Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 10 mooiste fietsroutes in Denemarken

ANWB samen met VisitDenmark

De fiets is in Denemarken het populairste vervoersmiddel; negen van de tien Denen heeft er een. En met meer dan 12.000 kilometer aan fietsroutes is het voor fietsers een waar walhalla. De afstanden tussen dorpen, steden en bezienswaardigheden zijn kort, een interessante tussenstop is zo gemaakt. Al trappend geniet je van de afwisselende natuur met zo nu en dan een blik op oude landhuizen en middeleeuwse kastelen. We geven je de tien mooiste fietsroutes in Denemarken, die allemaal nét even anders zijn.

1. Oostzeeroute (N8): de langste fietsroute van Denemarken

Knudshoved lighthouse ©Daniel Villadsen 

De Oostzeeroute (N8) is met 820 kilometer de langste fietsroute van Denemarken. Via twaalf eilanden, acht bruggen en vijf overtochten met de veerboot volgt de route de kustlijn in het zuiden. Zo fiets je langs oude landhuizen, middeleeuwse kastelen, gezellige dorpen en door afwisselende natuur. Je ontdekt de verschillende regio’s en de fascinerende geschiedenis van Zuid-Jutland. Stap even af bij Møn, om de oogverblindende witte krijtrotsen Møns Klint te bewonderen. Aan de oostkust van Funen staat een andere bezienswaardigheid, de Knudshoved Lighthouse. Hier heb je een mooi uitzicht over de Grote Beltbrug; de hangbrug tussen Funen (Nyborg) en Seeland (Korsør). De Oostzeeroute heeft de vorm van een liggende acht en bestaat uit veertien etappes. Start je in de historische plaats Svendborg, dan kun je vier kanten op. 

Lees meer over fietsen langs de Deense Oostzeeroute.

2. Koninklijk Noord-Seeland met de avontuurlijke Crown-route

Kasteel Frederiksborg © The Museum of National History at Frederiksborg Castle

Ervaar het adembenemende landschap van Noord-Seeland, de Deense Rivièra en Roskilde Fjord. De zogenaamde Crown-route is een aantrekkelijke rit van 135 kilometer door koninklijk Noord-Seeland. En het is meteen ook dé fietsroute voor wie indrukwekkende renaissancekastelen, vissersdorpen en witte zandstranden wil zien. Stop onderweg bij Fredensborg Slot om door de prachtige tuinen te wandelen, of maak een half uur verderop een tussenstop bij Slot Frederiksborg voor een kleine boottocht op het meer. Vervolgens zet je koers richting de stad Helsingør waar je het kasteel van Hamlet, oftewel Kronborg, bezoekt. In het noorden ligt vissersdorp Gilleleje voor een lunch met verse vis. De route loopt in een cirkel, dus je kunt op elk punt starten.  

Lees meer over fietsen op het eiland Seeland.

3. Fjordmino: rondje Horsens Fjord

Noerrestrand, Horsens © Gitte Vinum

Aan de oostkust van Jutland, in de regio Kystlandet, ligt een nieuwe fietsroute voor je klaar; Fjordmino. De cirkelvormige route is 52 kilometer lang en ligt aan Horsens Fjord. De route start in de haven van Horsens. Vervolgens kom je door en langs bossen, weilanden, gezellige dorpen en stranden. Trap bij Sukkertoppen op de rem; daar heb je op 108 meter boven zeeniveau een mooi uitzicht over Gudenåen, de langste rivier van Denemarken. Een van de hoogtepunten op de route is een bezoek aan de twee kleine eilanden Alrø en Hjarnø, die je in het zomerseizoen van mei tot september per fietsferry bereikt. Doortrappers fietsen de route in een dag, maar je kunt er ook meerdere fietsdagen over doen. De Fjordmino volgt voor het grootste gedeelte de Deense nationale fietsroute nr. 5.

Lees meer over fietsen in de regio Kustland

4. De Heerweg: Jutland van zuid naar noord 

Aabenraa © Michael Fiukowski & Sarah Moritz

De Heerweg is dé fietsroute om Jutland te ontdekken, ongeveer 500 kilometer over kleine maar verharde wegen. Je begint in het zuiden van Jutland in de plaats Padborg, dicht bij de Duitse grens, en eindigt in het noorden van Jutland bij Frederikshavn. In het zuidelijke deel zijn de kleine kuststad Aabenraa en de oude koninklijke stad Jelling leuk om te bezoeken. In Jelling vind je de Doopakte van Denemarken, die Viking-koning Harald Blåtand (oftewel Blauwtand, hier komt de term ‘bluetooth’ vandaan) liet uithouwen in een runensteen toen hij zich in de 10de eeuw bekeerde tot het christendom. Ook liggen er twee indrukwekkende grafheuvels. De route door Midden-Jutland gaat verder richting de oude hoofdstad Viborg en voert je langs de heuvels van Hald Hovedgård, de uitgestrekte heidevelden van de Skærbæk Plantage en het merengebied bij Silkeborg. Vergeet de bronnen van de rivieren Gudenå en Skjern Å niet, die ontspringen op slechts een paar honderd meter afstand van elkaar. In het noorden fiets je door het weelderige natuurreservaat Hammer Bakker, de Gravlev Ådal-vallei en het grote Rold Skov-bos.   

