niet konden afhandelen.

De ANWB Alarmcentrale heeft deze zomer opnieuw pechgevallen op afstand telefonisch weer op weg geholpen. Met deze ‘PhoneFix’ zijn daardoor 6748 pechmeldingen opgelost. Het grootste voordeel van het direct oplossen van pechgevallen is dat vakantiegangers niet naar een garage hoeven en daardoor geen waardevolle vakantiedagen verliezen. Voor vakantiegangers van wie de auto niet op de vakantiebestemming gerepareerd kon worden, zijn meer dan 6000 vervangende auto’s ingezet, veelal mét trekhaak.

Medische hulp

De top vijf landen waaruit de meeste medische hulpvragen kwamen, zijn Turkije, Spanje, Frankrijk, Griekenland en Italië. Opvallend is dat er een aanzienlijke toename was in persoonlijke hulpvragen uit Indonesië (+36%), Thailand (+29%) en Egypte (+24%). Ook Marokko (+10%) en Spanje (+8%) zagen een stijging in het aantal hulpvragen.

Meest voorkomende letsels
1. Buikklachten
2. Oorontsteking
3. Koorts
4. Hartklachten
5. Kneuzingen en verwondingen

Zie ook

Meer over ANWB Alarmcentrale
Pech tijdens je reis