Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 30 leukste stedentrips

Plus: onze verrassende tip(s)

Lekker een weekend of een midweek weg? Waarom niet kiezen voor een klassieke stadsbestemming? Parijs, New York, Berlijn, Wenen ... het zijn heerlijke steden die je blijven verrassen!

1. Toparchitectuur: Valencia (Spanje)

De sfeervolle 'sinaasappelhoofdstad' van Spanje heeft nogal wat in petto: van een 13-eeuwse kathedraal met de Heilige Graal tot een drooggelegde rivierbedding/park van negen kilometer lang. Maar het snoepje van Valencia is de Stad van Kunsten en Wetenschapppen, een futuristisch museumcomplex van de architect Calatrava. Alsof er een ruimteschip is geland!
Onze tip: het stadsstrand met Hemingway's geliefde (paella)restaurant La Pepica.

2. Hipstercafés: Kopenhagen (Denemarken)

Kopenhagen heeft een woeste aantrekkingskracht op hipsters, yuppies en dinkies. Of eigenlijk op iedereen die gek is op vintage cafés en tweedehandszaakjes. Voor hen zijn de wijken Vesterbro en Nørrebro het walhalla. Liever klassiek? Drink dan een 'kaffe' in de knusse haven (Nyhavn) of ga kunst kijken in het Nationalmuseet.
Onze tip: lunchen in de Tivoli Food Hall (15 eetstalletjes) in het beroemde Tivoli Gardens pretpark.

3. Winkelgenot: Londen (Groot-Brittannië)

De uitdrukking 'shop till you drop' moet wel door een Londenaar zijn bedacht. Voor de kleine beurs biedt het Britse winkelwalhalla de twee kilometer lange Oxford Street (Topshop, Selfridges). De prachtige Regent Street met z'n 18de-eeuwse gebouwen roert zich in het hogere segment (Apple Store, Burberry). Ook zien: Big Ben, Buckingham Palace en het British Museum.
Onze tip: klein budget? Shop tijdens de uitverkoop: eind juni en juli en van de kerstvakantie tot eind januari.

4. Energiebommetje: New York (Verenigde Staten)

Trek je wandelschoenen aan voor de meest enerverende stad ter wereld. De leukste wijken om lopend te verkennen: Tribeca (de oudste buurt in NY), Williamsburg in Brooklyn (hipsterwijk), Brooklyn Bridge Park/Dumbo (beste uitzichten op de skyline) en Soho (designerboetieks).
Onze tip: Red Hook in Brooklyn is een up-and-coming wijk met cafés in oude pakhuizen. NY Water Taxi vanaf Wall Street's Pier 11.

5. Hollandse favoriet: Antwerpen

Deze Hollandse favoriet is intussen een klassieker. Net als ons eigen Amsterdam heeft Antwerpen prachtige 16- en 17-eeuwse panden met trap- en krulgevels en gouden beelden. Begin op de Grote Markt met z'n flamboyante stadhuis (1564) en verken vervolgens de wirwar van historische straatjes. Doosje pralines kopen bij Leonidas (Meir 38) en je dag kan niet meer stuk.
Onze tip: het Eilandje! Langs de oude dokken vind je trendy restaurants en het spectaculaire museumgebouw MAS.

6. Tramvertier: Lissabon (Portugal)

Wie nog geen fan was van het openbaar vervoer, wordt dat wel in Lissabon. De vintage tram 28 rijdt langs de mooiste attracties en uitzichten, dankzij de route over zeven heuvels. Het leuke van Lissabon is dat je er zowel authentieke straatjes als futuristische bouwwerken aantreft. Interessante stops: de vlooienmarkt Feira da Ladra, het uitzichtpunt Largo das Portas do Sol en de kathedraal Sé de Lisboa.
Onze tip: gebruik tram 28 dagelijks als hop-on-hop-off. Nodig: Viva Viagem-kaart, Lisboa Card of een hop-on hop-off ticket.

