De mooiste bezienswaardigheden in Porto
Porto, de tweede stad van Portugal, bruist van energie, maar weet ook heel goed wat ontspannen is. Hart van de stad is de rivier de Douro, met zijn schilderachtige en oergezellige zuidoever en indrukwekkende brug die wel een ‘omgekeerde Eiffeltoren’ is genoemd.
1. Cais de Ribeira en de Douro
In de wijk Ribeira, aan de zuidoever van de Douro, komt de geschiedenis van Porto tot leven. Ooit was het de hoofdstad van het land Portucale, later werd het een rebelse maar nuchtere haven- en industriestad. Ribeira is sfeervol en nog niet ‘geyuppificeerd’. De kade (cais) is een levendige aaneenrijging van terrassen met uitzicht op de Dom Luis-brug en enkele barcos rabelos. Met deze traditionele schepen werd ooit de port vervoerd; nu liggen ze gewoon mooi te wezen voor de terrasgangers.
2. Ponte Dom Luís I
Voor wie geen hoogtevrees heeft is een wandeling over de deze gigantische brug een must. Hij werd in 1886 gebouwd; door een medewerker van Gustave Eiffel (en dat zie je). Vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht over de stad en de Douro. De brug heeft twee niveaus: op het onderste dendert het autoverkeer, het bovenste is uitsluitend voor voetgangers, fietsers en metro. Dat wandelt aangenaam relaxt.
3. Vila Nova de Gaia
Naar Porto gaan zonder port te proeven? Ondenkbaar. Vila Nova de Gaia, op de linkeroever van de Douro, recht tegenover Ribeira, is de stad van de Port. Alle grote porthuizen zijn hier vertegenwoordigd. Ze vertellen over het ontstaan van de drank (een scheut brandy bij de exportwijn, zodat hij onderweg niet bedierf) en leggen het verschil uit tussen witte, ruby en tawny port. Wie een kenner wil lijken, zegt tegen de gids dat hij de laatste het lekkerst vindt. Nou ja, op vintage port na, natuurlijk.
Ontdek de leukste steden van Portugal
Bekijk ze allemaal4. Het historische hart van Porto
In een kleine straal rond de kathedraal, de Sé do Porto, ligt een hele reeks bezienswaardigheden. Het begint al met het kerkplein, de Terreiro da Sé. Natuurlijk is de kerk zelf, met zijn prachtige kloostergang, de moeite waard. In de directe omgeving vind je een charmant museum en een mooie fontein. Via sfeervolle trappen, steegjes en straatjes kun je afdalen naar de Douro.
5. Azulejos
Azulejos zou je het Delfts blauw van Portugal kunnen noemen. Je komt deze aardewerken tegels, schitterend beschilderd met blauwe verf, overal tegen in Porto. Neem het gigantische tafereel op de zijmuur van de Igreja do Carmo (Karmelietenkerk). Of het interieur van het Sao Bento-station. Ook de gotische kloostergang van de hierboven genoemde Sé do Porto is versierd met azulejos. Niet de Delftenaren maar de Moren brachten deze kunst naar Portugal.
6. Boekhandel Lello
Razend populair, ook bij wie geen Portugees leest. De reden: het is een van de mooiste boekhandels ter wereld. De Art Nouveau-gevel is al indrukwekkend, maar dan het interieur met zijn wervelende wenteltrap en gebrandschilderde plafond… Geheimpje: het rijke houtwerk is eigenlijk geschilderd pleisterwerk. De drie euro entreegeld (een noodgreep wegens het grote aantal bezoekers) krijg je weer terug als je iets koopt.
7. Jardins do Palácio de Cristal & Jardim Botânico
De Jardins danken hun naam aan het kristallen paleis dat hier stond, en dat gemodelleerd was naar het Londense Chrystal Palace. Helaas zijn beide inmiddels verdwenen. Wat is gebleven is een aangenaam park met onder meer een aantal beelden die de vier seizoenen symboliseren en twee identieke fonteinen, versierd met tritons (half man half vis) en zeemeerminnen. Elders in het park bevindt zich een quinta (wijnboerderij). Enkele honderden meters verderop ligt de indrukwekkende begraafplaats Cemitério de Agramonte, met grafmonumenten zo groot als huizen, waar het aangenaam wandelen. Hetzelfde geldt voor de nabijgelegen de Botanische Tuin van Porto.
8. Casa de Música
Niet alle inwoners van Porto sloten het nieuwe muziekgebouw meteen in de armen, toen het in 2005 werd geopend. ‘De doos’, zo was de aanvankelijke benaming van het inderdaad nogal hoekige ontwerp van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Maar inmiddels is het muziekpaleis uitgegroeid tot een icoon. Naast een grote en een kleine zaal kent het Casa de Música tien repetitieruimtes, waarvan de grootste twee ook kunnen worden gebruikt als opnamestudio’s. Hier een concert bijwonen is een belevenis, een ‘gewone’ rondleiding is ook de moeite waard.