Verkeer in Namibië
Hoe staat het met het wegennet in Namibië en moet je er links of rechts rijden? Hier vind je handige info over het verkeer in Namibië.
Verkeersregels
- Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.
Veilig rijden
Rijden onder invloed
- Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
- Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.
Mobiele telefoon
- Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon te gebruiken.
Basisverkeersregels
- Je moet links rijden en rechts inhalen.
Voorrang
- Op kruispunten is gewoonlijk met borden aangegeven wie voorrang heeft. Is dit niet het geval, dan geldt officieel de regel dat verkeer van rechts voorrang heeft, maar niet alle verkeersdeelnemers nemen deze regel in acht. Je wordt aangeraden goed uit te kijken en bij twijfel altijd voorrang te verlenen.
- Op kruispunten met op alle wegen het achthoekige stopbord (voorzien van een rood onderbord met in wit de cijfers 3 of 4) moet elke bestuurder stoppen. De bestuurders rijden vervolgens weer verder in volgorde van aankomst.
- Als er een officiële stoet overheidsvoertuigen voorbijkomt, moeten bestuurders aan de kant van de weg stoppen tot de stoet voorbij is.
- Als een ruiter of een begeleider van een of meer dieren je mondeling of met een handgebaar verzoekt te stoppen, ben je verplicht om daar gehoor aan te geven.
Rotonde
- Als je een rotonde wilt oprijden, moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
Inhalen
- Binnen de bebouwde kom is op wegen met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting links inhalen toegestaan.
- Inhalen is verboden op de top van een heuvel of in een bocht.
Verkeerslichten
- Een rood knipperend verkeerslicht bij een kruispunt heeft dezelfde betekenis als het achthoekige rode stopbord. Je bent dus verplicht om niet alleen voorrang te verlenen, maar ook altijd te stoppen voordat je de kruisende weg oversteekt of opdraait.
Geluidssignalen
- Het geven van geluidssignalen is alleen toegestaan als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat.
Infrastructuur
- Het woestijn- en steppeland Namibië heeft een beperkt net van goed berijdbare verharde wegen die alle min of meer belangrijke plaatsen met elkaar verbinden.
- Het best berijdbaar zijn de wegen tussen de hoofdstad Windhoek, de belangrijkste steden en de grens met buurlanden.
- Een groot aantal secundaire wegen heeft een wegdek van gravel, dat met de nodige voorzichtigheid berijdbaar is.
- Het grootste deel van het land kan alleen bezocht worden met een terreinvoertuig met vierwielaandrijving. Het wordt aangeraden de onverharde wegen te volgen en niet zomaar de steppe of woestijn in te rijden.
- Volg in de nationale parken de aangelegde wegen om de schade aan de natuur zoveel mogelijk te beperken. Het is verboden om hiervan af te wijken.
Verkeersveiligheid
- In Namibië vinden relatief veel ernstige ongelukken plaats op gravelwegen. Vaak wordt hierop te hard gereden (de maximumsnelheid is hier 80 km/h). Geregeld zijn toeristen betrokken bij eenzijdige ongevallen waarbij een voertuig over de kop is geslagen.
- In Namibië kunnen de enorme afstanden tussen bewoonde gebieden, de hitte en de eentonigheid leiden tot concentratieverlies. In dit enorm lege land wordt je geadviseerd met ten minste twee voertuigen tegelijk de woestijn in te gaan.
Rijomstandigheden
- In het regenseizoen van januari tot en met april kunnen gravelwegen en andere onverharde wegen glad worden waardoor slipgevaar ontstaat.
- Ook worden in het regenseizoen afgeraden om door droge rivierbeddingen te rijden omdat deze plotseling kunnen volstromen.
- Andere gevaren tijdens het rijden in Namibië zijn te hard rijdende of dronken bestuurders en voetgangers die op de weg lopen.
Rijden in het donker
- Het wordt afgeraden om in het donker te rijden.
- Wegen zijn vaak niet verlicht waardoor voetgangers, onverlichte geparkeerde voertuigen en overstekend vee niet goed zijn te zien.
- Vooral na zonsondergang en bij zonsopgang kunnen er wilde dieren op de weg lopen.
Criminaliteit
- In verband met criminaliteit (overvallen) kun je het beste tijdens het rijden de ramen gesloten houden en de portieren vergrendelen.
Pechhulp
Pech
- Sta je op een gevaarlijke plek stil, bel dan het algemene alarmnummer 10 111, 112 of 999 en in Windhoek 211 111. Mogelijk werken deze nummers niet altijd, dus vraag ter plekke naar de nummers die je kunt bellen.
- Rijd je in een huurauto, bel dan altijd de verhuurder. In je huurcontract vind je gewoonlijk het nummer van de lokale wegenwacht die je bij pech kunt bellen.
- Mogelijk kan de Namibische automobielclub AA Namibia je verder helpen.
- Bel de ANWB Alarmcentrale voor ondersteuning. Met de Wegenwacht Europa Plus-service kun je ook buiten Europa een beroep doen op de pechhulp van de ANWB. Kosten voor pechhulp in Namibië vallen niet onder de dekking van de ANWB Wegenwacht Services.
Ongeval
- Breng eerst jezelf en andere betrokkenen in veiligheid en zorg voor eventuele gewonden.
- Bel het algemene alarmnummer 112 of 999. Bel in Windhoek alarmnummer 211 111.
- Let op: Mogelijk werken deze algemene alarmnummers niet altijd en overal, dus vraag ter plekke naar de juiste lokale telefoonnummers die je kunt bellen in geval van nood. Zie voor nummers van lokale hulpdiensten ook namibweb.com/emergency-numbers-namibia.htm.
- Bel bij een ongeval dat heeft geleid tot lichamelijk letsel, het nummer 9682 van het MVA Fund Accident Response Centre. Deze dienst stuurt dan onmiddellijk een ambulance.
- Rijd je in een huurauto, bel dan direct de verhuurder.
- Bel de ANWB Alarmcentrale.
ANWB Alarmcentrale
- Tel. +31 70 314 14 14
- Ga naar anwb.nl/alarmcentrale voor meer informatie over pechhulp of hulpverlening aan betrokkenen bij een ongeval in het buitenland.
Namibische automobielclub
- AA Namibia (Automobile Associan of Namibia): aa-namibia.com
- Bel voor hulp langs de weg: +264 85 25 555 00