De mooiste bezienswaardigheden van Oman
Vergaap je aan de rijkdom van de grote Qaboos Moskee, maak een ritje door de zandwoestijn, ruik de geurende wierook in Salalah en verken het Nakhal Fort. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Oman.
Wat te doen in Oman?
Oman ligt naast de Verenigde Arabische Emiraten en aan de Arabische Zee. Geniet van de zonsondergang over de zandduinen in de woestijn en proef dadels in een oase. Dat is wat je verwacht van Oman, maar het land biedt veel meer. Kijk in de diepte van de canyon van Wadi Nakhur en begroet dolfijnen in ‘het Noorwegen van Arabië’. Bewonder eeuwenoude irrigatiekanalen in Nizwa en zwem in een verkoelende poel van Wadi Shab. Deze bezienswaardigheden van Oman wil je niet missen.
1. Musandam: het ‘Noorwegen van Arabië’
Het noordelijke schiereiland Musandam is gescheiden van het vasteland door een stukje van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is niet een van de meest bekende bezienswaardigheden van Oman, maar dit deel van het land wordt ook wel het ‘Noorwegen van Arabië’ genoemd. Er zijn hier spectaculaire baaien, zoals Zighy Bay, met steile kliffen die op fjorden lijken. De bergen in het achterland reiken tot een hoogte van 2000 meter en dat brengt een reeks uitdagende haarspeldbochten met zich mee.
Maak vanuit de hoofdplaats Khasab een tocht met een ‘dhow’, een traditionele houten boot. Je ziet dan de grillig gevormde kustlijn. De kans is groot dat je onderweg begroet wordt door bultrugdolfijnen. Het water in de baaien is kristalhelder en bovendien is er een kleurrijk koraalrif. Het gebied is dan ook geschikt voor zowel snorkelen als duiken. Spot meer dan negenhonderd soorten vissen en andere zeedieren waaronder papegaaivissen, roggen, zeeschildpadden, barracuda’s en zelfs walvishaaien.
2. Jebel Shams: de hoogste berg met de diepste canyon
Met de piek op ruim 3000 meter is Jebel Shams, ‘de berg van de zon’, in het Al Hajar-gebergte de hoogste berg van Oman. De weg naar de top is extreem steil, met een stijgingspercentage oplopend tot 14 procent en veel haarspeldbochten. De route is grotendeels verhard, behalve de laatste 7 kilometer naar de top. Een 4WD is dan ook aan te raden. Aan de top word je verrast door het ontzagwekkende uitzicht in de diepte van Wadi Nakhur, de ‘Grand Canyon van Arabië’. Je kijkt hier meer dan een kilometer loodrecht naar beneden. Deze kloof, die in miljoenen jaren is uitgeslepen, heeft qua kleur en vorm veel weg van zijn bekendere neef in Arizona.
Om de canyon daadwerkelijk te ervaren doe je de ‘Balcony Walk’. De wandeling, over een onverhard pad, is goed te doen, tenminste als je geen hoogtevrees hebt. De tocht is heen en weer 7 kilometer lang en neemt je mee langs de duizelingwekkende diepten.
3. De rijkdom van de Sultan Qaboos Moskee in Muscat
De rijk versierde Sultan Qaboos Moskee van Muscat is de enige moskee in de regio toegankelijk voor niet-moslims. Via het met glanzend marmer geplaveide plein treed je binnen. Hier springen de 14 meter hoge Swarovski-kroonluchter en het Perzische tapijt, zo groot als een voetbalveld, het meest in het oog. Het tapijt is door 600 mensen in vier jaar tijd met de hand geweven en weegt 21.000 kilo. Tip: Om de moskee te betreden moet het hele lichaam bedekt zijn en dienen vrouwen een hoofddoek te dragen.
De hoofdstad Muscat wordt ‘de witte stad’ genoemd vanwege de witte huizen die opvallen tegen de achtergrond van de roodbruine bergen. Hier gaan eeuwenoude Arabische tradities, als de nationale klederdracht, hand in hand met moderne westerse invloeden. Zo vind je in het Central Business District hoogbouw, neonverlichting en moderne eetgelegenheden. In het oude centrum tref je het paleis van de Sultan, historische forten en geurende soeks.
