De mooiste bezienswaardigheden van Amman
Neem een kijkje in de King Abdullah-moskee en bewonder de indrukwekkende hand van Hercules bij de Romeinse tempel. Probeer een shisha in Jabal Al-Weibdeh en verbaas je over de rijkdom in het Royal Automobile Museum. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Amman.
Wat te doen in Amman?
In Amman vinden tegenstellingen elkaar: heden en verleden gaan hand in hand en oosterse en westerse kenmerken mengen hier uitstekend. In deze ruim twee miljoen inwoners tellende hoofdstad van Jordanië staat het verkeer meer stil dan dat het rijdt, maar daartussen liggen rustige wijken waar het heerlijk slenteren is en gemoedelijke cafés uitnodigen voor een pauze. Geniet van een kharroob-drankje (zoetzuur wortelsap) en het uitzicht vanaf een dakterras aan Rainbow Street, test de fenomenale akoestiek in het Romeinse amfitheater en leer meer over de stad en het land in het Jordan Museum. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Amman.
1. De imposante hand van Hercules bij de Citadel van Amman
In de contouren van de moderne stad zijn de ruïnes van de Citadel van Amman op de 850 meter hoge Jabal Al Qala’a-heuvel een opvallende verschijning. Het complex dateert uit 1800 v. Chr., maar in de loop der tijd voegden Romeinen, Byzantijnen en islamitische Omajjaden uitbreidingen toe. Door de tand des tijds en een verwoestende aardbeving in 749 staan er nog maar enkele deels overeind, waaronder de Hercules-tempel.
De drie overgebleven 10 meter hoge pilaren geven een idee van de oorspronkelijke grootte. Het meest ontzagwekkend, en ietwat angstaanjagend, is echter de naast de tempelfundamenten liggende enorme marmeren hand. Een vinger is zo groot als je been! Het is het enige restant van een standbeeld van Hercules en het is net alsof hij uit de aarde omhoog probeert te klauteren.
2. Jordan Museum: van Dode Zee-rollen tot computerschrift
In het Jordan Museum maak je kennis met de Jordaanse geschiedenis en cultuur. Het museum heeft als doel het verleden via het heden naar de toekomst te leiden, waarin het zich als een regionale voortrekker ziet wat betreft behoud en interpretatie van cultuurhistorie. Deze visie is symbolisch vertaald naar de architectuur van het gebouw. De afwisselend ruwe en gladde stenen vertegenwoordigen heden en verleden, terwijl de middelste glazen constructie zicht biedt op de toekomst.
Aan de hand van uiteenlopende thema’s komen langs de tijdlijn van de chronologisch opgestelde exposities facetten van het Jordaanse leven aan bod. Bewonder de Dode Zee-rollen (ruim 2000 jaar oude religieuze manuscripten), werp een blik in een bedoeïenentent en laat een computer je naam schrijven in het Arabisch.
3. De fenomenale akoestiek in het Romeinse amfitheater
Het Romeinse amfitheater is in de 2e eeuw n. Chr. gebouwd en heeft de klassieke vorm van een halve cirkel met drie niveaus die refereren aan de maatschappelijke klassen. Hoe dichter bij het toneel des te belangrijker het publiek. De tribunes, met plek voor zesduizend bezoekers, zijn grotendeels tegen een heuvel opgebouwd.
De meest fantastische ervaring is het bijwonen van een concert in deze antieke ambiance, maar mocht die gelegenheid er niet zijn, breng dan evengoed een bezoek aan dit amfitheater. De Romeinen waren meesters in het creëren van de optimale akoestiek: ga op het met een pijl gemarkeerde punt tussen toneel en tribune staan en begin zacht te praten. Je stem is te horen tot op de hoogste rijen: een bijzondere gewaarwording!
4. De King Abdullah-moskee: baken van de stad
Waar je ook bent in Amman, de in 1989 geopende King Abdullah-moskee springt al snel in het oog. Koning Hussein bouwde de moskee in ere van zijn grootvader Koning Abdullah I. De enorme koepel, 31 meter hoog en 35 meter in doorsnee, is bedekt met abstracte mozaïeken van geglazuurde tegels in verschillende blauwe tinten. De twee 60 meter hoge minaretten fungeren als bakens van de stad.
Nadat je je schoenen hebt uitgedaan en vrouwen zich in het aangeboden lange zwarte gewaad hebben gehuld, betreed je de achthoekige gebedshal. Hier knalt het felrode Egyptische tapijt, symbolisch voor de vruchtbare aarde, je tegemoet. De ogenschijnlijk willekeurige donkere lijnen in het tapijt vormen, als je goed kijkt, hier en daar de islamitische ster. Kijk ook omhoog naar de imposante kroonluchter van 21 meter doorsnee met ingegraveerde Koranverzen.
5. Rainbow Street: vriendelijk voor voetgangers
Rainbow Street is een vreemde eend in de Arabische bijt. Deze straat – van origine Abu Bakr al Siddiq-straat geheten – heeft sinds de jaren zeventig alleen nog maar een Engelse naam, vernoemd naar het hier gevestigde Rainbow Theater. Dit was in die tijd een populaire bioscoop omdat er Engelstalige films werden gedraaid. Nog steeds is het een centrum voor filmfestivals.
In tegenstelling tot de rest van Amman, is Rainbow Street goed te voet te verkennen: vrij vlak en met ruimte voor voetgangers. Winkels, restaurants en aanlokkelijke dakterrassen wisselen elkaar af. Geniet van de gastvrijheid, geworteld in de oude bedoeïenencultuur, wanneer men je in een winkel een glaasje shai (thee) aanbiedt. Slenter samen met de lokale bevolking over Rainbow Street terwijl je een hap neemt van vers bereide falafel.
6. Koninklijke hobby in het Royal Automobile Museum
Koning Hoessein van Jordanië (1935 tot 1999) was een fervent verzamelaar van luxe auto’s en motoren, zowel antieke exemplaren als ultramoderne. Sommigen zeggen zelfs dat het zijn obsessie was. Hoe het ook zij, het levert een fraaie collectie op in het Royal Automobile Museum dat in 2003 zijn deuren opende.
Verlekker je aan de glimmende auto’s en andere bijzondere voertuigen. Wat dacht je van een als kleine tank uitgeruste auto uit de Eerste Wereldoorlog, een goudkleurige Mercedes met vleugeldeuren en de zogenaamde marsrover die is gebruikt in de film The Martian uit 2015? Het museum levert niet alleen een blik in de rijkdom van de koninklijke familie, maar ook in de historische ontwikkeling van de automobielindustrie en spiegelt deze in de bijschriften aan de geschiedenis van het land.
7. Traditionele waterpijpen in Jabal Al-Weibdeh
De wijk Jabal Al-Weibdeh ligt tussen het oude stadscentrum en Jabal Amman in en staat met een been in het verleden en met een in de toekomst. Men is hier de laatste jaren bezig om de oude gepleisterde gebouwen nieuw leven in te blazen. Dankzij deze transitie trekken steeds meer jongeren en kunstenaars hiernaartoe. Je vindt hier dan ook trendy cafés, galerieën en een levendige streetart-cultuur waarvan de creativiteit op blinde muren, garagedeuren en in stegen zichtbaar is.
Verken deze rustige wijk – een welkome afwisseling in de drukke stad – en vlei op een laag krukje neer bij een van de shisha-bars. Probeer hier het traditionele tijdverdrijf van het roken van een waterpijp uit in diverse smaken: van appel tot aardbei en van mint tot citroen.