Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Denemarken

Met een kustlijn van 7300 kilometer is de zee in Denemarken nooit ver weg. Het land van Lego, Vikingen en middeleeuwse steden is slechts acht rij-uren verwijderd vanaf Utrecht. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Denemarken!

Wat te doen in Denemarken?

De rust, de ruimte. Een golvend landschap en frisse zeelucht. De vriendelijke Denen behoren tot de gelukkigste mensen op aarde. Zelf kunnen ze hun eigen ‘hygge’ ook niet goed definiëren. De fijne sfeer, een warme gloed van de ondergaande zon, het urenlange tafelen. Je komt er tijdens een reis door Denemarken vast achter. Hoewel de natuur niet zo overweldigend is als in de Scandinavische buurlanden, is de schoonheid meer dan terug te zien in de uitgestrekte zandstranden, sprookjesachtige kastelen en oude steden. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Denemarken.

1. Kleurrijk en kenmerkend Nyhavn in Kopenhagen

In Kopenhagen wordt er geleefd op en aan het water. Dat is terug te zien in het leven aan de haven, maar ook in de grachten die soms aan Amsterdam doen denken. De Deense hoofdstad doet relaxed aan, net als de Denen zelf. Geniet van een (organische) koffie, talloze slenterstraatjes en een combinatie van vakwerkhuizen en moderne architectuur.

Wandel naar Nyhavn, het kleurrijke havengebied met geschilderde huizen en de meest uiteenlopende horecagelegenheden. Het is de plek die op menig ansichtkaart van Kopenhagen staat. Schrijver Hans Christian Andersen heeft er lange tijd gewoond en brengt zijn sprookjesverhalen tot leven bij het beeld van de Kleine Zeemeermin. Klein is ze zeker (125 centimeter), dus combineer een glimp van het bekendste standbeeld van Denemarken met een wandeling door het havengebied.

2. De betoverend witte krijtrotsen op het eiland Møn

De hoogste kliffen van Denemarken springen steil uit de Oostzee en doen bijna on-Europees aan. Hagelwitte rotspartijen – waarvan het hoogste punt meer dan 140 meter boven zee uitsteekt – en een onwaarschijnlijk blauwe zee. ‘Møns klint’, liggen verscholen achter een bos. Je moet er wat voor over hebben, via ongeveer vijfhonderd traptreden klauter je naar beneden richting het smalle kiezelstrand. Maak een wandeling en ga op zoek naar fossielen en schelpen in het zand, die door het opstuwen van de oude zeebodem naar boven komen.

Breng ook een bezoek aan het nabijgelegen GeoCenter, waar je zeventig miljoen jaar terug in de tijd reist. Dit interactieve wetenschapscentrum leert je meer over de omgeving en de geschiedenis van deze bijzondere plek. Inclusief 3D-bioscoop, digitale opgravingsplaats en wisselende tentoonstellingen.

3. Sprookjesachtig vermaak in kasteel Egeskov op Funen

Sprookjesliefhebbers zijn op het eiland Funen aan het juiste adres. Naast dat de grootste sprookjesschrijver Hans Christian Andersen hier is geboren, staat het land vol kastelen en landgoederen. Een van de mooiste bezienswaardigheden is het renaissancekasteel Egeskov in Kværndrup. In 1554 gebouwd op stammen van eikenbomen in het water en tegenwoordig een van de best bewaarde waterburchten van Europa.

Om het kasteel is een heel park ontstaan, inclusief speeltuinen en een groot labyrint. Van een wandeling tussen de boomkronen of een ritje op een Segway tot een spannend riddertoernooi of een tentoonstelling vol klassieke auto's: er is vermaak voor alle leeftijden!

Ontdek meer: reisfilm Denemarken

Bekijk de reisfilm 

4. Terug naar de middeleeuwen in Ribe

Ribe is de oudste en een van de mooist bewaarde steden van Denemarken, gelegen in zuidwest-Jutland. De stad werd in 710 n.Chr. gesticht als marktplaats voor de Noormannen en Friezen en door de gunstige ligging aan de zee was de stad eeuwenlang een belangrijke handelspost. Historie die nog steeds in ere wordt gehouden in het VikingCenter, een avontuurlijke attractie in de buitenlucht voor het hele gezin.

Het stadscentrum van Ribe, is als een wandeling door de middeleeuwen. Over de bolle straatkeien, langs de vaak scheve vakwerkhuizen en verborgen hofjes. Langs de rivier die door de stad loopt, de Ribe Vestera, zitten allerlei restaurants en terrasjes. Duik af en toe ook een van de zijstraten in, vol boetiekjes met Deens handwerk, sieraden en kunst.