7. Geschiedenisboek: Praag (Tsjechië)

Het belooft wat als je bijnaam 'De Gouden Stad' luidt. De Tsjechische hoofdstad Praag stelt niet teleur: bewonder de 600 jaar oude gotische Karelsbrug, de kolossale Praagse Burcht en het middeleeuwse astronomische uurwerk dat z'n tijd vér vooruit was. En o ja, het wemelt hier van de tearooms met gebak in Weense stijl.
Onze tip: het aparte Museum of Senses met z'n interactieve expo's en verbazingwekkende optische illusies.

8. Oost én West: Berlijn (Duitsland)

Van de nood een deugd maken is de Berlijners wel toevertrouwd. Delen van de beroemde Muur zijn na de val in 1989 omgetoverd tot toeristische attractie. Andere reminders aan het IJzeren Gordijn: wachtershuisje Checkpoint Charlie en het Mauermuseum. Berlijn is de stad van Oud en Nieuw, van de Brandenburger Tor en de hipsterwijk Neukölln.
Onze tip: bekijk de vijf topmusea op het Museuminsel met de voordelige Berlin WelcomeCard Museuminsel.

9. Slenterstraten: Parijs (Frankrijk)

Nummer negen op onze lijst van mooiste steden is geknipt voor slenteraars. Langs de Seine, door Montmartre, in de trendy wijk Le Marais. Of maak een themawandeling; van een toetjestour in de (blijkbaar) suikerzoete wijk St. Germain des Prés tot een griezeltour in de Catacombes met z'n duizenden schedels. Golden oldies: het Louvre-museum en Centre Georges Pompidou.
Onze tip: wandelen te vermoeiend? Denk dan eens aan een (Nederlandstalige) fietstour van Baja Bikes.

10. Kermisattracties: Wenen (Oostenrijk)

Ach Wenen, met z'n strenge Spaanse Rijschool, het Hofburg Paleis en de chique Weense Staatsopera. Gelukkig heeft de Oostenrijkse hoofdstad ook een frivole kant: van de multiculturele Naschmarkt tot het kleurrijke Hundertwasserhaus. Altijd leuk: een rondje draaien in het beroemde reuzenrad (1897) van pretpark Prater.
Onze tip: het Sisi Museum (Hofburg) met meer dan 300 voorwerpen van de Oostenrijkse keizerin.

11. Moors erfstuk: Sevilla (Spanje)

Wat een lekkere stad is Sevilla in de o zo Spaanse streek Andalusië. Nee, we hebben het niet over de ontelbare tapasbarretjes. Het historische centrum barst van de Moorse invloeden. Zet zeker het koninklijk paleis Alcázar Real de Sevilla op je programma, net als de Giraldotoren en het indrukwekkende Plaza de España. 's Avonds bezoek je (uiteraard) een flamencoshow.
Onze tip: Metropol Parasol! Maak een wandeling op deze hypermoderne houtconstructie (de grootste ter wereld).

12. Marktkoopjes: Marrakech (Marokko)

Marrakech vat zo'n beetje alles samen wat je in Marokko tegenkomt. Er is een gigantische souk (markt), een plein met slangenbezweerders, een oude medina waar je zeker verdwaalt en een hammam met eeuwenoude badrituelen. 's Avonds verandert het beroemde Djemaa el Fna-plein in één groot openluchtrestaurant.
Onze tip: een waar rustpunt in de drukte van de souk is het Souk Kafé met dakterras.

13. Middeleeuwse sfeer: Brugge (België)

Het enige verschil tussen Brugge en een openluchtmuseum is het ontbreken van het kassahokje. Verder lijkt het centrum zo weggewandeld uit de middeleeuwen, met een monumentaal stadhuis (1376-1421), een Belfort van 83 meter hoog en een van de oudste hospitaalgebouwen van Europa. In museum Het Historium (aanrader!) reis je op interactieve wijze eeuwen terug in de tijd.
Onze tip: ook een beetje middeleeuws (1564) is Brouwerij De Halve Maan. Rondleiding en trendy grand café.