4. Naar de markt in Nizwa
Op 160 kilometer van Muscat ligt Nizwa, tot de 12e eeuw de hoofdstad van het land. Nizwa is voor een groot deel afhankelijk van de dadelteelt. Het succes van de dadelplantages is te danken aan de grote ‘Falaj’, het irrigatiesysteem van uitgegraven waterkanalen dat dateert uit 500 n. Chr. Met een lengte van 8 kilometer en een diepte van 16 meter is Falaj Daris een van de grootste van het land.
Zorg dat je op vrijdagochtend in Nizwa bent en bezoek de veemarkt waar onder luid handgeklap zaken worden gedaan. Geiten, schapen en koeien worden vol enthousiasme tentoongesteld en wisselen van eigenaar. De vrouwen kijken op een afstandje toe, verborgen achter hun zelfgemaakte snavelmaskers. De snavelmaskers worden met trots gedragen en accentueren de vormen van het gezicht. Speciaal de ogen laten ze extra goed uitkomen. Naast de marktplaats vind je de Nizwa-soek die vooral bekend is vanwege de zilveren sieraden.
5. De mooiste sterrenhemel van Oman in Wahiba Sands
Op ruim 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Muscat vind je Wahiba Sands, een zandwoestijn zo groot als de helft van België, die alleen per 4WD te verkennen is. Het schitterende landschap bestaat uit ogenschijnlijk eindeloze zandvlakten, constant bewegende duinen en hier en daar een groene oase. Deze oases worden gevoed door het water in de ‘wadi’s’, valleien waar regenwater verzamelt en een riviertje ontstaat.
De bewoners van dit gebied zijn nomadische Bedoeïenen die in hun levensonderhoud voorzien door het hoeden van geiten en dromedarissen. Ervaar zelf hoe het is om in de woestijn te leven en overnacht in een van de speciaal aangelegde woestijnkampen. Het gevoel van ‘1001 nacht’ komt dan naar boven. Geniet van de zonsondergang, een hoogtepunt van je verblijf. De oranjerode kleurschakeringen over de zandduinen zijn onbeschrijfelijk mooi. En de sterrenhemel die dan volgt is ongeëvenaard helder: hier heb je geen last van lichtvervuiling.
6. De bouw van de traditionele ‘dhows’ in Sur
De havenplaats Sur is de meest oostelijke stad van het Arabisch schiereiland. Vanwege deze strategische ligging speelde Sur al vanaf de 6e eeuw een belangrijke rol in de handel. De stad vormde een commerciële en culturele brug vanaf het Arabisch schiereiland naar India, Zuidoost-Azië en Afrika over de Golf van Oman, de Arabische Zee en de Indische Oceaan. Sur is tegenwoordig het centrum van de bouw van de traditionele houten ‘dhows’. Neem een kijkje bij de werkplaatsen tijdens een wandeling langs de haven.
Langs de kust is het Ras al Jinz Turtle Reserve waar je (vooral van mei t/m september) ’s avonds de bedrijvigheid van de bedreigde groene zeeschildpadden kunt bewonderen die hier hun eieren in het zand leggen. Ook is er een kans dat je uit het ei gekropen kleintjes de tocht naar de zee ziet ondernemen. Het reservaat helpt bij het conserveren van het nestingsproces. Gebruik geen flits of wit/geel licht, zodat je het natuurlijke proces niet verstoort.
7. Zwemmen in de woestijn in Wadi Shab
In de woestijn tussen Muscat en Sur vind je Wadi Shab. Een ‘wadi’ is een rivierdal in de woestijn dat in het omliggende gebied een oase veroorzaakt. Wadi Shab is een van de mooiste voorbeelden van een wadi in Oman: er is hier een aantal poelen ontstaan in kleur variërend van groen tot turquoise en felblauw. De oranjebruine rotsen en palmbomen eromheen maken het plaatje compleet. Een bootje brengt je er vanaf de parkeerplaats naartoe.
Maak een wandeling door de vallei en neem een kijkje in de grotten die door het water zijn gevormd. Een ervan, de ‘hidden cave’, herbergt zelfs een kleine waterval. De intense geur van de eucalyptusstruiken prikkelt je neus. Het gesteente kan wel wat glibberig zijn en er komt af en toe wat klauterwerk bij kijken, dus stevige schoenen met goed profiel zijn aan te raden. Als beloning voor je inspanningen wacht een verfrissende duik in een van de diepere poelen.
