Fietsvakanties in Europa: toproutes en topbestemmingen
Wie op fietsvakantie gaat, ziet, ruikt, proeft en voelt meer dan wie met de auto reist. En wat is er veel te zien: van de Loirekastelen in Frankrijk en de sinaasappelboomgaarden op Mallorca, tot de ruige kliffen van Zweden. Of je nu houdt van fietsen langs de ruige kust of door de bloemrijke alpenweide, er zijn mogelijkheden genoeg voor een onvergetelijke tocht.
Volg de slingerende Donau naar Wenen, fiets fluitend door Vlaanderen en van eiland naar eiland in Schotland. De Rallarvegen in Noorwegen is ook indrukwekkend: langs fjorden, gletsjers en enorme watervallen. Of blijf dichter bij huis en fiets een rondje Nederland door polders en bossen. We geven je een overzicht van zeventien topbestemmingen voor een fietsvakantie. Met fietsroutes voor iedereen: van pittig tot prima te doen.
1. Rond de Bodensee (Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland)
Panoramisch uitzicht over de Bodensee
Aan de voet van de Alpen, op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, daar schittert de Bodensee. En de Bodensee Radweg (circa 270 km) voert je om dit grote meer heen én langs tal van historische bezienswaardigheden. Denk aan steden zoals Konstanz, Stein am Rhein en Lindau (op een eiland). Maar ook werelderfgoed (de kloosters op het eiland Reichenau), naast kastelen en kabelbanen, zeilboten en zeppelins. Op de vele boulevards vind je zowel toprestaurants als foodtrucks met een geweldig uitzicht op de Bodensee.
Start & finish: Kan overal langs de route. Eten, drinken en overnachten is in Zwitserland doorgaans duurder dan in Duitsland of Oostenrijk.
Bewegwijzering/informatie: De route is bewegwijzerd en op internet is veel info te vinden.
Zwaarte: Deze route – vlak en vooral over fietspaden – is voor vrijwel elke fietser te doen. Tip: wie met de klok mee reist, fietst dichter langs het meer. Reken vier à zeven dagen voor het afleggen van de hele route.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. Naast prima fietsenmakers zijn er meer dan voldoende plekken om een fietsaccu op te laden, mocht dat nodig zijn.
Overnachten: Langs de route vind je zowel de nodige campings als vele Gasthöfe en hotels.
2. Kattegattleden (Zweden): voor op de bucketlist
Genieten langs de prachtige Zweedse westkust
Het eerste nationale fietspad van Zweden werd in 2018 nog uitgeroepen tot Europese Fietsroute van het Jaar. Met reden, want de Kattegattleden is er eentje voor op de bucketlist. Deze 390 kilometer lange route loopt van het zuiden (Helsingborg) naar het noorden (Göteborg) van de Zweedse westkust. In acht zo goed als autoluwe etappes kom je langs idyllische havendorpen, ruige kliffen en stranden waar geen eind aan lijkt te komen. Vergeet niet hier en daar te stoppen voor een fika – na dit typisch Zweedse koffiemoment kun je er weer vele kilometers tegenaan.
Start & finish: Je begint in Helsingborg en eindigt in Göteborg. Daar pak je eenvoudig de trein terug naar het beginpunt. Je fiets mag mee in de trein als er genoeg plek is. Fietsen zijn op verschillende plekken langs de route te huur, en ook aan haal- en brengservice is er geen gebrek. De route van noord naar zuid fietsen kan ook, maar houd er rekening mee dat je dan vaak wind tegen hebt.
Bewegwijzering/informatie: De route staat onderweg duidelijk aangegeven, in beide richtingen. Op de website vind je ook veel informatie.
Zwaarte: Helemaal vlak is de route niet, maar hij kent weinig hoogtemeters. En als je van zuid naar noord fietst, heb je meestal de wind in de rug. Goed te doen dus.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. E-bikes worden ook verhuurd, maar er zijn geen speciale laadpunten langs de route. Daarvoor zul je het personeel bij cafés en restaurants lief aan moeten kijken.
Overnachten: Er zijn voldoende mogelijkheden, maar boek slaapplekken wel (ruim) van tevoren. Vooral van juni tot augustus is alles snel volgeboekt. Wildkamperen is op bepaalde plekken ook toegestaan.