14. Topmuseum: Madrid (Spanje)

Het Prado-museum in Madrid overslaan is hetzelfde als in Amsterdam het Rijksmuseum missen. Een must dus, dit wereldberoemde kunstpaleis met werken van El Greco, Titiaan en onze eigen Rembrandt. Madrid kan druk zijn en groots overkomen, maar er zijn veel intieme, sfeervolle plekjes. Dat maakt de Spaanse hoofdstad een aangename weekendbestemming.
Onze tip: ontdek de hipsterwijk Malasaña. Vintage boetieks en cafés met een huiskamersfeertje.

15. Bakermat Renaissance: Florence (Italië)

De donkere middeleeuwen zijn in de Noord-Italiaanse stad Florence ver te zoeken. Wat je er wel vindt: wulpse, rijk gedecoreerde monumenten en een hoop levensgenot. De machtige familie De'Medici, zelf groot liefhebber van renaissancekunst, maakte van Florence haar persoonlijke kunstproject. Zo ontstonden de schitterende paleizen, het kunstmuseum Uffizi, de Bobilituinen en de Duomo.
Onze tip: de dagelijkse vlooienmarkt op de Piazza dei Ciompi. XL-versie op de laatste zondag van de maand.

16. Twee werelden: Istanbul (Turkije)

Istanbul (half Azië, half Europa) ligt letterlijk op de grens van twee werelden. Snuffelen op de Grote Bazaar of in de Zara? Het kan allemaal in deze wereldstad. Natuurlijk bezoeken we toppers als het Topkapi Paleis, de moskee/kerk Aya Sofia en de Blauwe Moskee. Maar net zo leuk is een broodje verse vis eten – zo van de boot – bij de Galatabrug tussen de Turken.
Onze tip: restaurant Asitane serveert 17-eeuwse gerechten uit de Ottomaanse tijd.

17. Zigeunermuziek: Boedapest (Hongarije)

Zigeunermuziek is onlosmakelijk verbonden met Hongarije en met de hoofdstad Boedapest. Zoek een restaurant waar een orkest de melancholische deuntjes ten gehore brengt. Verder barst de stad aan de Donau van de bezienswaardigheden, van het (zeer bezoekwaardige) kasteelcomplex Burcht van Boeda tot de Kettingbrug (1849).
Onze tip: Boedapest heeft een heus strandje aan de Donau (Római-part). Traditionele restaurantjes.

18. Eilandenrijk: Stockholm (Zweden)

Stockholm spreidt zich uit over veertien eilanden, maar gelukkig hoef je er maar een paar te bezoeken. De sfeervolle oude stad Gamla Stan ligt op 'Stadsholmen', net als het Koninklijk Paleis. Niet missen: het Vasamuseum met een perfect geconserveerd oorlogsschip uit 1628.
Onze tip: met je smartphone kun je de lichten van de hoge Telefonplan-toren van kleur laten verschieten!

19. Pubwandeling: Dublin (Ierland)

Toeval of niet, maar de twee topattracties in Dublin hebben allebei met alcohol te maken: het Guinness Storehouse en de pubrijke wijk Temple Bar. Het is geen geheim dat de Ieren van het goede leven houden. Natuurlijk kun je in de Ierse hoofdstad ook 'serieuze' attracties bezoeken zoals Dublin Castle en een van de mooiste bibliotheken van Europa (Long Room Library).
Onze tip: de Dublin Pub Tour is in één woord fantastisch. In de pubs wordt vaak livemuziek gespeeld.

