De mooiste bezienswaardigheden van Montenegro
Van fjordachtige baaien in de Budva Rivière tot het Ostrog-klooster, het meest bezochte bedevaartsoord op de Balkan. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Montenegro.
Wat te doen in Montenegro?
Het Balkanland Montenegro ligt aan de Adriatische Zee, grenzend aan Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Servië. Crna Gora (Zwarte Bergen) is buiten zijn grenzen beter bekend onder zijn Italiaanse naam Montenegro. Die zwarte bergen zorgen ervoor dat het onafhankelijke staatje qua natuurschoon hoog gewaardeerd wordt. Het nationaal park Lovćen, het grensmeer van Skadar en de baai van Kotor behoren tot de mooiste landschappen van de Balkan. Terwijl het verborgen vorstendom in het binnenland slechts bij natuurliefhebbers bekend was, golden de stranden aan de Adriatische Zee al in het Joegoslavië-tijdperk als druk bezocht. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Montenegro.
1. Kotor: Europa’s meest zuidelijke fjord
De oude havenstad Kotor ligt verscholen in de 20 kilometer lange baai van Kotor, Boka Kotorska volgens de Montenegrijnen. De stad wordt omringd door een vestingmuur, die werd gebouwd van de 12e- tot eind 14e eeuw, in de tijd dat de Republiek Venetië er heerste. Sierlijk en imposant gebouwd staat midden op het Tryphon-plein de 12e-eeuwse Kathedraal van Saint Tryphon. De kathedraal is het symbool van Kotor: een eer aan Saint Tryphon, de beschermer van de stad.
Klim voor het beste uitzicht over de baai naar het fort van Kotor. Meer dan dertienhonderd traptreden brengen je tot 280 meter boven de zeespiegel waar een adembenemend panorama wacht. De oude stadsmuren, oranjekleurige daken en de groene bergen die de baai omringen, zijn de klim meer dan waard.
2. Struinen door de smalle straten van Budva
De stad Budva ligt in het noordoosten van Montenegro aan de Adriatische kust. De baai is onderdeel van de 35 kilometer lange Budva Rivièra. Kiezelstranden zijn hier omgeven met sfeervolle cipressen en pijnbomen. Struin door de smalle straten van Stari Grad, de oude binnenstad van Budva. De middeleeuwse stadsmuur beschermt historische gebouwen zoals Sint-Ivankerk en de Santa Maria de la Punta, de oudste kathedraal van Montenegro.
De schoonheid van de stad wordt versterkt door de kleine baaien van de blauwe Adriatische Zee en de grijze kalkstenen bergen erachter. De oude stad eindigt in het fort van Saint Mary met een prachtig uitzicht over Budva. Hier duiken de eeuwenoude stenen de zee in. Dit middeleeuwse fort is in 1425 gebouwd om Budva te beschermen tegen buitenlandse indringers vanaf zee.
3. Skadar-meer: zweven over een tapijt van waterlelies
In het zuidoosten van Montenegro ligt het 400 vierkante kilometer grote Skadar-meer, het grootste meer van de Balkan. Vanuit de plaatsen Virpazar of Vranjina vertrek je met een bootexcursie om het meer te verkennen. Steile karstbergen omhuld met groene vegetatie ontluiken ver boven de waterspiegel. Vaar door waterlelies die het water bedekken, langs eilandjes waar middeleeuwse orthodoxe kloosters en restanten van forten uit de Romeinse tijd staan.
Het Skadar-meer is tevens het grootste vogelreservaat van Europa en het thuis van maar liefst 270 soorten vogels, waaronder de dwergaalscholver en de ralreiger. Neem een verrekijker mee om de zeldzame Dalmatische pelikaan te spotten. Je herkent hem aan zijn zilverkleurige veren, lange oranje snavel en drie meter wijde vleugels. Vaak genesteld in het ondiepe water.
4. Ervaar het geloof in het heilige Ostrog-klooster
Tussen de bruingrijze rotsen vind je het witte Ostrog-klooster. Dit orthodoxe klooster ligt 15 kilometer ten zuiden van Nikšić. Het bouwwerk lijkt uit massieve rotsen te zijn gehakt. Opgericht in de 17e eeuw door Vasilius, de metropoliet van Herzegovina. Gedurende zijn leven vervulde Vasilius meerdere wonderen waaronder de bouw van dit klooster. Hierdoor werd hij na zijn dood heilig verklaard en begraven in het klooster. De heilige plek is een van de meest bezochte bedevaartsoorden van de Balkan. Orthodoxen, katholieken en moslims geloven dat de gemummificeerde overblijfselen van Vasilius een helende kracht hebben.
Wandel over het pelgrimspad de 900 meter hoge berg op om het Ostrog-klooster te bewonderen. Onderweg kom je langs het klooster van de Heilige Drie-eenheid, gebouwd in 1820. Met zijn vele bogen en bruine kleur gaat het gebouw op in de rotsen. In tegenstelling tot het Ostrog-klooster, dat juist een sterk contrast vormt met de omgeving.
5. De Tara Canyon: Europa’s diepste kloof
Bezoek de Tara Canyon. Tussen de bergen van het nationaal park Durmitor loopt de Tara-rivier. Het heldere bergwater stroomt 144 kilometer in noordwestelijke richting vanuit Komovi en door de 1600 meter diepe kloof. Een natuurlijk pareltje waar ruige kalkstenen en steile rotspartijen het water in verdwijnen. Waar schapen en geiten grazen tot aan het diepe ravijn. Verken de kloof door te raften. In de zomer is er het minste water en dus geschikt voor families. Voor de ultieme afdaling bezoek je de kloof in het voorjaar wanneer de kloof rijk gevuld is.
Wil je de Tara-rivier van bovenaf bekijken? Loop dan over de Tara-brug. De 154 meter lange brug laat je 135 meter boven het stromende water wandelen. De oversteek is sinds 1940 mogelijk en is gelegen in Djurdjevica. Door de bogen en natuurlijke lijnen wordt de brug opgenomen in zijn natuurlijke omgeving. Breng een bezoek tijdens zonsondergang voor een prachtig uitzicht.
6. Nationaal park Lovćen: van bergketen tot gerookte ham
In het nationaal park Lovćen ligt de gelijknamige bergketen, naast de stad Cetinje. Het park is 62 vierkante kilometer en is sinds 1952 officieel een nationaal park. De rotsachtige berghellingen vormen twee pieken: Štirovnik van 1749 meter hoog en Jezerski Vrh van 1657 meter hoog. Op de top van de Jezerski Vrh staat het mausoleum van Njegoš, gebouwd tussen 1970 en 1974 ter ere van de dichter Petar II Petrovic Njegoš die in 1851 overleed. Njegoš is bekend van het epos ‘Gorski Vijenac’ (De Bergkrans), dat in meerdere talen is vertaald. Trek stevige schoenen aan. Om het mausoleum te bereiken is een trap met 461 traptreden aangelegd.
Aan de rand van het nationaal park Lovćen ligt het dorpje Njegusi, waar de lokale specialiteiten Njeguški sir en Njeguški pršut (lokale vormen van kaas en gerookte ham) worden gemaakt. De bijzondere smaak is te wijten aan een mengsel van zee- en berglucht en de rook van beukenhout dat wordt gebruikt tijdens het droogproces.