Rondreis Nederland met de camper
Tóch naar het warme zuiden
Het mooie van een camper is dat je áltijd op avontuur kunt. Zoek de grenzen op met deze camperrondreis door Zuid-Nederland. Leer surfen in zonnig Zeeland, zwerf over oude smokkelroutes door de bossen van Noord-Brabant en smijt met je krachten op de steile hellingen van Limburg ‒ of neem je e-bike mee.
Rust langs de kust
Spijkenisse - Burg-Haamstede (56 km)
Deze rondreis begint zowat ín het water, met een safari in het klein langs het vogelrijke Oostvoornse Meer. Parkeer de camper bij Hotel Het Wapen van Marion en wandel naar de vogelkijkschermen om blauwborst, bruine kiekendief, visdiefje en kluut te bespieden. Struin met de ANWB door standvastig Brielle voor een heel ander type ontdekkingsreis. De talrijke monumenten van deze voormalige garnizoensstad zitten verschanst achter stadswallen, bastions en ravelijnen. Misschien is dit wel de allermooiste vestingstad van Nederland; Brielle staat op de longlist van de ANWB-verkiezing, in oktober 2021 wordt de winnaar bekendgemaakt.
Zin in zee? Keuze zat als je langs de stranden van Rockanje en Ouddorp rijdt, op weg naar de volgende stop: duodorp Burgh-Haamstede. Alwéér met prachtige stranden.
Water en fietsen
Burgh-Haamstede - Middelburg (37 km)
De Zeeuwse kust telt de meeste zonuren van heel Nederland en de vele mooie stranden lonken. Ga uit je dak en leer kitesurfen, bijvoorbeeld bij de Brouwersdam, of bezoek het naaktstrand van Schouwen Noord of Oranjezon. Ook de natuur van Nationaal Park Oosterschelde is onweerstaanbaar. Zeehonden luieren op Roggenplaat en tijdens een zeesafari spot je misschien wel bruinvissen en zeehonden in het wild. De duingebieden van Oranjezon en Kop van Schouwen zijn een oase van rust waar reeën en damherten leven.
Historische steden duiken overal op langs de route, zeker ook in Zeeuws-Vlaanderen. Een mooie minifietsvakantie: rij naar Vlissingen en laat daar de camper achter. Neem de veerboot naar Breskens en fiets vanaf daar langs Hulst, Sluis, Aardenburg en de zeenatuur van Het Zwin en de Verdronken Polder. Stop in Middelburg voor een wandeling door de historische kronkelstraatjes of fiets naar de gezellige, oude kade van Goes.
Wet & wild
Middelburg - Bergen op Zoom (56 km)
De volgende stop is geen eiland, maar wel behoorlijk wet and wild. Het moerassige natuurgebied Markiezaatsmeer bij Bergen op Zoom is één grote snackbar voor vogels. Er broeden hier 125 soorten, waaronder de lepelaar, het kroonjuweel van deze wetlands. Je kunt de kolonie bewonderen vanaf een uitkijktoren, tijdens deze ANWB-wandeling door het beste van twee werelden. Je pikt meteen een stukje Brabantse Wal mee, de natuurlijke grens tussen het Zeeuwse Zeeland en de zandgronden van Noord-Brabant. Dankzij de hoogteverschillen kun je hier pittige mountainbiketochten maken.
Stiekem de grens over?
Bergen op Zoom - Alphen (77,4 km)
Door de bossen van de Brabantse Wal rij je rakelings langs Vliegbasis Woensdrecht. Je kunt België bijna zien liggen. In voor een creatieve middag? Breng je belevingswereld tot uitdrukking in de workshop Van Gogh in de natuur, in het geboortehuis van de schilder in Zundert. Echt grensoverschrijdend ben je (paspoort mee) als je samen met Staatsbosbeheer duistere paadjes van de Smokkelroute in Strijbeek durft te volgen, over heidevelden, langs vennen en loofbossen, helemaal tot in België. (Net als de smokkelaars vroeger moet je je wel afvragen: is dit verstandig?)