5. Legoland: een avontuurlijke wereld vol bouwstenen

Kinderen op de achterbank? Sla een bezoek aan Legoland in de regio Jutland dan zeker niet over. In 1958 bracht speelgoedfabrikant LEGO de befaamde bouwstenen op de markt, ruim vijftig jaar later is het merk nog even onverwoestbaar als het plastic blokje zelf. Of je in Billund nu linksaf, rechtsaf of rechtdoor gaat: om Legoland – opgebouwd uit meer dan zestig miljoen Lego-steentjes – kun je niet heen.

In Legoland vind je meer dan vijftig attracties voor alle leeftijden, ingedeeld in thema’s als Piratenland en Avonturenland. Stap in een piratenschip of vliegsimulator en speel een spannende lasergame. In Miniland tref je de hele wereld in het klein, inclusief de vijf grootste gebouwen ter wereld. Genoeg voor een dag lang rennen, vliegen, glijden en genieten!

6. Botsende zeeën op het noorderlijke stukje van Denemarken

In Grenen, het meest noordelijke punt van Denemarken, vind je een bijzonder natuurfenomeen. Het is de plek waar land eindigt en overgaat in zee. Waar de woeste golven van de Noordzee en rustige wateren van de Oostzee elkaar raken. Stap vanaf de parkeerplaats op de Sandormen (de zandworm), een trekker die je door de prachtige zandduinen naar de landtong brengt.

Het botsende water van het Skagerrak en Kattegat tonen een verbeten strijd en vormen, door de witte schuimlaag, een bijna perfecte ruit in de zee. Door de sterke stromingen mag er niet worden gezwommen, maar heb je wel de kans om met je voeten in twee zeeën tegelijk te staan. Misschien spot je nog wel een groepje zeehonden dat ongestoord ligt te luieren!

7. Stap in het leven van een Viking in Roskilde

Roskilde, in de regio Seeland, klinkt je misschien bekend in de oren. Het is namelijk sinds 1971 de plek voor een van de grootste rockfestivals van Europa (Roskilde Festival). Vroeger was het de hoofdstad van Denemarken en de binnenstad ademt nog steeds de sfeer van vervlogen tijden. De middeleeuwse pleinen, de gotische ‘Roskilde Domkirke’ en kleurrijke vakwerkhuizen nemen je mee terug in de tijd.

Breng een bezoek aan het Vikingschipmuseum waar vijf originele schepen tentoongesteld staan. De meer dan 1000 jaar oude scheepswrakken dragen een bijzonder verhaal met zich mee. Ze werden moedwillig tot zinken gebracht om de fjord van Roskilde te versperren. Verkleed je hier als een echt Viking en maak een tochtje over de open zee. Een kijkje in het eeuwige trots van de Denen!

8. Koninklijke historie in Kolding

De uit de late 12e eeuw daterende stad Kolding kijkt vanaf Oost-Jutland uit op het Koldingfjord. Diverse oorlogen, stadsbranden en de pest zaten de ontwikkeling in de Middeleeuwen behoorlijk in de weg, maar in de 19e eeuw groeide Kolding uit tot een florerende handels- en havenstad. De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is Koldinghus. Koning Christoffel I bouwde dit kasteel in de 13e eeuw uit noodzaak vanwege oproer binnen de familiegelederen. De strategische locatie in het zuiden van het land, moest de dreiging van de in Duitsland residerende troonjager Waldemar III van Sleeswijk tegengaan.

Maak de 3 kilometer lange wandeling rondom de Slotssøen (het kasteelmeer). Onderweg kom je langs het stadspark en diverse beeldhouwwerken, zoals ‘het zittende meisje’, ‘de zwemster’ en ‘Kain’, de bijbelse figuur die is afgebeeld net op het moment dat hij zijn broer Abel heeft omgebracht. Vanaf de overkant van het meer heb je een mooi uitzicht op het kasteel zelf. 

9. Kasteel Frederiksborg  ‘het Versailles van Denemarken’

Dé blikvanger van de stad Hillerød in het Deense Seeland (op nog geen uur rijden vanaf Kopenhagen) is Kasteel Frederiksborg, volgens velen één van de mooiste kastelen van Europa. Het wordt ook wel ‘het Versailles van Denemarken’ genoemd en is opgetrokken in de Hollandse renaissancestijl, met rode bakstenen, trapgevels en koperen torenspitsen. Koning Christiaan IV bouwde dit imposante kasteel in de 17e eeuw aan een eigen meer, dat gelijk als slotgracht fungeerde. 

