Reisdocumenten voor Australië
Ga je op vakantie naar Australië? Controleer dan altijd voor de zekerheid even welke reisdocumenten verplicht zijn en hoe het zit met een rijbewijs over de grens.
Internationaal rijbewijs
Auto of motor
- Het Nederlandse rijbewijs is niet geldig zonder IRB (internationaal rijbewijs). IRB model 1949 wordt geaccepteerd.
- Alleen in de staat Queensland is het Nederlandse rijbewijs wel geldig maar wordt een IRB toch aanbevolen vanwege de Engelse vertaling.
- anwb.nl/auto/rijbewijs/het-rijbewijs/internationaal-rijbewijs. Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs, een recent adresbewijs en één of twee recente pasfoto’s mee. Je krijgt het IRB direct mee. Voor meer informatie over tarieven en geldigheid zie
- Het IRB is geen vervanging voor je Nederlandse rijbewijs, je moet dus beide documenten meenemen.
- Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.
Camper
- Een rijbewijs B is in Australië officieel niet geldig voor het besturen van een camper/motorhome met een gewicht tussen 3500 en 7500 kg. Dit geldt ook voor het hierop gebaseerde IRB.
- Voor het rijden met deze campers is het rijbewijs C1 (lichte vrachtwagens en campers tot 7500 kg) of het rijbewijs C (vrachtwagens zwaarder dan 3500 kg) vereist.
- In de praktijk wordt het rijbewijs B door de meeste verhuurbedrijven wel geaccepteerd en bieden de verzekeringsmaatschappijen in dat geval voldoende dekking. Ook de meeste (grote) touroperators bieden voldoende verzekeringsdekking.
- Huur je een camper, lees dan van tevoren goed de voorwaarden en informeer naar de verzekeringsdekking. Mocht de aangeboden verzekering niet voldoende zijn, informeer dan naar andere mogelijkheden bij de verhuurder/touroperator.
- Let op: Houd er rekening mee dat je met je rijbewijs B mogelijk onvoldoende ervaring hebt met het rijden in een zwaarder en groter voertuig.
- Voor informatie over het camperrijbewijs (C1) zie anwb.nl/auto/rijbewijs/camperrijbewijs-c1-halen.
Bromfiets of snorfiets
- Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.
Bijzonderheden
- Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.
Persoonsdocumenten
- Een geldig paspoort is vereist. Aanbevolen wordt een paspoort dat nog 6 maanden geldig is bij aankomst in Australië.
Visum
- Een visum is nodig.
- Als eVisitor kun je een gratis ETA (elektronische reisvergunning) aanvragen via immi.homeaffairs.gov.au. Houd je paspoort bij de hand.
- Het ETA zelf is gratis, maar voor de servicekosten bij het gebruik van de app wordt 20 AUD (circa €12) in rekening gebracht.
- Het ETA is een jaar geldig met meerdere inreizen voor een verblijf van maximaal 3 maanden.
- Een eVisitor mag geen strafblad hebben gehad in het afgelopen jaar, geen vaste baan accepteren, geen studies langer dan drie maanden begonnen zijn en moet vrij zijn van tuberculose.
- Let goed op bij het aanvragen van een ETA dat je het cijfer "0" gebruikt en niet de letter "O". De letter "O" wordt nooit gebruikt op een Nederlandse paspoort of ID-kaart.
- De Australische ambassade verstrekt geen inlichtingen betreffende visumaanvragen.
- Het visum kan ook aangevraagd worden via Visumcentrale CIBT. Zie voor meer informatie anwb.nl/visum. Hier zijn extra kosten aan verbonden.
Tussenstop
- Veel vluchten naar Australië hebben 1 of 2 tussenstops (transfers). Meestal verblijf je dan gedurende een bepaalde tijd op de luchthaven zelf. Er is op meerdere luchthavens echter ook de mogelijkheid een stop-over van langere tijd te maken, bijvoorbeeld:
- Dubai (Verenigde Arabische Emiraten), een visum wordt gratis verstrekt bij aankomst.
- Singapore, geen visum vereist voor een bezoek van maximaal 90 dagen.
- Kuala Lumpur (Maleisië), geen visum vereist voor een bezoek van maximaal 90 dagen.
- Denpasar (Bali), een visum is vereist. Dit kost circa € 35 en is 30 dagen geldig.
- China, via de grote luchthavens kun je 72 tot 144 uur visumvrij de omgeving bezoeken op vertoon van een doorreisticket. Zie voor informatie en voorwaarden: travelchinaguide.com/embassy/visa.htm.
- Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Australië: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.
Reizen met minderjarige kinderen
- Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
- Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.
Bijzonderheden
- Bij aankomst in Australië moet je een passagierskaart (Incoming Passenger Card) invullen. Je krijgt deze kaart aan boord van het vliegtuig of het schip waarmee je reist, of van de douane in de aankomsthal van het vliegveld of de haven.
- Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Australië:
- Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
- Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
- Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
- Tekst bijgewerkt: november 2024. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de website van de Australische ambassade.