3. Langs de Loirekastelen (Frankrijk)
Het Kasteel van Chambord in de Loirestreek, Frankrijk
De Loirestreek is een geliefde fietsbestemming vanwege de rivier zelf, de vele kastelen en de historische stad Tours. Behalve langs de Loire en die kastelen trap je hier, via stille weggetjes en paden, ook langs stokoude kloosters, watermolens en wijngaarden. En je komt door dorpjes als Azay-le-Rideau en Crissay-sur-Manse, waar je spontaan emigratieplannen krijgt. Zeker nadat je onder de plataan op het dorpsplein het menu du jour met een lokaal wijntje hebt besteld. Een glas Chenin Blanc bijvoorbeeld. Santé!
Start & finish: Tours, goed bereikbaar per auto, trein en fiets, is een fijne optie als start- en finishplaats voor zowel een rondrit als een tocht langs de Loire. Naar bijvoorbeeld Angers of Nantes, waar je dan met de fiets de trein terug kunt nemen.
Bewegwijzering/informatie: Langs de Loire-rivier loopt La Loire à Vélo, een bewegwijzerde route die wordt doorkruist door diverse andere routes (zoals de Vélodyssée, Châteaux op de Fiets, Indre op de Fiets, La Vélocéan en La Vélo Francette) waarmee je een ronde kunt maken.
Zwaarte: Fietspaden en rustige weggetjes, meestal verhard, vlak of licht stijgend en dalend over heuvels. Goed te doen voor elke fietser met een redelijke conditie.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei.
Overnachten: Er zijn campings, maar niet overal. Hotels en chambres d’hôtes (B&B’s) zijn minder dun gezaaid.
4. Tussen Praag en Dresden (Tsjechië & Duitsland)
Adembenemend uitzicht op Sächsische Schweiz in Duitsland
Noord-Bohemen in Tsjechië en Sächsische Schweiz (Saksisch Zwitserland) in Duitsland zijn twee fraaie streken, verbonden door de Elbe-rivier. En dwars door Praag stroomt de Moldau, die uitkomt in de Elbe. Beide rivieren volgend fiets je dan ook van Praag naar Dresden, de hoofdstad van Saksen. Het zijn meteen ook de eerste 230 kilometer van de Elberadweg, een cultuurhistorische route over vrijliggende fietspaden en autoluwe wegen. Reken op stedenschoon (in onder meer Praag, Pirna en Dresden), natuurschoon (in onder meer het Elbezandsteengebergte), hopakkers, veerpontjes en, indien gewenst, bier, wijn en Bratwurst.
Start & finish: Reis per auto of trein naar Dresden en spoor vanaf hier naar Praag.
Bewegwijzering/informatie: De route is bewegwijzerd, heeft een website en je kunt gratis het (Duitstalige) officiële handboek voor de Elberadweg downloaden met alle denkbare informatie die je onderweg nodig kunt hebben.
Zwaarte: Net zo zwaar als fietsen in Nederland. De lengte van elke dagetappe kun je zelf bepalen, tenzij je al vooraf je slaapadressen boekt.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. De accu opladen kan en mag in vrijwel elk café of restaurant.
Overnachten: Hotels, B&B’s, gastenkamers (Zimmer Frei) en campings vind je langs de route, op internet en in de fietsgids.
5. Fluitend door Vlaanderen (België)
Fietsers rijdend door het polderlandschap in Vlaanderen, België
De Vlaanderenroute is de langste meerdaagse route van België. Een lus van 962 kilometer fietsplezier, zowel door polder, bos en heide als door historische dorpen, stadjes en steden als Damme, Gent en Kortrijk. Maar ook langs de Belgische kust, waar je allerlei kunstwerken tegenkomt van de Triënnale Beaufort. Het is dan ook een afwisselende fietsroute, langs kleine kapelletjes en eeuwenoud werelderfgoed zoals het historische centrum van Brugge en het Groot Begijnhof in Leuven. En ook niet onbelangrijk: met meer dan genoeg leuke tussenstops bij terrasrijke pleinen met smakelijk bier en eten.
Start & finish: Naar keuze, want het is een rondrit. Omdat de Vlaanderenroute door andere routes wordt doorsneden (zoals de Schelderoute en de Kunststedenroute), kun je desgewenst een kleinere ronde fietsen. Ook sluit de route aan op fietsroutes naar Wallonië en Nederland.
