Verkeer in Maleisië
Hoe staat het met het wegennet in Maleisië en moet je tol betalen Maleisië de snelwegen? Moet je er links of rechts rijden? Hier vind je alle handige info over het verkeer in Maleisië.
Verkeersregels
- Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.
Veilig rijden
Rijden onder invloed
- Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,8 promille.
- Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.
Mobiele telefoon
- Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden.
- Handsfree bellen is toegestaan.
Verlichting
- Bestuurders moeten hun verlichting laten branden van 7 tot 19 uur en bij slecht zicht.
Basisverkeersregels
- Je moet links rijden en rechts inhalen.
Voorrang
- Bestuurders op de hoofdweg hebben voorrang.
- Bestuurders moeten bij het afslaan altijd voorrang verlenen aan overstekende voetgangers.
Rotonde
- Als je een rotonde wilt oprijden, moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden, tenzij met verkeerstekens of door de politie anders wordt aangegeven.
Geluidssignalen
- Het geven van geluidssignalen is alleen toegestaan als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat en bij het inhalen.
- In de buurt van ziekenhuizen is het geven van geluidssignalen verboden.
Strepen op de weg
- Een ononderbroken gele lijn tussen rijstroken mag niet worden overschreden, wat betekent dat je niet mag inhalen.
- Kruispunten kunnen over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van diagonaal getrokken gele strepen (yellow box). Bestuurders mogen deze kruispunten alleen oprijden, als ze zonder te stoppen het kruispunt kunnen passeren.
Parkeren en stilstaan
- Parkeren is onder andere verboden op de volgende plaatsen:
- Langs een doorgetrokken gele streep aan de kant van de weg.
- Binnen 3 m van een brandkraan.
- Binnen 9 m van een kruispunt of bocht.
- Binnen 9 m van een bushalte en een taxistandplaats.
- Parkeren en stilstaan is onder andere verboden langs wegen met een dubbele doorgetrokken streep en waar het voertuig hinder of gevaar oplevert voor medeweggebruikers.
Infrastructuur
- West-Maleisië beschikt over een uitgebreid en goed onderhouden wegennet. De voornaamste verbindingen worden gevormd door moderne autowegen die leiden naar de steden en Singapore en Thailand. Veel van deze wegen zijn tolwegen.
- Wegen op het platteland zijn vaak smal en minder goed onderhouden.
- Een terreinvoertuig met vierwielaandrijving is alleen nodig voor een bezoek aan afgelegen natuurgebieden.
- In Oost-Maleisië (Sarawak, Sabah en Borneo) is het wegennet minder uitgebreid en wordt het minder goed onderhouden.
Verkeersveiligheid
- In Maleisië vinden relatief veel verkeersongelukken plaats, waarbij in bijna twee derde van de gevallen scooters en motoren betrokken zijn.
- Houd er rekening mee dat vooral scooter- motorrijders zich vaak niet aan de verkeersregels houden en gevaarlijk rijden. Let daarom bij het rijden extra op scooters en motoren en geef bijvoorbeeld ruim van tevoren aan met je knipperlichten dat je wilt afslaan.
- Het aantal wegen in Maleisië is onvoldoende voor het toenemende aantal voertuigen op de weg. Er komen daarom in de grotere steden 's ochtends en 's middags tijdens het spitsuur veel verkeersopstoppingen voor.
- Veel kleinere wegen op het platteland van Maleisië zijn bochtig en smal, hebben soms kuilen en gaten en zijn minder goed onderhouden.
- In de junglegebieden op Borneo is een terreinvoertuig onontbeerlijk. Regen doet de onverharde wegen daar veranderen in modderpoelen.
- In het regenseizoen kunnen wegen onbegaanbaar worden door overstromingen.
- Vrachtwagens en langzaam verkeer maken het rijden in het donker risicovol.
Pechhulp
Pech
- Sta je op een gevaarlijke plek stil, bel dan het algemene alarmnummer 999 of 112.
- Rijd je in een huurauto, bel dan altijd de verhuurder. In je huurcontract vind je gewoonlijk het nummer van de lokale wegenwacht die je bij pech kunt bellen.
- Bij pech op PLUS-snelwegen in Maleisië moet je PLUS (1800 88 00 00) bellen. Je wordt dan door de wegenwachtdienst PLUSRonda geholpen bij kleine reparaties of gratis naar de dichtstbijzijnde afrit of parkeerplaats gesleept. Vanaf dat punt kun je dan een garage of sleepdienst bellen. Je kunt PLUS ook bereiken via noodtelefoons die om 2 km langs de PLUS-snelwegen staan.
- Bel de ANWB Alarmcentrale voor ondersteuning. Met de Wegenwacht Europa Plus-service kun je ook buiten Europa een beroep doen op de pechhulp van de ANWB. Kosten voor pechhulp in Maleisië vallen niet onder de dekking van de ANWB Wegenwacht Services.
Ongeval
- Breng eerst jezelf en andere betrokkenen in veiligheid en zorg voor eventuele gewonden.
- Bel het landelijke alarmnummer 999 of 112 (mobiel). Doe dit zo snel mogelijk als er gewonden zijn gevallen of als er een gevaarlijke situatie is ontstaan.
- Of bel de brandweer op nummer 994 of 112 (mobiel).
- Bij een ongeval waarbij gewonden zijn gevallen of schade is ontstaan, ben je verplicht om te stoppen, hulp te verlenen aan eventuele gewonden en je persoonlijke gegevens uit te wisselen met de andere betrokkenen.
- Je moet elk ongeval zo snel mogelijk, en in elk geval binnen 24 uur, melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau.
- Rijd je in een huurauto, bel dan direct de verhuurder.
- Bel de ANWB Alarmcentrale.
ANWB Alarmcentrale
- Tel. +31 70 314 14 14
- Ga naar anwb.nl/alarmcentrale voor meer informatie over pechhulp of hulpverlening aan betrokkenen bij een ongeval in het buitenland.