De leukste steden van Canada
Slenter langs de Inner Harbour van Victoria op Vancouver Island, waan je in Parijs in het Franstalige Montréal en zet je cowboyhoed op in ‘Canada’s Cowtown’ Calgary. Dit zijn de zes leukste steden van Canada.
Canada is beroemd om haar wonderschone natuur, met uitgestrekte bossen en de machtige Rocky Mountains. Maar het land heeft ook een aantal verrassend leuke steden. Van de Franse ambiance in de provincie Quebec in het oosten tot de meer Britse inslag van de provincie British Columbia in het westen. En daartussen de prairie, met veeboerderijen en olievelden, samenkomend in Calgary in Alberta. Flaneer over Terrasse Dufferin in Quebec City voor het mooiste uitzicht over de stad, bekijk de totempalen van Stanley Park in Vancouver en stijg naar grote hoogte op de CN-Tower in Toronto. Dit zijn de 6 leukste Canadese steden.
1. Chique high tea en walvissen in Victoria
Victoria, sinds 1849 de provinciale hoofdstad van British Columbia, ligt op het zuidelijke puntje van Vancouver Island. Canada is lid van het Britse Gemenebest en dat komt in Victoria het meest naar voren. Het parlementsgebouw en de rode dubbeldekkerbussen lijken zo uit Londen te zijn gestapt, maar ook de chique high tea van het historische Empress Hotel en een doedelzakspeler op de hoek doen een duit in het zakje van het Britse gevoel dat Victoria oproept.
Slenter langs de halfronde Inner Harbour in de oude binnenstad, waar kraampjes lokale handarbeid verkopen en straatartiesten hun kunsten vertonen. Stap hier op een excursieboot, op zoek naar walvissen. Orka’s houden zich het hele jaar in de wateren rondom het eiland op en bultruggen spot je hier in de late zomer. Rondom deze haven vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van Victoria, waaronder het Netherlands Carillon. Deze opengewerkte toren met 62 klokken was het Nederlandse geschenk voor Canada’s honderdste verjaardag in 1967.
2. Montréal: het Parijs van Canada
Waar Victoria Brits aandoet, daar zijn in het oostelijk gelegen Montréal juist de Franse invloeden overduidelijk. Het is de op een na grootste Franstalige stad ter wereld en vooral in het oude stadscentrum Vieux Montreal waan je je in Parijs. De naar voorbeeld van de Franse hoofdstad opgetrokken Notre Dame Basiliek, de 17e eeuwse panden langs de met kinderkopjes belegde straten en cafés met hun terrassen op Place Jacques-Cartier bepalen hier het straatbeeld.
Beklim voor het beste panorama over Montréal de 525 treden tellende trap vanaf het eind van Peel Street naar het Kondiaronk Belvedere in Park Mont Royal, op 192 meter hoogte. Het weidse uitzicht toont, behalve de wolkenkrabbers in het centrum, de fraaie ligging van de stad op het eiland Île de Montréal in de St. Lawrence River en de verschillende bruggen waaronder de 2 kilometer lange Pont Victoria. Tip voor fans van Formule 1: neem een kijkje op het beroemde circuit Gilles Villeneuve dat naast deze brug op het Île Notre Dame ligt en vrij toegankelijk is.
3. Onvergetelijk uitzicht over de skyline van Toronto
Van alle steden in Canada lijkt Toronto het meest op een Amerikaanse, multiculturele metropool. Toronto is de grootste stad van het land en ligt aan het Ontariomeer dat hier de grens vormt met de Verenigde Staten. De stad groeide uit het in 1793 door de Britten gestichte Town of York, nu Old Town genoemd. Je vindt hier historische gebouwen als het iconische Flatiron Building en de romaanse Old City Hall tussen moderne hoogbouw.