Bewegwijzering: De Vlaanderenroute is in twee richtingen bewegwijzerd.
Zwaarte: Fietsen in Vlaanderen is net zo zwaar als in Nederland, al zitten er wel enkele gemene klimmetjes in het traject, zoals de 141 meter hoge Kluisberg. De lengte van elke dagetappe kun je zelf bepalen, tenzij je vooraf al je slaapadressen boekt.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. Versnellingen zijn gewenst, vanwege de eerdergenoemde heuvels. Een accu opladen kan en mag in vrijwel elk café.
Overnachten: Hotels, B&B’s en campings (met trekkershutten) vind je langs de route, maar niet overal. Stippel daarom vooraf al uit waar je wenst te slapen.
Bekijk ook: de mooiste plekken in de Alpen
Alle tips op een rij6. Vanuit de Alpen naar Verona (Noord-Italië)
De stad Verona langs de Adige-rivier bij zonsondergang, Italië
Wie de Adige-rivier volgt, van het Duitstalige drielandenpunt Zwitserland/Oostenrijk/Italië tot in het werelderfgoed van Verona, die hoeft maar weinig te klimmen. Je rolt dan tussen ontelbare appelbomen en druivenranken, over de vrijliggende fietspaden van de Etsch Adige Radweg (335 km). Trappend langs kastelen, door steden als Merano, Bolzano en Trento. En reken ook op een verdronken kerkje, een Romeinse arena, verrukkelijk eten en dito wijn. Tip: sla na circa 210 kilometer bij Rovereto rechtsaf, voor een verfrissende omweg langs of over het Gardameer.
Start & finish: De route gaat van de Reschenpas (1455 m) naar Verona (59 m). Andersom kan ook, maar is uiteraard een stuk zwaarder. Tip: reis per auto naar een hotel of camping halverwege de fietsroute, bijvoorbeeld nabij Bolzano, en hierna per fiets, trein en bus naar de Reschenpas. En spoor dan na de finish in Verona terug naar je auto.
Bewegwijzering/informatie: De hele route is bewegwijzerd. Info is op internet te vinden.
Zwaarte: De Etsch Adige Radweg is niet zwaar. Je fietst veel vlak of dalend. Let wel op bij het begin: meteen na de pas daalt de route vrij steil. Voor wie ervoor kiest via het Gardameer te fietsen, wacht er een kleine pas, de Passo San Giovanni (287 m).
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. De route gaat om veel dorpen en stadjes heen. Voor een drankje of om de fietsaccu op te laden (wat in vrijwel elk café of restaurant mag) moet je daarom soms even van de route af. Wat geen straf is, integendeel.
Overnachten: Langs de route vind je vele hotels, van Heimatglück tot Bella Vista. Ook zijn er de nodige campings (m.u.v. het traject tussen Trento en Rovereto).
7. Rollend over Mallorca (Spanje)
Slingerende bergroute naar de vuurtoren van Mallorca, Spanje
Als wij in Nederland nog rillend in onze winterjas lopen, is het op Mallorca al lekker fietsweer. Het eiland is een bekende toeristenbestemming, vooral dankzij de vele hotels en stranden aan de zuidkust. Veel minder bekend is het binnenland, waar stille wegen lonken. Zowel bergwegen (in de Serra de Tramuntana, werelderfgoed) voor wie graag klimt, als stroken vlak of licht golvend asfalt, van dorpje naar dorpje. Tussen boomgaarden met amandel-, olijf- en sinaasappelbomen en langs witte zoutpannen, groenblauwe baaien, het onderaardse meer van de Cuevas del Drach (Drakengrotten) en kleine kustplaatsen, steevast goed voor een terrasje waarop je verse zumo de naranja, paella en nog veel meer kunt bestellen.
Start & finish: Met de boot of het vliegtuig kom je aan bij Palma de Mallorca, de bezienswaardige hoofdstad waarin het prettig toeven is. Heel geschikt daarom voor zowel de eerste als de laatste dag.
Bewegwijzering/informatie: Voor zover ons bekend zijn er geen bewegwijzerde fietsroutes op Mallorca, maar met een goede kaart of Google Maps vind je er gemakkelijk je eigen weg. Bij fietsverhuurbedrijven kun je vaak ook terecht voor e-bikes, routetips en GPS-trackers.