Loop vanuit de stad door de eerste poort, langs de behuizing van bedienden en dan door de tweede poort waarna je op het voorplein bij de Neptunusfontein arriveert. Binnen is de ene ruimte nog mooier dan de andere, maar bovenaan staat zeker de rijk gedecoreerde kapel, met zuilen, boogconstructies, fresco’s en veel bladgoud. Bewonder verder de kasteeltuinen die deels barokke en deels romantische kenmerken hebben, zoals sierlijke heggen, bloembedden, watervallen en een badhuis. Tip: vaar met Den Lille Færge (de kleine veerpont) over het kasteelmeer voor een ander perspectief.

10. ‘To be or not to be’: Shakespeare in Helsingør

Helsingør is voor veel mensen de plek om met de pont de hier maar 4 kilometer brede zeestraat de Sont over te steken van Denemarken naar Zweden. Maar de stad verdient een langer bezoek. Het is heerlijk wandelen over de strandpromenade en struinen langs de winkels en restaurants in de smalle straten van het oude centrum. Proef ook de lokale lekkernijen, zoals gerookte vis, op de streetfoodmarkt op de scheepswerf.

Niet te missen is het 15e-eeuwse Kasteel Kronborg, gebouwd in renaissancestijl met donkere stenen, rode luiken en koperen daken, op het in de Sont uitstekende schiereiland. Compleet met slotgracht en ophaalbruggen. Het is het meest beroemde kasteel van Denemarken, aangezien het de plaats van handelen was van Shakespeares Hamlet. Elsinore, zoals het in het stuk heet, is de oude Engelse naam van Helsingør en het kasteel. Ben je in de zomermaanden in Helsingør? Woon hier dan een opvoering van Hamlet bij, uitgevoerd op de binnenplaats en de wallen van het kasteel.

11. De ‘zwarte zon’ bij het Vadehavet Nationaal Park

De Deense Waddenzee (Vadehavet), in het zuiden van West-Jutland, is uitgeroepen tot nationaal park en staat sinds 2009 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Er zijn hier veel meer eilanden dan in de Nederlandse equivalent, wel meer dan dertig. Het is het grootste trekvogelgebied van Denemarken, met ruim tien miljoen gevederde bezoekers per jaar. Zowel in het voorjaar als in het najaar is het daarom een paradijs voor vogelliefhebbers. Bijzonder fenomeen is dan de zogenaamde ‘zwarte zon’ bij Tøndermarsken, waar bij zonsondergang tienduizenden spreeuwen voor indrukwekkende patronen aan de hemel zorgen en de zon praktisch verduisteren. 

Uitvalsbasis voor een bezoek aan het Vadehavet Nationaal Park is de stad Ribe. In het Vadehavscentret vind je behalve achtergrondinformatie ook de mogelijkheid voor het boeken van excursies. Maak een rit met de tractorbus die bij laag tij over de bodem van de Waddenzee naar het eiland Mandø rijdt. Een uitgelezen plek voor een strandwandeling of een picknick. 

12. Limfjord: het fjord dat eigenlijk geen fjord meer is

Het 1700 vierkante kilometer grote Limfjord loopt dwars door Jutland – van de Noordzee naar het Kattegat – en scheidt het noordelijke gedeelte Vendsyssel-Thy van de rest van het eiland. Het is het grootste fjord van Denemarken en heeft talloze eilandjes en diverse zijtakken die zich in alle richtingen uitspreiden. Eigenlijk is dit water echter geen fjord (inham) meer sinds de Noordzee aan de westkant in 1825 doorbrak en de volledige oost-westverbinding tot stand bracht, maar de naam is gebleven. 

Volg (een deel van) de populaire 610 kilometer lange Limfjord-fietsroute rondom het fjord, waarbij door zeven bruggen en vijf veren ook verkorte routes mogelijk zijn. Je fietst door afwisselende landschappen, van vlak akkerbouwgebied tot bosrijke heuvels en ziet de Bulbjerg Bird Cliff, ‘de schouder van Jutland’, die 47 meter hoog is. Neem ook een kijkje bij het Sneglehuset in Thyborøn, dat zowel van buiten als binnen – inclusief de meubels – volledig is gedecoreerd met schelpen en slakkenhuizen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.