Bezienswaardigheden Tel Aviv
In Tel Aviv is de toekomst belangrijker dan het verleden. Met stranden in plaats van Bijbelse historie, bikini’s in plaats van keppeltjes en cultuur in plaats van conflict. Hier wordt niet moeilijk gedaan over waar je vandaan komt en waar je in gelooft. Het is een smeltkroes, uniek in het Midden-Oosten.
Wat te doen in Tel Aviv?
Jaffra: mysterieus openluchtmuseum
Dat Midden-Oosten proef je het beste in Jaffa. Uit de minaret klinkt de oproep tot het gebed. De oude stad is een wirwar van smalle straatjes met huisjes uit de Osmaanse tijd, waar het ruikt naar uitheemse kruiden en waar je op de vlooienmarkt werkelijk álles kunt kopen. ’s Avonds voelt Jaffa als een mysterieus openluchtmuseum na sluitingstijd, al geldt dat eigenlijk voor heel Tel Aviv.
Natuurlijk, er zijn interessante musea, maar de historie ligt ook op straat. Een bezienswaardigheid in de stad is dé kiosk. De eerste van Tel Aviv, sinds 1909, en de plek waar je volgens velen vandaag de beste espresso van de stad drinkt. Typerend voor Tel Aviv: overal in de stad worden wolkenkrabbers uit de grond gestampt, maar de aannemers worden verplicht óók een historisch pand bij hun plannen te betrekken, wat zorgt voor een aangename mix van oud en nieuw.
Vierduizend Bauhaus-gebouwen
Die mix is het beste te zien op Rothschild Boulevard. De rijbanen van deze straat worden gescheiden door een breed wandel- en fietspad. Je zou het een langgerekt stadspark kunnen noemen, met aan de randen talloze cafés en restaurants. Op Rothschild staan tientallen van de vierduizend Bauhaus-gebouwen die door UNESCO tot werelderfgoed zijn uitgeroepen, de zogenaamde Witte Stad.
En ook op Dizengoff Square, het verhoogde plein met zijn typische fontein staat architectonische geschiedenis. De oude bioscoop op het plein, in 1930 gebouwd in Bauhausstijl, is gerenoveerd en is nu het trendy Cinema Hotel.
Neve Tsedek: leukste wijk in Tel Aviv
Ook in de leukste wijk van Tel Aviv, Neve Tsedek, druipt de historie van de muren, maar dan wel op z’n Tel Avivs: hier ontstonden politieke en culturele stromingen, geen religieuze. Was Neve Tsedek jarenlang een no-go area, tegenwoordig bruist het er weer zoals in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het barst er, vooral op Shabazi Street, van de boetiekjes van lokale mode- en accessoireontwerpers, galeries, designhotels en cafés, barretjes en restaurants.
Van alle markten thuis
Een bezoek aan de Carmel Market hoort bij een beginnerscursus Tel Aviv. Maar, eerlijk is eerlijk, wandelend door de hoofdstraat van de markt, beginnend bij Magen David Square, valt de markt een beetje tegen: veel nepdesign en voetbalshirts. Maar dan neemt onze gids ons mee naar de straatjes aan de westkant, waar slagers hun werk doen in bebloede schorten en heerlijk geurende kruiden worden verkocht uit enorme emmers.
Een heel andere markt is de overdekte Shukh Hanamal in de oude haven, in het noordwesten van de stad. Hier geen schreeuwende marktkoopmannen met een peuk in de mondhoek, maar bijna steriele stalletjes en kraampjes met heerlijk eten en drinken.
Om de hoek kun je op de houten plankieren flaneren en met een glaasje bubbels in je hand naar de zonsondergang kijken. Natuurlijk, je kúnt je in deze stad ook onderdompelen in historie en cultuur, maar waarom zou je?