Zwaarte: Zoals gezegd, je kunt in de bergen fietsen, maar ook over het vrij vlakke laagland. Hartje zomer kan het er wel heet zijn.
Gewone fiets of e-bike: Kan allebei. Een e-bike mag echter niet mee in het vliegruig, die zul je dus ter plekke moeten huren.
Overnachten: Er zijn nauwelijks campings op Mallorca. Wel dik gezaaid zijn hotels, B&B’s en Airbnb's.
8. Langs de Atlantische Oceaan (Frankrijk)
Fietsend over het strand in Frankrijk
Langs de Atlantische kust van Frankrijk, van Noord-Bretagne tot aan de grens met Spanje, kronkelt de Vélodyssée. Ruim 1200 kilometer (waarvan circa 70 procent over autovrije paden) met zeezicht, langs grote en kleine stranden, oude kanalen en grillige kliffen. Maar ook polders en moerassen. Onderweg kom je langs mondaine badplaatsen en oude vissersdorpen. Maak er een tussenstop om door de charmante straten te struinen en te lunchen met oesters en fruits de mer. In Biarritz ben je bijna bij de eindstreep, waar je wordt getrakteerd op prachtige architectuur uit de glorietijd van Art Deco en de Belle Epoque.
Start & finish: Roscoff (in Bretagne) of Hendaye (vlak bij Spanje). Via onder meer de Kustroute kun je naar Roscoff (950 km) fietsen. De fiets kan ook mee met de trein, maar niet in de Thalys, zodat een reis naar Roscoff met het nodige overstappen dient te gebeuren (in Antwerpen, Lille en Parijs), plus een fietstochtje door Paris-Nord naar Gare de Montparnasse, om hier op de TGV naar Morlaix te stappen. Voor de terugreis stap je dan in Hendaye of Bordeaux in de TGV naar Parijs Montparnasse. Maar wat ook kan: vanaf Biarritz per vliegtuig terug (tenzij je een e-bike hebt).
Bewegwijzering/informatie: De route is in beide richtingen bewegwijzerd, heeft een website en wordt beschreven in de Nederlandstalige fietsgids Le Vélodyssée van Paul Benjaminse, die ook kaarten bevat.
Zwaarte: Het overgrote deel is vlak en gaat over vrij liggende fietspaden. De klimmetjes die er zijn, zijn van duintopniveau, alleen op dag 1 (Bretagne) en helemaal aan het einde (Baskenland) is de Vélodyssée iets pittiger. Mede door de zee en de meren onderweg is de route ook geschikt om met kinderen te fietsen.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. De accu opladen kan en mag in vrijwel elk café of restaurant.
Overnachten: Langs de kust zijn er hotels, chambre d’hôtes/B&B’s en campings in overvloed. Ook in de fietsgids vind je veel slaapadressen. Houd er wel rekening mee dat het in het hoogseizoen (15 juli – 15 augustus) lastig kan zijn accommodaties voor één nacht te boeken.
9. Alpe Adria Radweg, van stad naar zee (Oostenrijk, Italië)
De rustgevende Alpe Adria Radweg in Salzburg, Oostenrijk
De Alpe Adria Radweg (415 km) voert je vanaf Salzburg, de barokke geboortestad van Mozart, door de Alpen tot in het Italiaanse Grado aan de Adriatische Zee. Je fietst dwars door Karinthië, over voormalige spoorlijnen, fietspaden en autoluw asfalt naar onder meer Bad Gastein, Udine en Palmanova. Onderweg geniet je van imposante bergen en bloeiende alpenweiden. Warme dag te pakken? Duik in Karinthië in een van de zwemmeren. Onderweg passeer je verder zowel renaissancepaleizen als middeleeuwse vestingstadjes en antiek werelderfgoed. Deze langeafstandsroute wordt ook wel gezien als een van de aantrekkelijkste van Europa. En terecht.
Start & finish: Monumentenstad Salzburg (in Oostenrijk) en het badplaatsje Grado (aan de Adriatische Zee). Reizen naar Salzburg (950 km vanaf Utrecht) kan per auto. Na de finish in Grado kun je dan terug naar Salzburg per trein of Radtaxi.