20. Filmdecor: Rome (Italië)

De wat rijpere filmliefhebber kent de meest iconische filmsscène die in Rome is geschoten: een wulpse Anita Ekberg die in de Trevi-fontein rondspettert (La Dolce Vita). De Italiaanse hoofdstad met z'n talrijke overblijfselen uit het Romeinse Rijk is een geliefd filmdecor. Oceans 12 zette de antieke tempel Pantheon op de kaart, To Rome With Love (Woody Allen) deed hetzelfde met het plein Campo De Fiori.
Onze tip: bezoek een aperitivobar: bestel één drankje en smul onbeperkt van het hapjesbuffet.

21. Parijse sfeer: Brussel (België)

Oh la la Brussel! De meest Franse stad buiten Frankrijk (kijk maar eens rond in de Dansaertwijk met z'n pleinen en terrassen – nét Parijs). Publiekstrekker nummer één is de Grote Markt, met z'n flamboyante Stadhuis (1402) en imposante gildehuizen. In de straatjes eromheen is het één groot shop- en eetfestijn. Populair: het Stripmuseum en Museum voor Schone Kunsten.
Onze tip: de Marollen is een heerlijke wijk voor brocanteliefhebbers. Dagelijkse rommelmarkt op het Vossenplein.

Lyon als perfecte (tussen) stop

Mee met Leon in de digitale Kampioen

Reis mee 

22. Prachtpleinen: Barcelona (Spanje)

Zie jij jezelf al tapas smullen op een romantisch Spaans plein? Barcelona is the place to be! De Catalaanse hoofdstad telt talrijke schitterende pleinen, van het razend populaire Plaça Reial (favoriet van Johan Cruijff) tot het intieme Plaça de Santa Maria. Veel topattracties in de stad zijn door de architect Antoni Gaudí gebouwd: de Sagrada Família, Casa Milà en Park Güell.
Onze tip: koop de Barcelona City Pass voor o.a. voordelige toegang tot de Sagrada Família en Park Güell.

23. Openluchtmuseum: Krakau (Polen)

De voormalige Poolse hoofdstad is verrassend goed intact gebleven, waardoor we nu volop genieten van de historische pracht en praal. Rond de Grote Markt gebeurt het allemaal: hier vind je de publiekstrekkers Mariakerk, Raadhuistoren en Lakenhallen. Verder wemelt het in deze studentenstad van de cafeetjes en eethuisjes. Gezellig!
Onze tip: een (emotioneel heftige!) excursie naar voormalig concentratiekamp Auschwitz mag niet in je trip ontbreken. 

24. Pure romantiek: Venetië (Italië)

Amore! Dat Venetië de stad van de liefde is merk je op elke straathoek. Deze lagunestad ademt romantiek uit al zijn poriën, of je nu op een terrasje zit op het San Marcoplein (Gran Caffe Chioggia heeft een live strijkorkest) of flaneert op de stokoude Rialtobrug uit 1181. Neem je lief ook zeker mee naar het idyllische eilandje Murano, waar al eeuwen glas wordt geblazen.
Onze tip: een gondeltocht is o zo romantisch maar duur. Alternatief: de Vaporetto-waterbus (nr 1 gaat door het Canal Grande).

25. Gouden Eeuw: Amsterdam (Nederland)

Voor een stedentrip zitten we gerust drie uur in het vliegtuig, terwijl we onze eigen stadsparel nauwelijks kennen. Amsterdam kreeg z'n prachtige vorm in de Gouden Eeuw. Slenter langs de 17-eeuwse grachtenpanden, boek een rondvaart en gluur binnen bij het Rembrandthuis, waar de schilder tussen 1639 en 1658 woonde.
Onze tip: pak het (gratis) pontje achter Amsterdam CS naar de IJ-Hallen, waar elke maand de grootste rommelmarkt van Europa wordt gehouden.

