Vakantie in Mecklenburg-Vorpommern
Water te kust en te keur
Natuurliefhebbers en waterminnaars halen hun hart op in Mecklenburg-Vorpommern, het gebied ten noorden van Berlijn. Niet alleen vind je hier het grootste merengebied van Duitsland, de Mecklenburgische Seenplatte, maar ook nog eens een flinke strook van de Duitse Oostzeekust. Oneindige zandstranden, kraakhelder zeewater en zuivere lucht lokken elke zomer veel vakantiegangers. Levendige oude handelssteden als Rostock en Stralsund herinneren aan de Hanzetijd, een glorieuze handelsperiode.
Meer naar het binnenland slokt het heuvelachtige land met kommen en slenken, riviertjes en vele meren al die bezoekers makkelijk op. Het drukst is het rond de plaatsjes Waren en Neustrelitz, voor wie niet kan kiezen liggen hier namelijk een paar grote meren dicht bij elkaar. Daaromheen liggen nog meer grote meren. Aan water geen gebrek.
Attracties en evenementen: rust, geschiedenis en stuntshows
Naar Mecklenburg-Vorpommern kom je niet voor wilde pretparken, maar om te genieten van het zuivere water en de groene omgeving. Ook is er veel aandacht voor geschiedenis. Het Freilichtmuseum in Gross Raden is bijvoorbeeld gebouwd bij een oud Slavisch tempelcomplex uit de negende eeuw na Christus. Het dorpje Muess bij Schwerin is met zeventien volledig ingerichte dorpshuizen een openluchtmuseum over het lokale leven in de achttiende eeuw. En in de spookachtige Alte Burg van Penzlin draait alles om de heksenvervolging. Voor muziekliefhebbers vindt bij Alte Garten het jaarlijkse Schlossfestspiele met opera’s en muziekuitvoeringen plaats. Het slaperige plaatsje Waren vrolijkt half juli op met het bruisende Müritzfest vol muziek, vuurwerk en stuntshows.
Bezienswaardigheden: leer de streek kennen
Wie weinig tijd heeft om de Mecklenburgische Seenplatte te verkennen wordt kort en bondig aan de regio voorgesteld in het Müritzeum. Vooral het grote zoetwateraquarium met inheemse vissoorten is indrukwekkend. Meer cultuur vind je in het Renaissancekasteel van Güstrow waar het werk van Italiaanse en onze Nederlandse bouwmeesters recent in volle luister is hersteld. De Wiekhäuser op de stadsmuur van Neubrandenburg, oorspronkelijk verdedigingstorens en later woonhuisjes, zijn ook een bezoek waard. Aan de Oostzeekust pronkt het Hanzestadje Wismar met haar marktplein, omgeven door zeventiende en achttiende-eeuwse gevels. In het Freilichtmuseum, een openluchtmuseum in Klockenhagen is te zien hoe het leven op een boerenhoeve begin vorige eeuw eruit zag.
Dorpen en steden: klein maar fijn
Grote plaatsen zijn er niet in deze regio, maar dat maakt het dwalen door de kleinere plaatsjes met elk hun eigen sfeer niet minder leuk. In Bützow doe je dat over de kinderkopjes met uitzicht op authentieke vakwerkhuizen. In Plau is de negentiende eeuwse bloeiperiode in de historische kern nog goed terug te zien. Schwerin, het hoofdstadje van de regio is misschien wel de chicste rustplek, omringd door meren. Het kustplaatsje Stralsund, nu werelderfgoed, ligt er nog vrijwel hetzelfde bij als in de veertiende en vijftiend eeuw toen handelaren uit alle windstreken deze Hanzestad aandeden. Wie zijn creativiteit wil laten vloeien bezoekt het kunstenaarsdorp Ahrenshoop.
Eten en drinken: vis!
Vis staat er hier natuurlijk op het menu, want de Oostzee maar ook de meren geven gul. Zeetong, schol en makreel behoorden vroeger al tot de vaste kost aan de kust. Sassnitzer Heringsalat, haringsalade, is een lokale specialiteit gemaakt van de Oostzeeharing, die iets kleiner maar ook vetter is dan zijn buurman uit de Noordzee. Uit hetzelfde plaatsje komen ook Gebratene Fischklopse, visballetjes, en die spoelen lekker weg met de plaatselijke likeur Rügengeist. Langs de meren is Raucheraal, gerookte paling met zwart roggebrood natuurlijk met een koel biertje, een specialiteit. Net zoals Aal in Sauer, paling in het zuur. Even zat van vis eten de locals ook graag Pommerse gans, gevuld met gedroogde pruimen, brood en appels. Of wat simpeler: Tollatsch, ham als braadstuk in ruitvorm ingekerfd en met kruidnagels doorstoken.