Bezoek de 553 meter hoge CN Tower, waar je binnen 58 seconden in een glazen lift het uitkijkplatform op 350 meter hoogte bereikt. Vanaf hier heb je een indrukwekkend uitzicht over het Ontariomeer en het stadscentrum. Op heldere dagen zijn zelfs de 60 kilometer zuidelijker gelegen Niagara Falls te zien. Weg uit de stadsdrukte? De trendy Water’s Edge Promenade biedt dubbele rijen esdoornbomen (het symbool van Canada, knalrood kleurend in de herfst), bankjes om even te relaxen en ruimte voor wandelaars, joggers en skaters.
4. Van stadsstrand tot skipiste in Vancouver
Vancouver is de grootste stad van West-Canada en heeft een unieke ligging op een schiereiland – ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de Burrard Inlet – en aan de voet van Grouse Mountain. ’s Morgens de ski’s onderbinden en ‘s middags uitrusten op het strand is dan ook op één dag mogelijk. Verken voor een stukje historie de wijk Gastown, waar Vancouver als nederzetting van houthakkers begon in 1867. Winkels en horeca bezetten nu de oude bakstenen gebouwen en elk hele uur zorgt de Steamclock met stoom en (ietwat valse) muziek voor een nostalgisch tintje.
Over de 10 kilometer lange Seawall is het heerlijk fietsen door Stanley Park, met enorme cederbomen, stadsstranden en een aquarium. Stop onderweg bij de totempalen, die met houtsnijwerken van symbolische dierfiguren de historie van clans van de oorspronkelijke bewoners vertellen. Behoefte aan een adrenaline-kick? Loop dan over de 140 meter lange Capilano Suspension Bridge in North Vancouver, die 70 meter boven de gelijknamige rivier hangt.
5. Per kabeltram tussen de twee stadsdelen van Québec City
Een van de oudste en mooiste Canadese steden is Québec City, in het Franse gedeelte van het land. Deze stad, uit 1608, heeft nét iets anders dan andere steden. Misschien zijn het de stadsmuren die nog overeind staan, of is het de schitterende ligging aan de St. Lawrence-rivier. De historische binnenstad staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en kenmerkt zich door smalle, geplaveide straten, 17e- en 18e-eeuwse huizen en hoge kerktorens.
Het oude centrum valt uiteen in de bovenstad en de benedenstad. Tussen beide stadsdelen verplaats je je per funiculaire, een kabeltrammetje. In de bovenstad staat het fotogenieke Château Frontenac, een hotel gebouwd door de spoorwegmaatschappij in 1893 met torens van diverse formaten en groen koperen daken. Vanaf het 150 meter lange Terrasse Dufferin hierlangs, heb je een panoramisch uitzicht over de rivier en de benedenstad. Strijk neer in een restaurant in de sfeervolle straten en proef het typisch Canadese poutine: friet met wrongel gesmoord in Guinness Draught-jus. Bon appétit!
6. Calgary: ‘Canada’s Cowtown’
Calgary heeft de bijnaam ‘Canada’s Cowtown’ , de cowboystad van Canada. Het is de grootste stad op de prairie van Alberta, omgeven door onmetelijke veeboerderijen met de Rocky Mountains als decor. Verder is het hier het geld van de olie-industrie, gewonnen op diverse locaties in Alberta, dat de economie draaiende houdt. Het hoogtepunt van het jaar in Calgary is The Stampede, een tien dagen durend festival in juli met stof opwaaiende rodeowedstrijden, concerten en shows. Schaf wel, als je een kaartje weet te bemachtigen, een cowboyhoed aan om niet uit de toon te vallen.
Nederlanders kennen Calgary vaak in eerste instantie voornamelijk van het schaatsen. Onze helden hebben hier vele successen behaald in de Olympic Oval, het schaatsmekka dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 1988. Zelf even proberen of het inderdaad het snelste ijs ter wereld is? De Oval is op gezette tijden open voor publiek. Schaatsen huur je ter plekke.