Lange vlucht voor de boeg? Zo kom je fit aan
Yes, eindelijk begin je aan je verre reis. Maar je kunt best opzien tegen de lange vlucht. Benieuwd hoe je toch fit op je vakantiebestemming arriveert? Bekijk onze acht tips voor een relaxte lange vliegreis.
1. Reserveer je vliegtuigstoel
Soms kun je direct bij het boeken van je ticket je vliegtuigstoel reserveren, soms kan dat pas als je online incheckt. Hoe dan ook: reserveer een plekje, ook al moet je wat bijbetalen. En kies dan voor een stoel met extra beenruimte of een stoel bij het raam. Dan hoef je niet steeds op te staan voor een buurman die alweer naar het toilet moet. Als je weet dat je zelf een zwakke blaas hebt, kies je natuurlijk juist voor een stoel aan het gangpad – kun je meteen hollen als het toiletlampje weer op groen staat.
2. Lekker vroeg voor een relaxte reis
Het is zeker niet overdreven om ruim op tijd op het vliegveld aan te komen, zeker sinds het op de luchthavens nogal eens chaos is in drukke vakantieperiodes. Check de dag voor vertrek de website van de luchthaven om te zien hoe lang van tevoren je het best aanwezig kunt zijn. Het kan, zelfs als er geen vertragingen zijn op de luchthaven zelf, nooit kwaad om een uur extra reistijd in te plannen. Dan hoef je niet meteen in de stress te schieten als je onderweg in een file terechtkomt of je trein vertraging heeft. Gelukkig is er als je moet wachten genoeg te doen op het vliegveld; mensen kijken, taxfree shoppen en koffiedrinken. Relax!
3. Neem alleen handbagage mee
Zie je de voordelen al? Geen gesjouw met zware koffers meer, maar fluitend de vertrekhal binnenwandelen met alleen een compacte rolkoffer of rugzak. Je checkt thuis online in en kunt op het vliegveld rechtstreeks doorlopen naar de douanecontrole. Op de plaats van bestemming is het ook relaxter, want je hoeft na een lange vlucht niet eindeloos op je koffer te wachten bij de bagageband. Of je dan niet te veel thuis moet laten? Misschien biedt de accommodatie op je vakantieadres wel een wasservice aan en kun je je kleding tussendoor laten wassen. Slimme opvouw- en inpaktips (kleding oprollen, compressiezakjes gebruiken) zijn er genoeg op YouTube, met een beetje goede wil krijg je je halve kledingkast in dat ene kleine koffertje. Nog één ruimtebesparende tip: trek de zwaarste kleding en schoenen aan op de dagen dat je vliegt.
4. Handkoffer vol comfort
Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk aan boord. Onmisbaar zijn een zacht reiskussen, een slaapmasker en geluidsdichte oordopjes. Vochtige doekjes en een tandenpoetssetje geven je meteen een fris gevoel na een lange nacht en met nog een paar uur te gaan. Een fles water (neem de fles leeg mee door de douane en vul ’m bij de gate) houdt je vochtbalans op peil.
5. Draag laagjes
Kledinglaagjes kun je aan- en uittrekken. Handig als het kouder of warmer is in het vliegtuig dan je had verwacht. Of als je wat langer ‘geparkeerd’ staat op het vliegveld. Zorg dat je kleding nergens knelt of te strak zit. Dat beetje elastaan in je broek ga je na een paar uur vliegen erg waarderen. Je riem een gaatje verder zetten helpt vaak ook al. Doe je graag je schoenen uit, neem dan een paar slippers mee. Ideaal als je naar het toilet moet. Een paar lange compressie- of reissokken helpen om opgezwollen voeten en reizigerstrombose te voorkomen.
6. Doe aan flight-fitness
‘Flight-fitness’ houdt je spieren soepel in het vliegtuig. Geen slecht idee als je een vlucht van tien uur of langer voor de boeg hebt, waarbij je ledematen langzaam maar zeker verstijven. Om dat te voorkomen of te verminderen, kun je allerlei oefeningen doen terwijl je gewoon in je stoel blijft zitten. Voet- en knieheffen, enkeldraaien, schouderdraaien, je armen buigen, je onderrug strekken en de nekrol: werk het rijtje geregeld af en je voelt je een stuk fitter. De persoon in de stoel naast je kijkt er misschien wat vreemd van op, maar wedden dat jij uiteindelijk een heel stuk soepeler het toestel verlaat dan hij of zij?
7. Entertain jezelf
Geen kritiek op het entertainmentprogramma in de cabine, maar alle afleveringen van Mr. Bean ken je intussen wel. Download thuis je favoriete films, podcasts en spellen op je telefoon of tablet. Je eigen oordopjes klinken veel beter dan de gratis verstrekte vliegtuigoordopjes, dus neem ze mee als je niet naar schetterende herrie wilt luisteren. Of stop een mooi boek in je handbagage, liefst een dat je in één ruk uit wilt lezen. Kinderen kun je, als je vindt dat ze wel lang genoeg op jouw telefoon hebben zitten kijken, bezighouden met een leuk voorleesboek, papier en kleurpotloden en kleine reisspelletjes.
8. Rustig aan met alcohol
Aan boord van een vliegtuig is de luchtdruk lager dan op de grond. Je krijgt dus minder zuurstof binnen dan je gewend bent. Op zich is dat geen probleem, maar als je alcohol drinkt, krijg je eerder het gevoel dat je te veel hebt gedronken. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en gecombineerd met de drogere lucht aan boord, moet je er dus goed op letten dat je niet uitgedroogd raakt. Als je toch alcohol wilt drinken, doe het dan met mate en zorg dat je ook genoeg water blijft drinken. Dat geldt ook als je zoute snacks eet tijdens de vlucht: drink er voldoende water bij.