Bewegwijzering/fietsgids: De route is bewegwijzerd. Op enkele borden onderweg zie je de route opgedeeld in acht dagetappes (waarvan de langste 64 km is), maar uiteraard is een ander schema ook mogelijk. Naast de Duitstalige fietsgids Bikeline Alpe Adria Radweg is er ook een website van de route.
Zwaarte: veel kilometers zijn vlak of dalend, maar soms gaat deze Radweg toch echt omhoog. Met een licht verzet wordt het echter nooit loodzwaar. Plus: desgewenst kan de fiets (voor weinig geld) een stuk mee in de bus of de trein, waarvan de haltes en stations nooit ver weg zijn. De lengte van elke dagetappe kun je zelf bepalen, tenzij je vooraf al je slaapadressen hebt geboekt.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. De accu opladen mag in vrijwel elk café en restaurant.
Overnachten: In de fietsgids en langs de route vind je vele hotels, B&B’s, Zimmer Frei-adresjes en campings.
10. Een reisje langs de Rijn (Zwitserland)
Uitzicht op de Ruinaulta in Zwitserland
De Zwitserse Rhein-Route (435 km) loopt vanaf de Oberalppas, langs een nog piepjong Rijntje bij de bron tot aan de Rhein-Rivièra in Bazel. Onderweg kom je langs de Ruinaulta (de ‘Grand Canyon van Zwitserland’, waar de Voor-Rijn doorheen buldert), het fonkelende Bodenmeer en de Rheinfall bij Schaffhausen (Europa’s grootste waterval). Je rolt door de meest uiteenlopende landschappen, stuk voor stuk gecreëerd door de krachtige rivier. Ook zet je koers naar de wijnstreek Bündner Herrschaft: de warmste wijnbouwstreek van Duitstalig Zwitserland. Stap even af en bezichtig een van de wijnbergen en wijnkelders (‘Torkel’ genoemd).
Start & finish: De Oberalppas (2046 m) en Bazel (245 m). Wie wil, kan de Rijn nog verder volgen, tot in Hoek van Holland. De complete bewegwijzerde Rijnfietsroute (de EuroVelo15) is 1233 kilometer lang. De pas is uitstekend per trein bereikbaar. Reis daarom per auto of trein met je fiets tot Bazel, spoor dan naar de Oberalppas en trap vervolgens terug. Tip: Wandel eerst vanaf de pas (in circa 2,5 uur) naar het Lai da Tuma, de bron van de Rijn.
Bewegwijzering/informatie: De Rhein-Route is voorbeeldig bewegwijzerd. Verder wordt de route tot Bazel beschreven in de Duitstalige fietsgids Rhein Radweg deel 1 van Bikeline. Voor wie de Rijn verder tot bij Hoek van Holland wil volgen, zijn er zijn nog drie delen. Handig: de gratis downloadbare SwitzerlandMobility-app.
Zwaarte: Tot Bazel gaat 364 kilometer over glad asfalt en is 66 kilometer onverhard. De route is niet zwaar: je daalt véél meer dan je klimt, en veel van de route is vlak. Maar af en toe gaat het toch echt een stuk omhoog. Let op bij het beginpunt: vanaf de pas gaan de eerste 15 kilometers vrij steil omlaag. Wie dat wil, kan altijd een deel van de route per trein of bus afleggen, er zijn vele haltes en stations.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei: in Zwitserland zijn e-bikes net zo gewoon als kaas, chocolade en bergen.
Overnachten: Langs de route en in de gids vind je vele hotels en voldoende campings.
11. Camino del Cid, van Burgos naar Valencia (Spanje)
De historische binnenstad van Valencia, Spanje
El Cid was een 11de eeuwse ridder, een van de grootste Spaanse helden, die soms met, maar meestal tegen de Moren ten strijde trok. De Camino del Cid (Weg van El Cid) is een 900 kilometer lange fietsroute door dunbevolkt Spanje, van El Cids geboortedorp tot in Valencia, waar hij zijn laatste slag won en stierf. Dwars door het stille binnenland fiets je via de kathedraal van Burgos, bergketens, stokoude kloosters en vestingstadjes, kolossale kastelen en de mudéjar-torens van Teruel naar de musea van Valencia.
Start & finish: Vivar del Cid (een gehucht net boven Burgos) en Valencia. Je kunt per auto naar Burgos, de camino fietsen en dan met twee (snel)treinen via Madrid terug naar Burgos. Of: vliegen op Madrid, daar op de trein naar Burgos stappen, en na de finish in Valencia per vliegtuig naar huis.
