De 13 hoogtepunten van Noord-Jutland
ANWB samen met VisitDenmark
Alleen al Noord-Jutland heeft dertien redenen om op vakantie naar Denemarken te gaan. Van een geliefd monument dat terrein verliest aan de machtige oceaan, tot de idyllische badplaats Skagen vol gele huizen. In deze regio hoef je je geen minuut te vervelen.
Wat te doen in Noord-Jutland?
1. De miniwoestijn Råbjerg Mile
Råbjerg Mile © Christian Faber
Een woestijn? In Denemarken? Het lijkt er wel degelijk op. Råbjerg Mile is een fascinerend fenomeen; een gigantische migrerende reeks zandduinen – de grootste in Noord-Europa – met een snelheid van 15 meter per jaar. Het lijkt wel een maanlandschap, op minder dan 20 minuten van de vakantiestad Skagen.
2. De kunstzinnige vakantiestad Skagen
Skagen is een zevenhonderd jaar oud vissersdorp en staat bekend om zijn vele gele huizen. De idyllische badplaats ademt Deense hygge, oftewel gezelligheid. Misschien spot je hier wel een filmster, want het is het Saint-Tropez van Jutland. Het rijke culturele en culinaire erfgoed maakt het de perfecte plek voor een ontspannen dagje uit. De levendige visafslag is een must om te zien, net als het Skagen’s Museum. Hier vind je een grote collectie schilderijen uit de jaren tussen 1870 en begin 20ste eeuw van de beroemde Skagenschilders.
Zin om te gaan? Bekijk dit 8-daags arrangement Denemarken.
3. De botsende zeeën bij Grenen
Grenen, Skagen © Vesterbrofotograferne
Grenen, het noordelijkste punt van Denemarken, is een natuurlijk wonder van botsende zeeën waar de wateren zich niet lijken te mengen. Het is een uniek spektakel dat je maar op enkele plekken in de wereld kunt zien. Laat het zwemmen maar over aan de lokale zeehonden, want de stroming is hier veel te sterk. Maar met de voeten in het ondiepe water is ook een beleving op zich.
4. De Viking-begraafplaats Lindholm Høje
Lindholm Høje © Walter Bibikow
Fans van Vikingen moeten bij Lindholm Høje zijn; een mooi bewaard gebleven grafheuvel met 680 graven. Ook zijn hier restanten van een dorp gevonden, die je van dichtbij ziet in het bijbehorende museum. Je leert hier alles over het leven van de Vikingen in deze regio; 3D-animaties laten bijvoorbeeld zien hoe ze hun huizen versierden en wat ze aten.
5. De gastvrije surfgemeenschap op Cold Hawaii
Klitmøller © Mette Johnsen
Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, is Klitmøller een klein surfparadijs waar het net iets kouder is dan op Hawaii. Bij Cold Hawaii ervaar je de beste surfomstandigheden van Europa. Ben je geen surfer? Ga er toch naartoe om de relaxte en gastvrije sfeer van de surfgemeenschap te ervaren – en de moves van de surfers te bewonderen.
6. De met zand bezaaide landschappen van Thy National Park
Krondyr, Thy National Park @ Susanne Worm
Ga de ongerepte duinen, verwrongen bossen en traditionele kustplaatsen van het wildste nationale park van Denemarken in. In vissersdorpen als Stenbjerg wordt het meteen duidelijk waarom de lokale ritmes en tradities in en rond Thy National Park worden gevormd door de machtige Noordzee. Je kunt deelnemen aan vistochten met lokale vissers om het authentieke leven hier écht te proeven.
7. De stad Aalborg aan het water
Aalborg is een bruisende oude stad vol cultuur aan de Limfjord. Maak er een wandeling langs de mooie waterkant. Ooit was dit het industriële hart van Aalborg, nu is het een culturele wijk. Er huizen belangrijke nationale locaties, zoals The House of Music (Musikkens Hus). En het Utzon Centre; de hotspot voor Scandinavische architectuur en design, genoemd naar de lokale Jørn Utzon die de architect was van het Sydney Opera House.
8. De iconische Rubjerg Knude
Rubjerg Knude © Daniel Villadsen
De Rubjerg Knude is een van de meest iconische herkenningspunten van Denemarken. Om te voorkomen dat de vuurtoren in zee zou storten, is deze in oktober 2019 op rolschaatsen (!) 70 meter landinwaarts verplaatst. Anders zou de beroemde vuurtoren, die op de klifhoge duinen aan de noordkust staat, door de afbrokkelende kust op termijn recht in zee zijn gestort. Het laatste stukje naar de toren is een pittige klim door het zand.
9. De zeewierhuizen op het eiland Læsø
Læsø © Travelbook
Zeewierdaken waren eeuwenlang een traditie op het eiland Læsø. Vandaag de dag zijn er negentien huizen met traditionele zeegrasdaken te bezoeken, waaronder veel monumentale ‘gebouwen’. Læsø staat ook bekend om zijn lekkere zeezout. In de zoutziederij is te zien hoe het wordt gemaakt. Al met al is het een fantastisch eiland om nieuwe dingen te ontdekken.
10. De vogelkliffen bij Bulbjerg
Bulbjerg © Flying October
Tijdens een strandwandeling onder de steile kalkstenen kliffen bij Bulbjerg voel je je heel klein. Ze lijken nog indrukwekkender omdat ze de enige rotswanden zijn in de hele regio Noord-Jutland. Deze zestig miljoen jaar oude rotsformaties zijn een belangrijke broedplaats voor drieteenmeeuwen en het is er dan ook een vogeldrukte van belang.
11. Palmestrand
Palmestranden © Mette Johnsen
Dicht bij Rønnerhavnen ligt Palmestrand met aardig wat palmbomen. Het is het lokale en kindvriendelijke strand van Frederikshavn met een exotische sfeer en veel activiteiten. Van mei tot september staan er ongeveer 125 palmbomen op het strand, in de winter verhuizen deze naar een kas. Er zijn volleybalvelden, jeu-de-boulesbanen en een barbecueplek op het strand. En ook fijn: je kunt gratis gebruikmaken van de ligstoelen. Rønnerhavnen en Nordre Skanse liggen op loopafstand.
12. Op fossielenjacht aan de voet van de Hanklit en Feggeklit
Mors © Daniel Brandt Andersen
Voor liefhebbers van fossielen zijn de MoClay-kliffen, langs de kustlijn van de Limfjord op Nordmors, een waar walhalla. Daar kun je fossielen vinden die een kijkje geven in het leven van dieren en planten van tientallen miljoenen jaren geleden. Denk aan fossiele vissen, insecten en reptielen. Bij de MoClay-putten en de stranden op Nordmors, maar ook op het Ertebølle-strand in Vesthimmerland maak je kans om fossielen te vinden.
13. Kijken hoe ze de schepen het strand op slepen bij Slettestrand
Slettestrand © Niclas Jessen
Het kleine vissersdorp Slettestrand is nog steeds actief. Ze missen alleen een haven. De vissers slepen hun boten dan ook elke dag het strand op. In het culturele centrum krijg je een kijkje in de keuken hoe ze de boten op traditionele wijze restaureren en bouwen. Veel Denen komen hier graag voor de brede zandstranden en het omliggende natuurgebied. Aan Slettestrand grenst Svinkløv Klitplantage, een leefgebied van herten. Het 20 kilometer lange mountainbikepad werd verkozen tot een van de beste mountainbikeroutes van het land.
Nóg meer bezienswaardigheden en activiteiten in Noord-Jutland vind je op de website van VisitDenmark.
Copyright headerbeeld: Thorup Strand © Mette Johnsen