5. Langs de kuststrook van de Noordzee 

Rubjerg Knude © Daniel Villadsen

De Westkustroute is er een vol contrasten. Hij loopt van het dorp Højer in het zuiden tot Skagen in het noorden, waarbij je door het verhaal van mens en zee fietst. Van vlakke moerasgebieden in het zuiden tot steile zandduinen in het noorden. Het verhaal vertelt je 560 kilometer lang over het leven met de krachten van de natuur. Zo zie je boven op een klif de Rubjerg Knude Vuurtoren. Door flinke kusterosie dreigde de vuurtoren in zee te storten en is-ie een paar jaar geleden landinwaarts verplaatst. Verder fiets je door de nationale parken Thy en de Waddenzee. Verderop wacht de stad Esbjerg je op, samen met de oudste stad; Ribe. Deze Westkustroute is onderdeel van de North Sea Cycle Route, de langste fietsroute ter wereld van Schotland naar Noorwegen.  

Ontdek de Deense Noordzeekust.

6. Fiets de ‘zonneroute’ op Mors

Mors © Christian Faber

Op Mors, het grootste eiland in de Limfjord, ligt de afwisselende fietsroute Solruten Mors rundt, met 119 kilometer aan verharde én onverharde wegen. Je fietst langs heidevelden, sparrenplantages, beukenbossen en blauwe baaien. Met tussendoor af en toe een fysieke uitdaging over heuvels en steile hellingen. Onderweg valt er van alles te beleven; struin door de gezellige stad Nykøbing Mors, spot fossielen van dieren die op de zeebodem leefden en bewonder het kasteel Højriis. Kinderen stappen graag af bij het attractie- en bloemenpark Jesperhus. Het eiland bereik je via de Sallingsundbrug, de Vilsundbrug of met de ferry. De fietsroute loopt in een rondje, dus je kunt op elk punt de route starten. 

7. Fietsroute over de spoorlijn: Naturstien Horsens-Silkeborg 

Waar je hier vroeger vanuit de trein van de omgeving genoot, doe je dat nu in de buitenlucht op de fiets. Deze fietsroute loopt over een oude spoorlijn die inmiddels is verhard. Het Natuurpad Horsens-Silkeborg, Bryrupbanestien loopt tussen de plaatsen Horsens en Silkeborg. De 61 kilometer lange route is voornamelijk vlak en brengt je bij Brædstrup en het mooie Merenhoogland bij Silkeborg. Maak, net als de trein vroeger, af en toe een tussenstop bij een van de voormalige stationssteden voor een kop koffie of lunch. Ergens halverwege kom je bij de Herontdekte Brug. Deze spoorwegbrug was ooit de grootste van het land over rivier de Gudenå en is nu een stukje kunst in de natuur. Vijf kilometer van de oude spoorlijn bestaat nog, waarop een oude locomotief tussen de dorpen Bryrup en Vrads rijdt.  

8. Limfjord-route door afwisselende natuur

Bulbjerg © Flying October

Limfjord is de grootste fjord van Denemarken en uniek vanwege de vele kleine eilanden. Er is hier een speciale fietsroute, de Limfjord-route, 600 kilometer door de afwisselende natuur. Van het uitgestrekte, vlakke land tot beboste heuvels. En ook met een stukje cultuurgeschiedenis, zoals Thyborøn in het westen en Hals in het oosten. Je volgt de kust van Salling, waar het oudste Deense middeleeuwse kasteel ligt: Spøttrup. Ook kom je langs Skive, de hoofdstad van Salling. Neem een kijkje op de enige klif van Jutland, Bulbjerg Bird Cliff – ook wel ‘De schouder van Jutland’ genoemd – die 47 meter boven zeeniveau ligt. We raden je aan om in de gezellige havenstad Aalborg te starten.

9. Rondje eiland op Bornholm

Hammershus © Semko Balcerski

Het zonnige eiland Bornholm is iets bijzonders met zijn rotsen in het noorden en de witte zandstranden in het zuiden. Het is net iets groter dan Texel. De mooie fietsroute van 105 kilometer begint direct ten noorden van Hasle en voert over voormalige reddingsroutes, spoorlijnen die niet meer in gebruik zijn en bospaden naar het idyllische vissersdorp in Helligpeder. Behalve een gevarieerde natuur kom je er ook bijzondere ruïnes en historische bouwwerken tegen. Een bezoek aan Hammershus, Noord-Europa’s grootste kasteelruïne, is een absolute aanrader. Het ooit zo machtige bouwwerk ligt boven op een klif met een prachtig uitzicht over de kustlijn.

Lees meer over Bornholm in Denemarken.

10. Van Denemarken naar Duitsland

Twee bruisende Europese metropolen, 630 kilometer groene en blauwe fietsroutes en een korte zeereis; de internationale fietsroute Berlijn-Kopenhagen verbindt de Duitse en Deense hoofdstad, drie idyllische regio’s en veel vriendelijke mensen. Globetrotters kijken uit naar vijftien (of meer) veelbewogen dagen in Berlijn, Brandenburg en Mecklenburg-Voor-Pommeren, plus het zuiden van Denemarken en Kopenhagen. Je krijgt veel ongerepte natuur voorgeschoteld, mogelijkheden om te zwemmen en van alles om te ontdekken. Op deze route fiets je ook langs de oostkust van Seeland naar Stevns Klint dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Je volgt de route langs de schilderachtige Præstø Fjord en steekt de brug Mønbroen over. Zo kom je in het Unesco-biosfeergebied met de vlakke Nyord en de steile Møns Klint.
 

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.