Verkeer op de Faeröer
Hier vind je een overzicht van de belangrijkste verkeersregels op de Faeröer. En informatie over de veerdiensten.
Verkeersregels
- Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.
Veilig rijden
Verlichting overdag
- Je moet ook overdag dimlicht of dagrijlicht voeren.
- Let op: In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet je je dimlicht gebruiken.
Kinderen in de auto
- Kinderen jonger dan 12 jaar die kleiner zijn dan 135 cm, moet je in een passend autokinderzitje vervoeren.
Rijden onder invloed
- Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
Telefoon
- Je mag tijdens het rijden geen telefoon vasthouden. Handsfree bellen mag wel.
Rijden in de bergen
- Op een smalle bergweg met uitwijkplaatsen moet het dalende voertuig stoppen op een uitwijkplaats om een stijgend voertuig te laten passeren.
- Ga voor meer informatie over veilig rijden in de bergen naar anwb.nl/auto/themas/vakantie-met-de-auto/autorijden-in-de-bergen.
Basisverkeersregels
- Op de Faeröer rijden ze rechts.
Maximumsnelheden
- Voor een auto of motor gelden de volgende algemene maximumsnelheden:
- Binnen de bebouwde kom: 50 km/h.
- Buiten de bebouwde kom: 80 km/h.
Parkeren
- In de steden Klaksvík, Tórshavn, Runavík en bij het vliegveld mag alleen worden geparkeerd met een parkeerkaart. Deze parkeerkaart is gratis verkrijgbaar bij banken en toeristeninformatiebureaus.
- Het is verboden te parkeren op uitwijkplaatsen langs de weg.
Bijzonderheden
Tunnels
- In oude, smalle tunnels met één rijstrook moet je bij tegemoetkomend verkeer uitwijken als jij je het dichtst bij een uitwijkplaats bevindt. Bij een tegemoetkomende vrachtwagen moet je altijd uitwijken, desnoods op een uitwijkplaats aan de linkerkant.
- Bij sommige tunnels staan bij de ingang speciale verkeerslichten die kunnen aangeven dat bepaalde voertuigen, zoals auto's met caravans, moeten wachten.
- Voor bepaalde onderzeese tunnels moet je tol betalen. Raadpleeg de verhuurder van je auto en ga naar tunnil.fo/english voor meer informatie.
Schapen
- Let op overstekende schapen tijdens het autorijden op de Faeröer.
Begrafenisstoet
- Als je tijdens een autorit op de Faeröer een begrafenisstoet te voet tegenkomt, is het gebruikelijk om de auto langs de kant van de weg te zetten en uit te stappen en pas weer verder te rijden als de stoet is gepasseerd.
Infrastructuur
- Het wegennet op de Faeröer is van een goede kwaliteit.
- De meeste verharde wegen volgen de grillige kustlijn. In de bergen zijn redelijk onderhouden wegen en vele tunnels.
- De twee grootste eilanden worden met elkaar verbonden door een brug en een tunnel.
- Onverharde wegen komen nauwelijks voor op de Faeröer, waardoor het gebruik van een auto met vierwielaandrijving niet nodig is. Alleen sommige wegen naar kleinere dorpen zijn onverhard en los grind kan het rijden bemoeilijken.
- Rijd extra voorzichtig over smalle wegen en door smalle tunnels. Smalle wegen hebben vaak uitwijkplaatsen waar twee auto's elkaar kunnen passeren.
Veerdiensten
Veerdienst vanuit Denemarken
route | vaartijd | rederij |
Hirtshals - Torshavn | ± 32 uur | Smyril Line |
Informatie en tickets
- Smyril Line: smyrilline.nl.
Routekaarten met veerdiensten
- Speciaal voor ANWB-leden worden elke twee jaar actuele routekaarten uitgegeven waarop bovenstaande veerdiensten zijn ingetekend. De kaarten zijn gratis voor leden, verkrijgbaar in de ANWB-winkels.
Bijzonderheden
- Let op: Als je op een veerboot wilt telefoneren of internetten, hou dan je belkosten goed in de gaten. Meestal krijg je een sms wanneer je niet verbonden kunt worden met een lokaal netwerk en informatie over de (hoge!) tarieven voor een maritieme satellietverbinding. Aan land (of dicht bij de kust) gelden lagere tarieven.