Bewegwijzering/informatie: De route is bewegwijzerd. Niet overdadig, maar je verdwaalt niet snel. Meer info vind je op de website van de route en in de Fietsgids in het spoor van El Cid. Er is ook een speciale app (Camino del Cid), die het zelfs doet als je geen bereik hebt.
Zwaarte: De Camino del Cid is schitterend, maar uitdagend. Dit is een route voor (vakantie)fietsers met enige ervaring die niet vies zijn van een klim. Je rijdt veel over rustige wegen, dwars door het Spaanse binnenland, waarbij je bergpassen zult moeten bedwingen en waar het hartje zomer bloedheet kan zijn.
Gewone fiets of e-bike? Zorg in elk geval voor voldoende versnellingen. Wie de camino met een e-bike wil rijden, kan maar beter een fiets met een sterke motor en een grote actieradius hebben. En besef: bergop rijdend is de accu sneller leeg. Zoals gezegd gaat deze route door dunbevolkt gebied, dus opladen kan een uitdaging zijn.
Overnachten: Hotels en hostels zijn er voldoende langs de route, waar precies, dat staat in de fietsgids. Campings zijn schaars, maar wie het lief vraagt, mag bijna altijd in een akker of boomgaard kamperen.
12. Over de Vennbahn Radweg (België, Duitsland, Luxemburg)
De Vennbahn route over een viaduct in Duitsland
Drie landen, één heerlijke fietstocht. Meer dan een eeuw lang was de 125 kilometer lange Vennbahn dé spoorverbinding tussen de steenkoolgebieden rondom het Duitse Aken en het noorden van Luxemburg. Nu fiets je er over een meermaals bekroonde route door enkele van de mooiste landschappen van Duitsland, België en Luxemburg. Bossen en weiden, zeldzame flora en fauna, het hoogveen van de Hoge Venen (de ‘Serengeti van België’) en dan ook nog de middelgebergten van de Eifel en de Ardennen. Aan het decor zal het niet liggen.
Start & finish: Je begint in het Duitse Aken (goed per trein bereikbaar) en eindigt in het Luxemburgse Troisvierges (of omgekeerd). Je kunt de route uitbreiden met 11 zogenoemde Vennbahn-lussen (waarmee je afwijkt van de hoofdroute) of een stukje aan de hoofdroute vastplakken, zodat je start en eindigt in Maastricht. Op diverse etappes rijden ook shuttlediensten die je met fiets en al terug naar een beginpunt voeren. Verder is er een goede treinverbinding tussen Troisvierges en Aachen (wel met twee overstappen).
Bewegwijzering/informatie: De route is in beide richtingen volledig bewegwijzerd, en op sommige plekken staan borden met interessante achtergrondinfo. Op de officiële website zijn pdf’s te downloaden met de routebeschrijvingen per etappe, en GPX-bestanden voor je navigatie.
Zwaarte: Je fietst door heuvelachtig landschap, maar dat is goed te doen: de stijging op de route is maximaal 2 procent. De route voert hoofdzakelijk over autovrij asfalt.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. Kies je voor een gewone fiets, dan zijn goede versnellingen geen overbodige luxe.
Overnachten: Aan hotels en andere accommodatie geen gebrek langs de route. Genoeg keuze voor elk budget.
13. Ruig fietsen op de Rallarvegen (Noorwegen)
Fietsers over de Rallevergen door de prachtige natuur in Noorwegen
Ruige natuur, hoge bergen, gletsjers, enorme watervallen, wilde rivieren, ijs, sneeuw, valleien, fjorden: kan het nog mooier? Rallarvegen is de populairste fietsroute van Noorwegen; 82 kilometer berglandschap, lekker op je eigen tempo. Rallarvegen (‘Grondwerkersweg’) was oorspronkelijk bedoeld om materiaal over te vervoeren tijdens de aanleg van de spoorlijn tussen Oslo en Bergen. Tegenwoordig is van het uitzicht genieten er de belangrijkste taak. Een groot deel van het jaar is de route gesloten. De beste tijd om hem te fietsen, is van half juli tot eind september. Je kunt de hele route fietsen of een deel ervan, in één of meerdere dagen.
