Tips sneller inchecken op het vliegveld
Er zijn periodes dat reizigers te maken krijgen met langer oponthoud op bijvoorbeeld Schiphol. Voor een zo soepel mogelijke passage hebben we een aantal handige tips om het inchecken te versnellen.
1: Reserveer online een parkeerplek met korting
Met een online reservering ben je in de drukke vakantieperiode zeker van een plek die bij je past. Vul je gewenste data in en je ziet meteen welke parkeerproduct de beste match is. Bovendien geldt: hoe eerder je reserveert, hoe goedkoper je parkeert.
Reserveer parkeerplek met ledenvoordeel
2: Check thuis in
Dat kan via de site of de app van je luchtvaartmaatschappij. Bijkomend voordeel: je kunt je eigen stoel en wellicht extra opties zelf kiezen, zoals speciale maaltijden. Je boarding pass kun je uitprinten, of elektronisch laten verzenden naar je smartphone. Scheelt weer papier. Bij sommige maatschappijen kun je je bagagelabels ook uitprinten. Hoef je je koffers alleen nog maar te droppen!
3: Controleer of je reisdocumenten nog geldig zijn
Check ruim voor vertrek of je paspoort/identiteitskaart/visum nog geldig is. Voor vragen over je reisdocumenten kun je terecht bij de Rijksoverheid of kijk in onze landeninformatie. En denk ook aan het toestemmingsformulier voor reizen met minderjarige kinderen .
4. Bij voorkeur alleen handbagage
Voor een weekje vakantie is een rolkoffertje, dat als handbagage in het toestel mag, ruim voldoende. Het kan niet alleen gratis mee, maar je kunt ook – als je thuis hebt ingecheckt - in één keer door naar de veiligheidscontrole en bij aankomst hoef je niet bij de bagageband te wachten. Grappig: cabinebagage moet aan bepaalde normen voldoen, maar in de praktijk blijkt grondpersoneel veel minder streng bij (middelgrote) rugzakken.
Check van tevoren de regels voor handbagage
Vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml zijn geen probleem. Stop ze wel in een doorzichtig sluitbaar zakje van maximaal 1 liter. Scharen, nagelvijlen en andere scherpe voorwerpen mogen alleen aan boord in ruimbagage. Meer weten?
Bekijk de officiële regels voor handbagage
5: Alles in de bak bij de security
Bij de veiligheidscontrole willen ze dat je bijvoorbeeld je laptop en je vloeistoffen (in een doorzichtige zakje en maximaal 100 ml per verpakking!) apart aanbiedt. Reserveer hier een apart compartiment voor in je handbagage, zodat je ze snel tevoorschijn kan toveren. Zo voorkom bovendien je dat je iets vergeet en dat je koffertje richting de extra controle rolt. Ideaal: met name op Schiphol komen steeds meer slimme scanapparaten, waarbij je je handbagage niet meer hoeft uit te pakken.
6: Trek dunne kleding en lage schoenen aan
Ben je eindelijk door dat controlepoortje bij de security na lang wachten, moeten je schoenen of vest met capuchon nog uit voor een nieuwe controle. Dat kost tijd. De stelregel is, dat het security-personeel schoeisel dat hoger dan de enkels komt of een trui met capuchon, nog een keertje door de scanner wil halen. Dit voorkom je door dunne kleding aan te trekken.
7: Volg de aanwijzingen van het personeel
Het grondpersoneel dat de passagiers bij de security en de grenscontrole in goede banen leidt, is er niet voor niets. Zij weten welke rij het beste doorstroomt en wanneer er een nieuw loket of security-station opengaat. Wees niet eigenwijs en volg vooral hun aanwijzingen. Mocht je je vlucht bijna missen: zij kunnen je ook helpen.
8: Hou je paspoort en boardingpass altijd bij de hand
Op een luchthaven moet je je paspoort en boardingpass meerdere keren kunnen tonen. Deze begraven in je handbagage is dan ook onhandig, draag ze altijd op, bij, of in je kleding. Sterker nog: geneer je vooral niet voor dat handige nektasje, waar ze perfect in passen.
9: Voer je paspoortnummer correct in bij de boeking
Als je naar de Verenigde Staten reist, heb je bijna altijd een ESTA-toestemming nodig. Bij deze ESTA-aanvraag moet onder meer een paspoortnummer ingevuld worden. Beruchte valkuil is hier, dat mensen een nul op hun paspoort aanzien voor de letter O en deze dan op hun ESTA-formulier invullen. Maar omdat de letter O niet in de nummering van Nederlandse paspoorten voorkomt, volgt er een mismatch en is inchecken voor de vlucht onmogelijk, waarna je de online papierwinkel opnieuw door moet om de fout te herstellen. Zo kun je je vlucht missen. Dus vul bij de ESTA (en andere visa) nooit de letter O bij je paspoortnummer in.
10: Word lid van Frequent Flyer-programma
Vlieg je vaker, dan loont het om lid te worden van een Frequent Flyer-programma van een vliegmaatschappij. Afhankelijk van je deelnemersniveau, krijg je dan recht op diverse privileges, zoals toegang tot de priority-rij bij de security, die aanmerkelijk sneller oplost.
Of probeer Privium
Met een Privium-abonnement (vanaf 130 euro per jaar) kun je ook met voorrang door de security en dankzij de irisscan ga je ook veel sneller langs de grenscontrole. Nadeel: het werkt alleen op Schiphol.
11: Doe research via de apps
Zowel Schiphol, Eindhoven als Rotterdam Airport hebben een app. Daarop kun je zien waar je kan parkeren, bij welke balie je moet inchecken en of je vlucht op tijd vertrekt. Soms kun je zien wat de piekdagen zijn en zelfs hoe lang de wachttijden zijn bij de security. Eén blik op je smartphone voorkomt (ver)dwalen op de luchthaven. Verder kun je nu ook een gratis tijdslot reserveren voor de security op Schiphol. Ideaal want je kan nu op een zelfgekozen tijdstip door de controle.
12: Een open deur - Kom op tijd!
De adviestijd die aangeeft hoe lang van tevoren je aanwezig moet zijn in de vertrekhal verschilt per vlucht. De luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt geeft het meest actuele advies. Check van tevoren de verwachte verkeersdrukte onderweg naar de luchthaven of eventuele vertragingen op het spoort wanneer je met de trein reist.