26. Porthuizen: Porto (Portugal)

Lissabon is populairder dan Porto, maar wij hebben een lichte voorkeur voor de laatste bestemming. Waarom? De tweede stad van Portugal is gemoedelijker en ligt schitterend aan de Douro, waar het wemelt van de terrasjes om (uiteraard!) port te proeven. Ribeira heet het mooie oude centrum. Tegenover Porto, aan de andere kant van de Douro, kun je beroemde porthuizen bezoeken in Vila Nova de Gaia (o.a. Sandeman).
Onze tip: beklim de Arrábida-brug met een gids. Je beloning? Prachtige uitzichten over de stad.

27. Langs de Leien: Gent (België)

Minder een openluchtmuseum dan Brugge en minder stads dan Antwerpen. Voilà Gent, de historische Vlaamse beauty waar je zo heerlijk kunt eten (en drinken) langs de rivier de Leie. De allermooiste middeleeuwse panden vind je langs de Graslei en de Korenlei. Maak een rondvaart, want 't is echt waar, Gent is het mooist vanaf het water.
Onze tip: in de Sint-Baafskathedraal vind je de grote trots van Gent: 'De Aanbidding van het Lam Gods' van de gebroeders van Eyck.

28. Muurwandeling: Dubrovnik (Kroatië)

Je kunt Drubrovnik gerust de parel van Kroatië noemen. Of van de Adriatische kust. Want fraai is de ommuurde vestingstad uit de 7 eeuw zeker. Het is leuk om door de smalle steegjes te wandelen, maar nóg leuker om een rondwandeling op de middeleeuwse stadsmuren te maken. Je ziet dan alle highlights, van Fort Lovrijenac (uit Game of Thrones) tot het Franciscanenklooster met een van de oudste apotheken ter wereld (1317).
Onze tip: bekijk de unieke relieken in de schatkamer van de Kathedraal. Zoals het bakerdoek van het kindje Jezus en een deel van het originele kruis dat Jezus droeg.

29. Groots kasteel: Edinburgh (Groot-Brittannië)

De grootste bezienswaardigheid van de Schotse hoofdstad is moeilijk te missen: het massieve, op een rots gelegen Edinburgh Castle. De rondleiding is zeker de moeite waard, want je hoort alle smeuiige verhalen over de stad. En je ziet de Schotse kroonjuwelen, want die hebben ze hier ook. De Royal Mile is de gezellige hoofdstraat, met winkeltjes en pubs. Voor de ware whiskyfan is er het Scotch Whisky Heritage Centre.
Onze tip: bezoek het gangenstelsel The Real Mary King's Close – met de enige 17-eeuwse geconserveerde straat van de stad.

30. Hanzestad: Tallinn (Estland)

Let maar op: Tallinn, Riga en Vilnius – de hoofdsteden van respectievelijk Estland, Letland en Litouwen – krijgen net zo'n vertrouwde klank als Parijs, Rome en Berlijn. Neem de Hanzestad Tallinn, waar de middeleeuwen hand in hand gaat met hippe koffie- en eettentjes. Het idyllische centrum bestaat uit klinkerstraatjes en snoepkleurige huizen. Mooiste (museum)paleis: Kadriorg loss.
Onze tip: je mond valt open in het interessante Maritieme Museum in een oude vliegtuighanger. Wat een kolossale zaal!

Tips, inspiratie en reisaanbod voor een stedentrip

28 verrassende steden in Europa 
Veelal onontdekte parels waar het niet wemelt van de toeristen: van Ljubljana in Slovenië tot ’s werelds noordelijkste universiteitsstad Tromsø.
De 30 leukste stedentrips 
Ga je voor een romantische midweek weg of wil je lekker met familie of vrienden op stap? Dit zijn de 30 leukste steden voor een stedentrip. Plus: voor elke stad een verrassende tip.
Zo vind je goedkope internationale treintickets 
Op vakantie met de trein in Europa: het is relaxed en duurzaam, maar lang niet altijd goedkoop. Wil je toch betaalbaar op treinvakantie? Dan geven wij 8 tips.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.