Start & finish: Geilo is een mooi startpunt. Je komt er makkelijk vanuit Oslo of Bergen. Tegen het eind van de route moet je kiezen of je wilt afdalen naar Flam of liever de alternatieve route naar Voss wilt fietsen.
Bewegwijzering/informatie: De route is bewegwijzerd. Er is geen officiële website, maar via de website van Visit Norway kun je een aantal voorbeeldetappes met extra informatie vinden.
Zwaarte: Op bepaalde punten is Rallarvegen behoorlijk steil. Ook verkeert de weg niet overal in goede staat én kan een deel van het traject besneeuwd zijn. Neem voor de zekerheid een extra set remblokjes en een bandenreparatieset mee, en kleding voor alle weertypen. De steilste etappe bergopwaarts is die tussen Finse en Hallingskeid, vanaf het hoogste punt (het meer van Fagervatnet) gaat de weg voornamelijk naar beneden. Maar ook dat is op sommige plekken geen makkie: vanuit Vatnahalsen naar de Flamsdalenvallei is de afdaling zeer steil en rotsachtig, met wel 21 haarspeldbochten. Hier wordt met klem aangeraden om op de steilste stukken af te stappen.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei, als ze maar enige power hebben. Fietsen zijn te huur in Haugastol, Finse en Myrdal, en in te leveren in Flam.
Overnachten: Langs de route zijn enkele privéhotels en berghutten te vinden, en ook wildkamperen kan op veel plekken. In het hoogseizoen is het aan te raden om accommodaties van tevoren te boeken (hetzelfde geldt voor treinkaartjes en eventuele huurfietsen).
14. Green Velo: al het moois van Polen
Het stadhuis in de middeleeuwse stad Sandomierz, Polen
Een route van bijna 2000 kilometer door het oosten van Polen, daarmee ben je wel even zoet. Green Velo voert door, hou je vast, 5 provincies, 5 nationale parken, 15 landschapsparken, 26 beschermde vogelgebieden en nog eens 36 speciaal beschermde leefgebieden. Je fietst door bosgebieden, langs riviervalleien, dijken en oude spoorlijnen en de omgeving barst haast uit z’n voegen van de bezienswaardigheden: van de kathedraal in Frombork en het kloostercomplex in Suprasl, tot het kasteel in Lidzbark Warminski en de middeleeuwse stad Sandomierz. Op deze fietstocht ontdek je al het moois van het oosten van Polen, en dat blijkt dus een hele hoop te zijn.
Start & finish: Van noord naar zuid, van zuid naar noord of ergens halverwege: waar je wilt beginnen en eindigen is aan jou. ‘Officieel’ begint de route in Elblag en eindigt die in Konskie. Vanuit Nederland vertrekken treinen richting Gdansk, van waaruit het nog een uurtje treinen is naar Elblag.
Bewegwijzering/informatie: De route is in beide richtingen goed bewegwijzerd met oranje markeringen. En grofweg elke 10 kilometer vind je een houten hutje met fietsrekken, tafels, routekaarten en soms ook water en toiletten. Op de website staat informatie over onder meer de route, accommodaties en werkzaamheden. Er is ook een Green Velo-app voor smartphones. Bij VVV’s langs de route zijn geplastificeerde deelroutes verkrijgbaar.
Zwaarte: De route is op sommige plekken behoorlijk heuvelachtig. Het noordelijke en zuidelijke deel zijn het meest uitdagend. Het grootste deel van de route voert over vrijliggende fietspaden, maar een deel van de route is onverhard.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei. Een mountainbike is aan te raden.
Overnachten: Langs de route zijn talloze overnachtingsmogelijkheden, van campings tot pensions, hotels en kastelen. Via de zoekmachine op de website van Green Velo zijn ze eenvoudig te vinden.
15. Van eiland naar eiland op Hebridean Way (Schotland)
De grote staande stenen op het eiland Lewis, Schotland
Eilandhoppen kan ook prima met de fiets, met zo nu en dan een overtocht. Op de Hebridean Way in Schotland doe je tien eilanden aan, in zo’n zes dagen. Je begint op Vatersay en Barra, met een mooie kust, gezellige eilanddorpjes en grote kolonies trekvogels. Via het heuvelachtige Eriskay (met de zeldzame eriskaypony’s) en South Uist fiets je naar Benbecula, een klein eiland met grootse lochs. Het kalme Grimsay leidt je vervolgens naar North Uist en Berneray, bekend om z’n paradijselijke stranden. Bij Harris zie je het prachtige (bekroonde!) witte strand van Luskentyre. Met 297 kilometers in de benen bereik je het eindpunt Lewis met de Calanais Standing Stones, een groep van zo’n vijftig enorme staande stenen uit circa 3000 v. Chr.
