De mooiste bezienswaardigheden van Groenland
Groenland, het land dat voor 85 procent bedekt is met een deken van ijs. Waar reusachtige gletsjers zoals de Sermeq Kujalleq het decor vormen en de golven van de Atlantische Oceaan en de Noordpool voor de kust breken. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Groenland.
Wat te doen op Groenland?
Zet voet op het grootste eiland ter wereld met een oppervlakte van maar liefst 2 miljoen vierkante kilometer. Het land dat helemaal niet zo groen is, maar zijn naam te danken heeft aan een reclamestunt van Erik de Rode uit IJsland in de 10e eeuw. Hij wilde meer IJslanders naar Groenland krijgen, en een groen land was volgens hem aantrekkelijker om te wonen dan een land vol met ijs. Maar Groenland is een spectaculair land dat deze reclamestunt helemaal niet nodig heeft. Het is het land waar de zon in de zomer niet ondergaat, maar in de winter in zijn geheel verdwijnt. Waar je uren wandelt zonder iemand tegen te komen en waar je naar het Ilulissat-ijsfjord (het enige ijsfjord ter wereld) vaart. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Groenland.
1. Ilulissat: het enige ijsfjord ter wereld
Het ijsfjord Ilulissat in het westen van Groenland moet je zien om te geloven. Dit 40 kilometer lange en 7 kilometer brede ijsfjord is de enige ter wereld. Het fjord mondt uit in een van de meest actieve gletsjers ter wereld: de Sermeq Kujalleq. Deze gletsjer beweegt 19 meter per dag en is een van de weinige gletsjers op de Groenlandse ijskap die de zee bereikt. Niet gek dat dit indrukwekkende fjord sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Maak een boottocht naar Ilulissat. Van mei tot juli (soms nog augustus) is er de middernachtzon, waarbij de zon niet onder de horizon komt. Door de constante weerkaatsing van de zon, bewonder je in deze tijd het ijslandschap in een prachtig donkerblauw licht. Tip: maak een boottocht in de avond – tijdens de donkerste dagen van september tot april – en misschien vang je een glimp op van de dansende kleuren van het noorderlicht.
2. Sermermiut: het land van het volk
Bijna nergens op aarde zijn overblijfselen van nederzettingen zo goed bewaard gebleven als onder het ijs in Sermermiut. Meer dan vierduizend jaar geleden leefden hier de Inuit, de voorouders van de moderne Groenlanders. De eerste Inuit-kolonisten emigreerden via bevroren zeewegen naar het binnenland van Sermermiut. De beschutting door de omliggende bergen creëerde de ideale leefomgeving: uit het zicht van vijanden en met genoeg wild, zoals zeehonden en ijsberen, om te overleven.
De Inuit gaven Sermermiut de naam ‘Kalallit Nunaat’, letterlijk vertaald: het land van het volk. En dat was het ook. Op het hoogtepunt woonden er in Sermermiut meer dan 250 Inuit. Vandaag de dag zijn er nog steeds restanten van de Inuit in Sermermiut. Bezoek een van de meest historische plekken van Groenland tijdens een tour door het gebied. Onderweg zie je ruïnes van de oude turfhuizen omringd door bergen met uitzicht op het ijsfjord.
3. Drijvende ijsblokken en gekleurde huizen in Nuuk
In het zuidwesten van Groenland ligt de hoofdstad Nuuk. Deze hoofdstad omringd door besneeuwde bergtoppen zorgt voor uitzonderlijke beelden. Felblauwe ijsbergen drijven hier in de rivieren langs de donkerrode en blauwe huizen. Leuk weetje: de kleuren stonden vroeger voor de verschillen in eigendomsverhouding. Blauw voor post en telefonie, donkerrood voor handel, groen voor onderwijs en geel voor gezondheidszorg.
Stap terug in de tijd tijdens een bezoek aan het Nationaal Museum van Nuuk. De publiekstrekker van het museum is bij uitstek ’s werelds oudste volledig intacte huidboot, de Pearyland Umiaq die dateert uit 1470. Het vervoermiddel van de Inuit, gemaakt van botten en bedekt met huid van zeehonden en rendieren. Daarnaast zijn de wereldberoemde tentoongestelde Inuit-mummies een bezienswaardigheid op zich. Deze Inuit stammen uit de 15e eeuw. Bedekt in zeehondenhuiden werden zij onder een dik pak ijs in het noorden van de poolcirkel gevonden. Het ijs heeft er voor gezorgd dat de Inuit-mummies bijna perfect intact zijn gebleven.
4. De dansende lichten van de Aurora Borealis
Met een beetje geluk spot je een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen ter wereld in het zuiden van Groenland. Groene en rode lichten dansen door de lucht. Deze dansende flarden van gekleurd licht ontstaan door zonlicht dat in de atmosfeer blijft hangen na botsing tegen een sterk magnetisch veld. Groenland is een van de beste plekken ter wereld om de Aurora Borealis, oftewel het noorderlicht te bewonderen. Omdat 85 procent van het land bedekt is door de Groenlandse ijskap, weerkaatst het noorderlicht hier extra sterk.
De beste kans om een glimp op te vangen van deze surrealistisch verlichte hemel is tijdens de donkerste maanden van september tot april. Het is raadzaam om met een lokale gids op pad te gaan, zij weten de beste plekken waar je het minst last hebt van lichtvervuiling. Leuk weetje: de Inuit dachten vroeger wanneer het noorderlicht aan de hemel danste dat het werd veroorzaakt door een balspel tussen de geesten van hun overleden vrienden.
5. Trotseer de wildernis tijdens een hondensledetocht
Beleef een poolavontuur tijdens een hondensledetocht door de wildernis van Zuidoost-Groenland. Achter een roedel husky’s ervaar je een van de oudste manieren om het ijslandschap te trotseren. De afstammelingen van de Inuit nemen je mee op een spectaculaire tocht door het Groenlandse landschap.
Tijdens een hondensledetocht zijn er twee dingen van belang: warm worden en warm blijven. In de winter kan de temperatuur dalen tot -30 graden. Om warm te worden ren je de eerste paar minuten met de slee mee. De kunst om warm te blijven is door elke millimeter blote huid te bedekken met lagen kleding. De wind snijdt in je wangen en je handen voelen bevroren, terwijl je door het witte landschap stuift. De fjorden en besneeuwde valleien schieten aan je voorbij en zijn het bibberen meer dan waard.
6. Uunartoq: waar warm en koud samenkomen
Het eiland Uunartoq is de enige plek op Groenland waar de warmwaterbronnen warm genoeg zijn om in te badderen. Op dit onbewoonde eiland komen drie warmwaterbronnen samen. De warmte van deze bronnen komt niet van vulkanische activiteit, maar door geothermische energie. Twee diepe lagen in de aardkorst wrijven tegen elkaar en warmen het water van Uunartoq op tot ongeveer 34 graden.
Het verhaal gaat dat de IJslandse ontdekkingsreiziger Leif Eriksson in 1000 v. Chr. de warmwaterbronnen van Uunartoq ontdekte. Hij wilde voordat hij op ontdekkingsreis naar het westen ging, nog even gaan zwemmen om schoon en fris te vertrekken. Toen hij een duik nam in het water stond hij voor een verrassing. Het water was niet koud zoals hij had verwacht, maar juist aangenaam warm. Terwijl je ontspant in het warme water, vormen uitgestrekte witte velden en besneeuwde bergtoppen het decor. De enige herinneringen aan de ijzige temperaturen boven het water.