Tolwegen & tolvignetten in Frankrijk
Ga snel naar
Wat zijn de toltarieven en tolwegen?
Hoe betaal ik tol?
Elektronisch tol betalen: Hoe werkt dat?
Veelgestelde vragen
Ga snel naar
Wat zijn de toltarieven en tolwegen?
Hoe betaal ik tol?
Elektronisch tol betalen: Hoe werkt dat?
Veelgestelde vragen
Met de ANWB Routeplanner kun je gemakkelijk zien welke tolkosten je maakt op je geplande route.
In Frankrijk moet je voor de meeste wegen te herkennen aan de letter "A" gevolgd door een nummer tol betalen, op een enkele uitzondering na. Voor sommige bruggen en tunnels moet je ook tol betalen. Dit zijn wegen die beginnen met de "A" waar je geen tol hoeft te betalen:
Slagbomen verdwijnen (péage en flux libre)
Ter bevordering van de doorstroming zullen de tolstations met slagbomen op termijn gaan verdwijnen en komen er alleen open tolpoorten boven de weg (péage en flux libre). De tolpoorten registreren het kenteken, de tolbadge of het tolvignet. Voor zover bekend zijn alleen op de A4 (bij afrit 36 Boulay) en op de nieuwe A79 geen tolhuisjes meer. Vanaf juni 2024 staan er ook geen tolhuisjes meer op de A14 en vanaf december 2024 ook op de A13 (trajecten tussen Parijs en Normandië). Meer informatie bij veelgestelde vragen.
Bij tolpoorten kun je betalen met een tolbadge, een creditcard of contant geld. Boven elke tolpoort wordt aangegeven hoe je er kunt betalen.
Betalen met een Nederlandse bankpas is op sommige wegen mogelijk, maar het is aan te raden om een creditcard achter de hand te hebben voor als je bankpas niet geaccepteerd wordt.
Met een elektronisch kastje (tolbadge, badge télépéage) in de auto kun je in Frankrijk automatisch tol betalen. Je hoeft dan niet meer te stoppen bij de tolpoort om af te rekenen, maar kunt rustig doorrijden. Je mag met de tolbadge door de speciale télépéagepoorten (Liber-t, de poortjes met de oranje ‘t’), waarmee je in het hoogseizoen lange wachttijden kunt besparen. Je kunt de tolbadge kopen voor vertrek in de ANWB-winkels voor de landen Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië of online bestellen. Met de tolbadge kun je ook betalen bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.
Let op: Voor voertuigen van meer dan 3500 kg zijn de tolbadges niet bruikbaar. Voor deze voertuigen is een ander kastje (OBU; on board unit) geschikt. Maar voor zover ons bekend worden OBU's alleen aan bedrijven geleverd, niet aan particulieren. Zie: ulys.vinci-autoroutes.com.
Met een creditcard (pincode niet nodig) kun je bij alle poortjes betalen, behalve als ze gereserveerd zijn voor ‘télépéage’ (aangegeven met alleen een oranje 't'). Neem voor de zekerheid contant geld mee voor het geval de creditcard niet werkt. Betalen met een prepaid creditcard (carte de crédit prépayée) is niet mogelijk.
Contant betalen kan in een automaat bij de meeste tolpoortjes. Bij sommige automaten is het mogelijk munten in een mand te werpen. Let op de blauwe bordjes met muntstukken erop, hier kan je contant betalen. Let op: sommige tolmaatschappijen accepteren alleen munten vanaf tien cent en biljetten tot € 20. Bij poortjes waar zowel een oranje 't' als een groene pijl staan aangegeven, kan iedereen terecht. Bemande tolpoorten komen steeds minder voor. Als er iets misgaat, vraag dan assistentie via de intercom. Op een (nog) zeer beperkt aantal trajecten kan bij de automaten uitsluitend betaald worden met creditcard of tolbadge, dus niet contant of met een Nederlandse bankpas. Dat is bijvoorbeeld het geval op een stuk van de A63 van Irun richting Bordeaux.
Met een Nederlandse bankpas betalen (pincode niet nodig) is mogelijk op een aantal wegen van de tolmaatschappijen ALBEA, Atlandes, SANEF en VINCI. Dit wordt meestal aangegeven met het Maestrologo. Het kan dus niet overal, daarom raden we aan contant geld of een creditcard achter de hand te hebben voor als je niet met je Nederlandse bankpas kunt betalen.
In Frankrijk wordt op sommige wegen elektronisch tol geheven, ook wel "péage en flux libre" genoemd. Hierbij registreren camera's boven de weg de kentekens automatisch, dit bevordert de doorstroming van het verkeer.
Het makkelijkste is om een tolbadge in de auto te hebben, zodat de elektronische tol automatisch kan worden afgeschreven. Heb je geen tolbadge? Dan is het ook mogelijk om de tol online te betalen. Kijk hiervoor op aliae.com of sanef.com. Het niet betalen van tol kan leiden tot een boete van 90 tot 375 euro.
Op deze wegen in Frankrijk is de automatische tolheffing al ingevoerd.
Franse wegen met elektronische tol