Start & finish: Vatersay en Lewis. Andersom kan ook, maar dan is de kans groter dat je wind tegen hebt.
Bewegwijzering/informatie: De gehele route is bewegwijzerd, maar neem vooral een kaart mee als je wilt afwijken van de route om bezienswaardigheden te bekijken. Op de website vind je meer informatie, en ook een voorgesteld reisschema voor zes dagen.
Zwaarte: Dat verschilt per etappe. De eerste helft van de route is goed te doen, vanaf North Uist wordt het wat zwaarder. Reken voor de laatste twee delen van de tocht op een aantal stevige klimmetjes.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei.
Overnachten: De keuze is reuze, van knusse B&B’s en traditionele hotels tot campings en glampings. Ze zijn veelal ingesteld op fietsers en wandelaars en bieden bijvoorbeeld maaltijden aan als er verder geen restaurants in de wijde omtrek zijn, of verpakte lunches voor onderweg.
16. Ronde van Nederland door heel het land
Fietsers rijdend door het polderlandschap in Nederland
Tijdens de 21 etappes van de Ronde van Nederland pak je de complete omtrek van het land, en ontdek je een heel palet van landschappen die Nederland rijk is. Van het vlakke polderlandschap tot het heuvelachtige Limburg, en van dichte bossen tot ruige kust. Het is een prachtige tocht langs rivieren, door duinen en over de heide. En dat zo’n 1400 kilometer lang, van provincie naar provincie. Uiteraard kom je ook langs en door sfeervolle dorpen en steden. Maak een tussenstop in Groningen en laad weer op met een kop Groninger Mosterdsoep. En stap in Eindhoven even af in de Willemstraat, voor het worstenbroodje van bakker Houben volgens het familierecept uit 1935.
Start & finish: Het rondje Nederland start officieel in Arnhem, maar aangezien het een rondje betreft kun je overal op de route starten / eindigen. Je kunt met de klok mee of tegen de klok in fietsen. De route kun je zelf opdelen in deeletappes.
Bewegwijzering/informatie: het is handig om de route in je navigatiesysteem te zetten. De GPX-file voor de Ronde van Nederland is gratis te downloaden.
Zwaarte: Aangezien je door allerlei soorten landschappen fietst, is het ene stuk misschien wat uitdagender dan de andere. Maar het blijft Nederland: écht zwaar zal het niet worden.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei.
Overnachten: Langs de route zijn meer dan genoeg overnachtingsplekken te vinden. Van campings tot hotels en B&B’s.
17. Van Passau naar Wenen over de Donauradweg
Fietsers over de Donauradweg langs de Donau rivier
De 3000 kilometer lange Donauradweg gaat door tien landen is een van de populairste fietsroutes van Europa. De blauwe Donau is de langste rivier binnen de Europese Unie; hij ontspringt in het Zwarte Woud (Duitsland), en mondt via Roemenië en Oekraïne uit in de Zwarte Zee. Het Oostenrijkse traject van Passau naar Wenen is erg geliefd onder fietsers. Deze route loopt aan allebei de kanten van de rivier en is zo’n 325 kilometer lang. Onderweg kom je langs historische kloosters zoals het schitterende stift Melk, fruitdorpen met boerenerven en leuke plaatsen als Krems met vrolijk gekleurde huizen.
Start & finish: Je start in Passau (Duitsland) en eindigt in Wenen (Oostenrijk). Vanaf Utrecht is het 840 kilometer rijden naar Passau.
Bewegwijzering/informatie: Langs de route vind je bordjes met bewegwijzering.
Zwaarte: Eenvoudig, met zo nu en dan wat klimmetjes.
Gewone fiets of e-bike? Kan allebei.
Overnachten: Langs de route zijn allerlei hotels te vinden. Boek je onze fietsrondreis langs de Donau, dan zijn de accommodaties (gelegen langs de fietsroute) voor je geregeld.