De mooiste bezienswaardigheden van Liechtenstein
Liechtenstein is qua landoppervlakte nog iets kleiner dan Texel, maar is groots als het gaat om kastelen, ruïnes en vergezichten. Betreed de burchten van Schellenberg die het verleden tastbaar maken, zoek het uitzicht op bij kasteel Vaduz en scheer over de skipistes van Maldun. Dit zijn de zes mooiste bezienswaardigheden van Liechtenstein.
Wat te doen in Liechtenstein?
Vorstendom Liechtenstein, dat tussen Oostenrijk en Zwitserland ligt, noemen we vanwege zijn geringe omvang van 160 vierkante kilometer een dwergstaat. Het land behoort niet tot de Europese Unie, maar vrij reizen is wel mogelijk omdat het lid is van het Europese Economische Ruimte-akkoord uit 1994. Zodoende kun je probleemloos de zes mooiste bezienswaardigheden van Liechtenstein bezoeken. Hieronder behoren onder meer de Wildschloss-ruïne en de Gafadurahütte, een chalet met uitzicht over besneeuwde bergtoppen en groene grasvelden.
1. Het weidse uitzicht van de Gafadurahütte
De Gafadurahütte is een ideale plek voor liefhebbers van panoramische vergezichten. Je vindt dit chalet met houten buitenwanden en puntdak op 1428 meter hoogte, tussen de Alpentoppen van Rütti en Alpzinka in. Loop vanaf het dorpje Planken in 75 minuten naar de Gafadurahütte. Aan het einde zit je tegen de Oostenrijkse grens aan en mag je vijfhonderd hoogtemeters bijtellen. Snuif bij de Gafadurahütte de frisse berglucht op en kijk uit over uitgestrekte groene grasvelden die als lakens tegen de bergwanden aan liggen.
Geniet het hele jaar door van het uitzicht bij de Gafadurahütte. Het chalet zelf is alleen geopend van mei tot halverwege oktober, oftewel het ‘Hütte’-seizoen. Maak het uitzicht in deze periode dubbel zo smakelijk met een bord dampende ‘Spätzli’ op schoot, een lokale pastasoort gemaakt van eieren. Met je uitgaven in het restaurant steun je bovendien de Liechtensteiner Alpenverein, een vereniging die alle bergchalets onderhoudt, bergsporten promoot en natuur- en landschapsbescherming levert.
2. Waan je een vorst(in) bij Schloss Vaduz
Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein, ligt aan de Rijn en biedt gevarieerde bezienswaardigheden, waaronder Schloss Vaduz. Het kasteel steekt boven het centrum uit en heeft een statige uitstraling door de ligging op een 120 meter hoge rotsformatie. Pak de Schlossweg en betreed een oplopend, kronkelig grindpad met aan weerszijden naald- en loofbomen en provisorisch in elkaar getimmerde houten balustrades. Vergaap je aan het kasteel uit de 12e eeuw met 4 meter dikke muren, een vierkanten toren met puntdak en rond bijgebouw met kijkgaten. De besneeuwde bergtoppen op de achtergrond zorgen voor een extra fotogeniek karakter.
Het is niet mogelijk om Schloss Vaduz te bezoeken, want sinds 1938 woont de vorstelijke familie er. Op 15 augustus, de nationale feestdag van Liechtenstein, stelt de vorst wel het binnenplein open voor liefhebbers. Maak van deze gelegenheid gebruik en je krijgt zelfs wijn of bier aangeboden om op koninklijke wijze een glaasje te klinken. Een vuurwerkshow waarbij de gekleurde vonken op de Alpen reflecteren zorgt voor de ultieme feestelijke afsluiting.
3. Wildschloss: diep in de bossen verstopte ruïne
Ruïnes hebben iets mysterieus, zeker als ze zo diep in de bossen liggen verstopt als de Wildschloss-ruïne. De voormalige burcht uit de 12e eeuw, die ook wel Burg Schalun wordt genoemd, diende vroeger als woning. Je vindt deze historische plek op 4,2 kilometer lopen of mountainbiken van het centrum van Vaduz. Tip: bekijk eerst Schloss Vaduz. Daar vind je een met bordjes aangegeven wandel- en mountainbikeroute van 3,5 kilometer naar de Wildschloss-ruïne toe.