8. Het ‘geurende goud’ van Salalah
De havenstad Salalah ligt in het zuiden van Oman en is het centrum van de wierookproductie van het land. Hier in de omgeving groeit de grillig gevormde wierookboom, die meer op een rommelige struik lijkt. Gekromde bebladerde takken groeien willekeurige richtingen op. Wierook wordt gemaakt van de vloeibare hars van deze boom. Na het oogsten stolt de hars en vormt geelkleurige korrels die worden verbrand en de bekende geur verspreiden. Wierook wordt in Oman al zo’n vijfduizend jaar verhandeld en de export ervan is altijd een van de belangrijkste bronnen van inkomsten geweest. Tot in de 20e eeuw had het dezelfde waarde als goud en werd dan ook ‘het geurende goud’ genoemd.
Dwaal door de Al Husn-soek, ook bekend als de wierook-soek. Hier vind je wierook in diverse soorten, kwaliteiten en toepassingen. Ook de wierookbranders en het benodigde houtskool worden te koop aangeboden. Je kunt je geld hier goed kwijt, maar de wereldberoemde geur is gratis!
9. Nakhal Fort: verdedigingswerk in de woestijn
Als je het Nakhal Fort vanuit de woestijn voor je op ziet doemen, lijkt het net alsof het als vanzelf uit de 200 meter hoge onderliggende rotsformatie is verrezen. Overal zie je stukken rots uitsteken, zowel aan de buitenkant als binnenin het fort. Het huidige fort is in de 17e eeuw gebouwd om zowel de omliggende oase als de handelsroute naar Nizwa te beschermen. Het staat op de resten van een meer dan 1500 jaar oude constructie en is door de jaren heen meermaals vergroot, verbouwd en gerestaureerd.
Loop door het doolhof aan ruimtes, poorten en passages. Telkens zie je weer een stukje blauwe lucht die scherp afsteekt tegen de geelbruine kleur van de lemen muren. Neem treden op en af en open oude houten deuren naar volgende kamers. Geniet van de verkoelende briesjes die door de ramen naar binnen komen. Beklim via een smalle stenen trap de toren voor een indrukwekkend uitzicht over de palmoase en de Hajar-bergen.
10. Wandel de route W9 in Misfat Al Abriyyin
Het meer dan 500 jaar oude dorp Misfat al Abriyyin ligt tegen een heuvel aan en is nog maar gedeeltelijk bewoond. Al wandelend door het doolhof van gangen en geplaveide stegen met lemen huizen en tuinen waar bananen, mango’s, dadels en granaatappels worden geteeld, krijg je een goed beeld van het leven in dit dorp. Volg in het dal de palmbomen en de stroom van het water en bekijk het beroemde Omaanse falaj-systeem. Dit irrigatiesysteem zorgt ervoor dat het hele dorp en de tuinen van water worden voorzien zodat er genoeg groeit op de vruchtbare akkers.
Misfat al Abriyyin ligt aan het begin van een wadi waarvandaan er een aantal wandelroutes starten. Ga vanuit de dorpsfontein het trapje af naar links en volg de witte, gele en rode vlaggetjes die in heel Oman voor de wandelpaden gebruikt worden. Volg deze vlaggen naar de 3 kilometer lange route W9 waarbij je steeds verder langs de berghelling stijgt en uiteindelijk weer afdaalt tot de rivier. Voor een stevige hike kun je nog veel verder doorlopen.
11. Islamitische kalligrafie en sierramen in Jibreen Castle
Traliewerk van de ramen versierd met Arabische details en muren verfraaid met houten balkons: dat is Jibreen Castle in Jabrin, vlakbij de stad Nizwa aan de voet van het Westelijke Hadjargebergte. Jibreen Castle werd gebouwd door Imam Bil’arab bin Sultan, die regeerde van 1679 tot 1692. Jibreen Castle deed jarenlang dienst als residentie voor verschillende heersers, maar diende ook als fort ter bescherming tegen vijanden. De gedecoreerde vertrekken geven een goed beeld van hoe het leven op het kasteel moet zijn geweest.
Jibreen Castle bestaat uit drie verdiepingen en 55 zalen zoals eetzalen, vergaderzalen, een bibliotheek en een madrassa (Koranschool). Een van de belangrijkste is de Zaal van de Zon en de Maan, waar gasten werden ontvangen. De zaal bestaat uit veertien ramen: zeven onder en zeven boven. Bekijk vooral het plafond van deze kamer, dat is versierd met Islamitische kalligrafie.