De mooiste bezienswaardigheden van Bhutan
Bhutan is het laatste overgebleven Himalaya-koninkrijk in Azië. Het land barst van de eeuwenoude Bhutaanse cultuur die je terugvindt in de vele tempels en wonderlijke kloosters. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bhutan.
Wat te doen in Bhutan?
Boeddhistische tempels verborgen tussen de ruige rotsen van de Himalaya en majestueuze Dzongs in de groene dalen – Bhutan is een indrukwekkende bestemming. Het is een land vol uitgestrekte valleien en sierlijke paleizen met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. Luister naar de chantende monniken en rijd tot duizenden meters boven zeeniveau op de Chele la Pass. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bhutan.
1. De traditionele cultuur van het geïsoleerde Bhutan
Door de ligging in het Himalaya-gebergte is Bhutan een van de meest geïsoleerde landen ter wereld, dat zich pas in 1974 officieel openstelde naar het buitenland. Sindsdien worden reizigers mondjesmaat toegelaten. Reis je naar Bhutan, houd dan rekening met het ingevoerde dagtarief van $250 US dollar. Dit is ingevoerd door de Bhutanese regering om massatoerisme te voorkomen en het land duurzaam te ontwikkelen zonder verlies van de authentieke cultuur.
Bhutan heeft veel van de cultuur weten te behouden. Dit zie je niet alleen terug in de architectuur, maar ook in de vorm van klederdracht. Sterker nog, Bhutan is het enige land in de wereld waar in de grondwet staat geschreven hoe inwoners zich horen te kleden in openbare ruimtes. Vrouwen zie je in een kira, een lange rok tot de enkels met een blouse. Mannen dragen een gho met kniekousen – een badjas tot de knieën die om de middel wordt vastgebonden.
2. Het Taktshang-klooster tussen de rotsen van de Parovallei
Ruim 3000 meter boven zeeniveau, tegen de steile wanden van de Parovallei vind je een van de mooiste bezienswaardigheden van Bhutan: het sprookjesachtige Taktshang-klooster. De enige manier om bij dit mystieke klooster te komen is te voet. Het is een steile klim over stoffige paden en door naaldbossen, die je ruim 800 meter boven de Parovallei brengt. Volg de eindeloze slingers met kleurrijke gebedsvlaggetjes en geniet van het adembenemende uitzicht over de groene vallei.
Het laatste stuk van de klim is een steile trap die door de ruige kliffen kronkelt en je tot de poort van het klooster brengt. Dwaal rond in het complex en laat je meeslepen door het ritme van chantende monniken die nog altijd mediteren in de zeven tempels van het klooster. Let op: je persoonlijke spullen moet je afgeven bij de poort en uit respect voor het geloof wordt gevraagd je schoenen uit te trekken.
3. Thimphu: de enige hoofdstad zonder stoplichten
Aan de Wang Chu-rivier omgeven door groene landbouwvelden vind je Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. Hier word je niet omgeven door torenhoge wolkenkrabbers of overvolle straten als in de meeste Aziatische hoofdsteden, maar geniet je van rustgevende tempels en knusse weekendmarkten. Alleen de 52 meter hoge gouden boeddha Dordenma, torent al wakend boven de stad uit. Klim vooral achter de boeddha de heuvel op, om uit te kijken over de stad en de groene vallei.
Het meest bijzondere aan Thimphu zijn de stoplichten, of juist het gebrek eraan. Dit is de enige hoofdstad ter wereld waar op elk kruispunt mensen gekleed in uniform en witte handschoenen het verkeer regelen. Stoplichten werden door inwoners als onpersoonlijk ervaren en verdwenen snel weer. Leuk weetje: op zondag is het voetgangersdag – auto’s zijn niet toegestaan – en loop je ongehinderd door de stad.
4. Het paleis van geluk in Punakha
Wist je dat in de nationale taal van Bhutan ‘dzong’ fort of paleis betekent? Punakha Dzong is letterlijk vertaald ‘het paleis van geluk’ en is lange tijd het politieke centrum geweest van Bhutan tot Thimphu de officiële hoofdstad werd. Alle koningen van het land, sinds 1907, zijn gekroond in deze dzong. Vooral in de lente is het prachtig, wanneer de rododendrons volop bloeien en kleurrijk afsteken tegen de witte muren van dit majestueuze en op een na oudste fort in Bhutan.
Om het fort kabbelen de rivieren Pho Chhu en Mo Chhu, die je via de 160 meter lange hangbrug kunt oversteken. Je wordt hier omringd door gebedsvlaggen die wapperen in de wind. Stop halverwege de brug en kijk uit over de kalme rivier met de Himalaya-bergen op de achtergrond.
5. Trongsa Dzong: het grootste fort in Bhutan
In het midden van Bhutan, op 2800 meter hoogte vind je Trongsa, een dorp dat sinds begin 16e eeuw bestaat en weinig is veranderd. Dwaal over de stenen straten van de indrukwekkende Trongsa Dzong en verwonder je over de gedetailleerde en kleurrijke figuren in het hout. De met hand gemaakte versieringen staan in sterk contrast met de wit geblakerde muren die historie ademen.
Sinds de 17e eeuw regeerden gouverneurs van de Wangchuk-dynastie binnen deze muren over het land en Trongsa vormde zo het politieke centrum van Bhutan. De kamers van de Dzong worden nog altijd gebruikt voor politieke bijeenkomsten en koninklijke ceremonies. Traditioneel gezien kunnen alleen gouverneurs van het Trongsa-district tot kroonprins en vervolgens koning verkozen worden. Dit maakt dat het grootste fort van Bhutan nog altijd een belangrijke politieke positie heeft. Leuk weetje: niemand weet hoe groot het fort precies is.
6. Heilige bergpieken vanaf de Chele La Pass
De Chele La Pass is de hoogst gelegen bergpas van het land die je met de auto kunt bereiken. De twee uur durende rit vanuit de Parovallei leidt je door honderden haarspeldbochten al zigzaggend naar de top op 3988 meter hoogte. Geniet onderweg van de dichte bossen en grazende yaks in de velden vol rododendrons. Traditioneel gezien zijn bergpassen in Bhutan heilig. De kleurrijke gebedsvlaggen wapperen ook hier in grote getalen en versieren de toppen van de bergen.
Vanaf de fotogenieke Chele La Pass heb je een ongestoord uitzicht op het ruige gebergte van de Himalaya en de 7326 meter hoge besneeuwde piek van de Jomohari-berg. Het mooiste uitzicht heb je bij zonsopgang, wanneer de zonnestralen over de rand van de Himalaya prikken en de mist in het dal het geheel een mysterieus tintje geeft.