Fietsen: peddelen langs meer en zee
Niet voor niets kiest een groot deel van de Duitse vakantiegangers voor deze regio als ze op fietsvakantie gaan. Zij kiezen dan bijvoorbeeld voor de Ostseeküstenradweg langs Lübeck, het eiland Rügen tot aan Usedom. Kustlandschappen trekken op deze route aan je voorbij en er is altijd tijd voor een pitstop in een mondain badplaatsje. Ontspannen types peddelen over het 35 kilometer lange fietspad rond de Tollensesee. Ook meerdaagse fietstochten door het merenlandschap zijn mogelijk en wie zijn verrekijker meeneemt spot dan misschien ook nog de visarenden, kraanvogels en roerdompen die op de meren te vinden zijn.
Kunst en cultuur: typische architectuur
In de oude Hanzesteden is a de hoge pakhuizen en grote bakstenen stadsgevels nog duidelijk te zien hoe belangrijk de handel was. Ook de gotische kerken en stadhuizen zijn van baksteen, daarom ook wel de naam baksteengotiek. De beste uitvoering van deze bouwstijl is de dom van Bad Doberan. In badplaatsje Binz leverde de bouwwoede tussen 1890 en 1910 juist veel speelsere architectuur op: kunstige gevels, erkertjes en houten galerijen. Vakhuizen overheersen in de centra van kleine stadjes meer richting de meren. De museumliefhebber wordt ook niet teleurgesteld. In het Atelierhaus in Barlach woonde en werkte expressionistisch beeldhouwer Ernst Barlach, nu is het een museum gewijd aan hem en zijn werk. Monument aan de streektaal vind je in het Fritz Reuter Literaturmueum in Stavenhagen en het Staatliches Museum in Shwerin toont werken van onder andere Rembrandt, Hals en Rubens.
Natuur: tussen meer en zee
De kust is voornamelijk aan het badtoerisme gewijd, maar je vindt er ook duinen, woeste grond en natuurstrand. Het in zee gelegen Darss en Zingst zijn onderdeel van Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft. Hier vind je lagunes van de Oostzee en kan je mooie natuurwandelingen maken. Wie het treft ziet de kraanvogels die op het oostelijke deel van Zingst neerstrijken. Het beste uitzicht over zee biedt de negentiende-eeuwse vuurtoren de Marinepeilturm op Kap Arkona. Rond de meren is een golvend, groen landschap te vinden. In Ivenack bij Stavenhage staan duizendjarige eiken en zie je damherten. Enorme zwerfkeien en hunebedden zijn stille getuigen van de ijstijd. Dierenliefhebbers en vogelspotters zijn in de vier natuurgebieden rondom het merenland op hun plek. Hier broeden de zeearend en visarend, bevers zijn er ook. Bij Malchow en Karow leven otters en midden in het grote Müritz-Nationalpark grazen honderden Scandinavische Fjellrunderen. In dit enorme park fiets, loop of neem je de bus, auto’s zijn niet toegestaan.
Overnachten: beste plekken voor jeugdherbergen
Al in de DDR-tijd was de streek, vooral rond de meren en aan de kust een populaire vakantiebestemming. Hotels en pensions zijn er dan ook in overvloed, aan de meren van zeer luxe tot eenvoudig. Ook zijn er rond de meren zo’n zes jeugdherbergen waar ouderen net zo welkom zijn als jongeren en ze bevinden zich meestal op hele goede locaties, dicht bij groene natuurgebieden bijvoorbeeld. Aan de kust zijn het vooral de driesterrenhotels en zeer eenvoudige vakantiewoningen die domineren, al komen er langzaam ook wat luxere alternatieven. Voor de hele streek geldt, boek vooraf, want er is altijd een enorme toeloop van zomertoeristen.
Winkelen: oude ambachten komen tot leven
Aan de kust is Rostock de beste stad om etalages te kijken, in de kleinere kuststeden richting Polen valt het winkelaanbod tegen. Rondom de meren zijn Neubrandenburg en Neustrelitz de plekken om te shoppen. In Bollewick staat een enorme marktschuur gebouwd van zwerfkeien, binnen vind je veel kunsthandwerk en demonstraties van oude ambachten. Honger onderweg kan worden gestild met het fruit dat in stalletjes langs landwegen wordt verkocht. Hier wordt allerlei waar aangeboden zoals asperges, eieren en zelfgemaakte producten.
Zon, water en strand: druk en prachtige natuur
De stranden zijn met hun lengte en het schone zeewater een prachtplek, maar ze zijn in de zomer wel heel drukbezocht. In Hiddensee komt de schoonheid van de kust misschien wel het best naar voren. Dit strand mag alleen per fiets bezocht worden en biedt naast het weidse uitzicht over de zee indrukwekkende rotsformaties boven de strandjes. Wie meer levendigheid zoekt is in Warnemünde met haar vele strandtenten op de juiste plek. Met de kleintjes kun je heel goed in Bodden terecht in de strandmeren, zonder branding of verraderlijke stroming. Op de zee wordt natuurlijk veel gezeild, maar heb gebeurt ook op de meren. Een surfplank of boot huur je makkelijk in Röbel, Waren, Malchow of Mirow. In Güstrow zijn kano’s te huur. Veel van de meren hebben vrij drukke stranden. Bij Wanzka of Rödlin vind je een paar van de schaarse, stille zandstrandjes.