Kunst en cultuur
In de loop van de geschiedenis is het land meer dan eens in vreemde handen geweest. De heerschappij van de Turken alleen al duurde 400 jaar. Met de annexatie door Oostenrijk-Hongarije eind 19e eeuw vonden Bosnië en Herzegowina aansluiting bij de cultuur en economie van Centraal Europa. Na 1945 behoorde Bosnië tot de zes republieken van de Volksrepubliek Joegoslavië. Toen die in 1991 uiteenviel, verklaarden de moslim-Kroaten ook Bosnië voor onafhankelijk. Bosnische Serviërs riepen de Republiek Servië uit en begonnen een etnische zuiveringsoorlog. In 1995 is het gelukt om een plan door te zetten dat ook voorziet in de verdeling van het land in een Servische republiek een een moslim-Kroatische federatie.
Natuur
Het noorden van de republiek bestaat uit sterk bebost bergland tot 1500 m hoogte. In het zuiden zijn kalkgebergten met hoogten tot 2000 m. Er heerst een alpien landklimaat. De bodem is schraal, zodat er maar weinig land geschikt is voor landbouw. In het dal van de Sava is wel vruchtbare löss aanwezig. Sarajevo, schilderachtig gelegen tegen de heuvels aan weerszijden van de Miljacka, behoort tot de bezienswaardigheden.
Winkelen
Bosnië en Herzegovina staat bekend om de vele producten van koper en brons. In het oude centrum van Sarajevo zijn talloze kleine winkels voor toeristen waar veel bijna identieke producten van koper en zilver worden verkocht. Na de oorlog ontstonden er illegale straatmarkten waar van alles verkrijgbaar is. In kleine kleurrijke stalletjes worden bijvoorbeeld gebreide truien, houtsnijwerk en sieraden verkocht. De meeste plaatsen hebben een lokale bazaar oftewel markt. Op zondag is er markt ten noorden van de stad Mostar. Typische souvenirs zijn keukengerei zoals pepermolens, koffiemolens, Turkse theebladen en koffiekopjes, maar ook lampetkannen tapijten en beschilderd keramiek. Opmerkelijk zijn de producten gemaakt van kogels of hulzen die herinneren aan de oorlog. Afdingen wordt sterk aangeraden. Neem de tijd voor winkelen want je wordt overal binnen gevraagd. Wees duidelijk als je daar geen prijs op stelt.