Hou je paspoort nog maar even bij de hand in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog, met respectievelijk 22 Belgische en 8 Nederlandse enclaves. Niet raar als je hier een beetje in de war raakt, zoveel grenzen liggen er. Welke maatregelen gelden er, van België of van Nederland? Je kunt voor de zekerheid ook om de Baarle-dorpen heen rijden.
De volgende camperstop is de stilte rond het knusse Alphen, met vlakbij zwemwater ’t Zand. Of zoek een stek dichter bij Tilburg, de oude industriestad die in de afgelopen decennia een ongekende update heeft gehad. Het eigengereide De Pont Museum wil je zeker niet missen. Fijne hangplek op een mooie dag: de Piushaven. Bij Villa Pastorie kun je een sloepje huren voor een picknick in het groen, net buiten de stad.
Langs de Maas
Alphen - Thorn (100 km)
Landgoed De Utrecht, Gorp en Roovert, De Kempen, Malpie, Leenderbos: hoe dichter bij de grens, hoe dichter het groen. Bossen, beekjes, heidevelden en vennen vullen de heerlijk lege ruimte tussen Nederland en België. Heb je de tijd, néém die dan ook voor lange fietstochten en wandelingen.
De volgende stop is Thorn, het wonderlijk witte stadje bij de Maasplassen. De Maas zelf is misschien niet zo lang of breed, maar met alle grindplassen en oude rivierarmen vormt de rivier hier een ongekend groot waternetwerk. De spannendste verkenning is een duik in het diepe, bij duikstek De Grote Hegge, waar een wrak van een oude grindschuit onder water ligt. Maar dan moet je wel je duikuitrusting meenemen. Ook lekker fris: een duik in je dagelijkse zwemkloffie, en daarvoor kun je op heel veel zwemplekken terecht. Op een zeilboot of sloep is het helemaal genieten van deze waterwereld, langs de waterkant kun je van alles huren.
Limburgs mooiste
Thorn - Epen (71 km)
De volgende stop is Zuid-Limburg, dat voelt als het buitenland dichtbij. Bourgondisch Maastricht, de wijngaarden van de Apostelhoeve op de Louwberg, Domein Holset vlak bij Vijlen … Als je de Limburgse topwijnen hier proeft, waan je je God in Frankrijk.
Cruise door het heuvelland langs dromerige dorpjes als Sint-Geertruid, Noorbeek en Epen. Mag er in dit recept een snufje adrenaline, pak dan de racefiets (of e-bike) voor de steile hellingen van de Amstel Gold Race: de Keutenberg, de Couberg en de Eyserbosweg.
Epen - Heerlen (28 km)
In Parkstad Limburg is de Wilhelminaberg een uitdaging van jewelste: beklim alle 508 treden naar het uitzichtplatform bovenop de oude mijnsteenberg, 225 meter hoog. In Adventure Valley Landgraaf wordt je kracht getest en ook je durf op grote hoogte. De skibaan van SnowWorld Landgraaf is ook open in de zomer.
De binnenstad van Heerlen is van een totaal andere orde. Het opzienbarende Maankwartier, bij Station Heerlen, lijkt in de verte op een oud fort, maar is gloednieuw. Een kunstwerkje waar 'gewoon' gewerkt, gewoond en geshopt wordt.
Struinen door de duinen
Heerlen - Plasmolen (162 km)
Via Roermond en het mooi gelegen dorp Geijsteren rij je naar Nationaal Park Maasduinen. Lang geleden heeft de westenwind een gordel van zanderige rivierduinen achtergelaten op de oostoever van de Maas. De hoogteverschillen maken dit tot een heel bijzonder natuurgebied. Ook uniek is bosbrasserie In de Sluis, die letterlijk in de oude sluisbak hangt, tussen het Reindersmeer en het Leukermeer.
Je volgt alweer een tijdje noordwaarts de Duitse grens, Noord-Brabant komt in zicht. Plasmolen, aan de Mookerplas, is een mooie afsluiting van deze grenzeloze rondreis naar het zuiden. Als je ’s avonds na een dagje watersport aan de waterkant zit, is het toch alsof je heel ver van huis bent, ergens in het buitenland. Dat kan dus, heel dichtbij, gewoon in Nederland.