Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10 hoogtepunten in de Franse Pyreneeën

Wie van Saint-Jean-de-Luz aan de Golf van Biskaje naar Collioure aan de Middellandse Zee rijdt, stuit op vele curiosités touristiques. Wij beperken ons tot 10 hoogtepunten in de Franse Pyreneeën die je niet mag missen.

1. Grotte de Niaux

De ingang van de Grotte de Niaux is 35 meter hoog. Maar eenmaal binnen, waar het altijd 12 graden Celsius is, moet je al snel bukken. Foto’s maken is verboden, net als lopen op hoge hakken. Met een helm en lamp loop je achter een gids aan, over glibberig gesteente tot diep in de grot. En daar, in de zogenaamde Salon Noir, zie je dan tekeningen waarmee holbewoners 12.000 jaar geleden met steenkool, dierenvet en veldspaat de muren versierden. Bizons, paarden en geiten. In de omgeving van deze grot is nog meer prehistorisch te bewonderen.

2.  Saint-Jean-Pied-de-Port

Schilderachtig vestingstadje aan weerszijden van het riviertje de Nive, en aan de voet van de pasweg die over de Pyreneeën naar Roncesvalles voert. Muren en poorten uit de 16de eeuw omringen de bovenstad. Een stad met smalle straatjes, stokoude huizen, een kerk uit de 14de eeuw en een citadel. Pelgrims op weg naar Santiago de Compostella lopen af en aan. Eeuw in, eeuw uit. 

3.  Hotel du Fronton in Lecumberry

Een witgekalkt hotel uit 1816 in een gehucht van niks. Hier aten wij een snee brood met Pyreneeënkaas en jambon de Bayonne onder een plataan. Want ook van alle plekken waar we even niets hoefden, hebben we tijdens deze route intens genoten. Zoals dit hotel dus, maar ook van de snackbar op een zonovergoten parkeerplaats net buiten Argèles-Gazost en het terras van Bar les Deux Vallées in St-Marie-de-Campan.

4. Bagnères-de-Luchon

Welgelegen en elegant kuuroord met meer dan tachtig heilzame bronnen. Populair, zowel nu als bij de Romeinen en – vooral –  tijdens de belle époque. Gustave Flaubert, Alexandre Dumas en Victor Hugo gingen hier kopje onder. Het casino, de kiosk, de plafondschilderingen, het marmer, het is er nog allemaal. Zoals ook er ook nog steeds badgasten zijn, wekend in zwavelhoudend water of wentelend in modder.

5. Col d’Aubisque & Col du Tourmalet

‘De Tour wordt in de bergen beslist’, sprak ooit een wijs velosoof. Dus: in de Alpen of in de Pyreneeën. Nu is dit niet altijd waar, maar vaak wel, en van alle Pyreneeëncols is op de Col d’Aubisque en de Col du Tourmalet (2114 m) de meeste wielergeschiedenis geschreven. Maar zelfs als je helemaal niets met fietsen hebt, zijn beide paswegen een waar genot voor wie graag in de bergen rijdt.

6. Saint-Lizier

Het oude Saint-Lizier, schilderachtig gelegen hoog op een heuvel, is een van les plus belles villages de France (de mooiste dorpen van Frankrijk). Van alle mooie gebouwen in Saint-Lizier is de kathedraal, de Notre-Dame-de-la-Sède, de mooiste. In dit godshuis trekken de fresco’s uit de 11de eeuw de meeste aandacht.

7. Saint-Jean-de-Luz

De Pyreneeën strekken zich 430 kilometer lang uit. Het gebergte begint en eindigt in zee. Met aan de westkant van de Golf van Biskaje en Saint-Jean-de-Luz. Een kleine, Baskische havenstad die alles heeft: een rijke geschiedenis, een prettig klimaat, een handvol bezienswaardigheden, een prachtige kerk, een verrukkelijk plein (Plaza Louis XIV) en een fijn strand. Kortom: zeer geschikt als start- of finishplaats van de Pyreneeënroute.

8. Collioure

Aan de oostkant, aan de Middellandse Zee, ligt Collioure, waarover de ANWB-reisgids zegt: ‘Zonder twijfel de aantrekkelijkste badplaats aan de Côte Vermeille. Haven en stranden vormen door hun ligging, door hun historische bouwwerken en door de kleurige Catalaanse vissersboten een schilderachtig geheel.’ Hier leefden en werkten tientallen schilders van naam en faam, zoals Matisse, Dufy, Van Dongen en Picasso. De muren van Hotel Les Templiers, het Hotel Spaander van Collioure, zijn verstopt achter de werken van vele kunstenaars die hier met schilderijen hun rekening betaalden.

9. Cirque de Troumouse

Een keteldal stammend uit de ijstijd, net als het naburige Cirque de Gavarnie, dat is uitgeroepen tot werelderfgoed. Het Cirque de Troumouse is minstens zo groot, maar ligt meer afgelegen. Via een kronkelend tolweggetje kun je er komen. Reken op duizend krokussen, honderd schapen en één beeld van de Maagd van Troumouse in een reusachtige halve cirkel van bizar gestolde rotswanden, 2138 meter hoog in de bergen.

10. Brèche de Roland

In de nok van het Cirque de Gavarnie, in de bergkam tussen Frankrijk en Spanje, loopt een pad omhoog naar de Brèche de Roland. Een gat in deze woeste wand, ontstaan in het jaar 778 toen, zo vertelt een legende, de dodelijk gewonde Roeland probeerde om zijn zwaard Durandal stuk te slaan. De ridder wilde voorkomen dat het in verkeerde handen zou vallen. Durandal brak echter niet, maar de Pyreneeën wel, en zie, daar was de kloof.

Handig: de Franse Pyreneeën strekken zich uit over de volgende streken

Languedoc-Rousillon
Aquitaine

Op vakantie naar de Franse Pyreneeën

De Franse Pyreneeën zijn heerlijk voor een ontspannend vakantie in Frankrijk. Of je nu wilt kamperen of een verzorgde autovakantie zoekt, boek je vakantie bij de ANWB:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.