Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB introduceert Drive Safe Assistance

23 september 2024 Dataverzameling voor veiliger verkeer

De ANWB introduceert Drive Safe Assistance, een dochteronderneming die de technologie en methodologie achter de succesvolle ANWB Veilig Rijden verzekering beschikbaar stelt aan andere partijen. Deze nieuwe onderneming heeft als doel om - datagedreven - de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren door het gebruik van een gezamenlijke methodiek.

Drive Safe Assistance gaat partijen – zoals verzekerings- en leasemaatschappijen – de technologie bieden achter de ANWB Veilig Rijden Verzekering: de meetmethode, technische ondersteuning en rijgedragcoaches. Op deze manier kunnen zij zelf aan de slag om veiliger rijgedrag bij hun klanten te stimuleren. De verzamelde rijdata worden veilig en anoniem opgeslagen en beschikbaar gesteld aan wegbeheerders om hun wegen veiliger te maken.

“De afgelopen jaren is het steeds drukker geworden op de weg, maar de ruimte die we delen blijft hetzelfde. Daarom blijft verkeersveiligheid een prioriteit,” benadrukt Marga de Jager, CEO van de ANWB. “De Veilig Rijden Verzekering biedt voordelen voor zowel automobilisten als wegbeheerders. Verzekerde automobilisten delen rijdata en krijgen korting op hun premie bij veilig rijgedrag en inzicht in hun eigen rijgedrag. Gemeenten en provincies kunnen met de geanonimiseerde data potentieel risicovolle locaties identificeren. Met de introductie van Drive Safe Assistance breiden we deze technologie uit voor andere partijen, waardoor zij slimmer en doelgerichter onveilige situaties aan kunnen pakken. We zijn trots op deze technologie als oplossing voor de verbetering van verkeersveiligheid op onze wegen.”

In 2016 introduceerde de ANWB de Veilig Rijden Verzekering. Een verzekering waar – voor het eerst – verzekerden worden gestimuleerd om veiliger te rijden in ruil voor korting. Het is bewezen effectief, verzekerden rijden veiliger en zijn minder vaak betrokken bij ongevallen. Daarbij deelt de ANWB de anonieme rijdata op dit moment met 251 wegbeheerders om gevaarlijke locaties aan te pakken. Provincies, maar ook diverse gemeenten en steden vergaren inzichten, waarbij Rotterdam een van de meest actieve steden is in het risicogestuurd oplossen van onveilige verkeerssituaties. 

Door samenwerking en datagedreven inzichten kunnen verkeersveiligheidsmaatregelen effectiever worden ingezet. Drive Safe Assistance biedt de technologie om dit mogelijk te maken. Gemeenten en provincies spelen een cruciale rol in verkeersveiligheid; met deze data kunnen risicovolle locaties gericht worden aangepakt.

Verzekeraar Unigarant, een dochteronderneming van de ANWB, zal per september 2024 als eerste klant gebruikmaken van de diensten van Drive Safe Assistance. De huidige klanten van de ANWB Veilig Rijden autoverzekering worden hierover geïnformeerd.

Voor meer informatie: www.drivesafeassistance.nl.

Zie ook ANWB introduceert Drive Safe Assistance (pdf)