Wildschloss ligt op 862 meter hoogte. Bij aankomst trekt de voormalige burchttoren die deels is afgebrokkeld meteen de aandacht. Het restant van de toren prijkt nog altijd fier de lucht in. Om binnen te treden, ga je de laatste 50 meter over een pad waar je net twee voeten naast elkaar kunt zetten. Neem plaats aan een houten picknicktafel op een vierkante en met gras begroeide binnenplaats. Voorheen stond hier de grote hal, nu lunch je er in de buitenlucht met een hemelsbreed uitzicht over Vaduz.
4. De maagdelijk witte sneeuwvlaktes van Malbun
Wist je dat je in Liechtenstein kunt skiën, snowboarden en langlaufen? In Malbun, in het zuidwesten van het vorstendom, ligt het skiresort Malbun. Op deze populaire familiebestemming is op 1600 meter hoogte in totaal 23 kilometer piste te bedwingen. Het Funpark, een openlucht parcours in de sneeuw biedt schansen, rails en schuifbakken. Vooral snowboarders laten hier hun kunsten zien. Funpark is te vinden bij de Täli-skilift – een van de zeven skiliften in Malbun.
Malbun biedt niet het hele jaar door sneeuwpret. Alternatieven zijn er genoeg, zoals mountainbiken, tennissen of boogschieten. Daarnaast zijn er startpunten voor wandelingen met uiteenlopende moeilijkheidsgraden. Loop vanaf de stad Malbun 5,7 kilometer via bergpas Sareiserjoch tot over de Oostenrijkse grens, met uitzicht op de nederzetting Nenzinger Himmel. Houd er rekening mee dat dit geen rondwandeling is, dus maak op tijd rechtsomkeert.
5. De tastbare kasteelgeschiedenis van Schellenberg
Schellenberg is een stadje aan de oevers van de Rijn. Bezoek hier de twee historische burchtruïnes uit de 13e eeuw: de Untere Burg en Obere Burg Schellenberg. Die tweede wordt ook wel Burg Neu-Schellenberg genoemd. Dit is de populairste van deze twee ruïnes, want groter en fraaier gelegen, te midden van bospartijen. Betreed deze historische plek via een houten brug en ga daarna onder een stenen poort door. Vervolg je weg via gras en aangelegde grindpaden. Kijk door de vele schietgaten en andere openingen in de deels verwoeste muren en herleef oude tijden.
Volgens ruwe schattingen van historici is Obere Burg Schellenberg tot de 16e eeuw bewoond geweest. Waarom men deze plek verliet, is niet bekend. Waarschijnlijk had het kasteel al een tijd geen functie meer, zelfs geen militaire. Vandaag de dag is het een stukje tastbare middeleeuwse geschiedenis. Erg indrukwekkend en bovendien gratis toegankelijk.
6. Schatten zoeken in de musea van Vaduz
In Vaduz vind je in de straat Städtle drie musea op rij: het Lichtensteinische Landesmuseum, het Briefmarkenmuseum en het Kunstmuseum. Bekijk in het voor iedereen gratis toegankelijk Briefmarkenmuseum de uitgebreide verzamelingen van alle gedrukte Liechtensteinse postzegels sinds 1912. Ook vind je hier andere (inter)nationale frankeringen, ansichtkaarten en postmemorabilia. Verschaf jezelf tegen een meerprijs toegang tot de aanliggende Schatkamer van Vaduz. Zo sta je ineens voor vitrines vol chique Fabergé-eieren en een replica van de nationale kroon. Prent je deze pracht en praal goed in, want je mag er geen foto’s maken.
Het kubusvormige Kunstmuseum van zwart basaltsteen, dat in november 2000 is geopend, is van de buitenkant een bezienswaardigheid op zich. Binnen vind je steeds wisselende tentoonstellingen, sculpturen en installaties uit binnen- en buitenland. Zo passeerden abstracte schilderijen, landschapskunst en door Pablo Picasso geschilderde portretten al de revue. Neem ook een kijkje in het eveneens kubusvormige bijgebouw van Hilti Art Foundation. Verdiep je hier in eersteklas privécollecties van klassiek-moderne en eigentijdse kunst, gecureerd door Uwe Wieczorek van Hilti Art Foundation.