4 x op reis met aandacht voor duurzaamheid met ANWB
‘Iedereen zorgeloos en met plezier onderweg in een duurzame samenleving’, is wat we bij de ANWB willen. Zonder de schoonheid van de natuur zou de ANWB misschien nooit zijn opgericht. Al bijna 140 jaar wijzen we Nederlanders erop hoe aangenaam het is om buiten in de natuur te zijn, en wat de mooiste paden en routes zijn. In ons eigen land én ver daarbuiten. Vele generaties hebben sindsdien ontdekt dat er een relatie is tussen welzijn en natuur.
Er is ons veel aan gelegen om ook de komende generaties de weg te wijzen naar mooie plekken. Maar wel op een manier die ook het welzijn van de natuur respecteert. Daartoe werken we samen met diverse organisaties zoals World Animal Protection en Stichting Spots. Ook zijn we Travelife Certified, een erkend keurmerk voor duurzamer reizen. Al onze duurzame doelstellingen voor 2025 staan beschreven in onze Groene Ambitie. Om zelf alvast een start te maken, zijn dit onze 4 tips om duurzamer te reizen.
1. Slow Travel: langzamer en aandachtiger reizen
Binnen ANWB Reizen zetten zeven werkgroepen zich in om de vakanties te verduurzamen, variërend van plasticvermindering tot dierenwelzijn en het beperken van de CO2-uitstoot. Het streven is om de CO2-uitstoot in 2025 met 25% te hebben teruggebracht. Dat vertaalt zich in een reisaanbod waarbij meer aandacht komt voor reizen waarbij je de tijd neemt om de omgeving rustig te bekijken: fiets- en wandelvakanties, treinreizen en reizen met een elektrische auto.
Die sluiten ook aan bij een behoefte om langzamer en aandachtiger te reizen. Wil je toch naar een bestemming die alleen per vliegtuig te bereiken is? Vanwege de uitstoot kun je zo’n reis niet helemaal duurzaam noemen, maar je kunt best kiezen voor een verre vakantie met duurzame elementen. Zoals meehelpen bij een strandschoonmaak, het planten van inheemse bomen tijdens een wandeltocht of het bezoeken van een dierenopvang waarbij entreegeld wordt gebruikt voor rehabilitatie van de dieren. We bieden enkel excursies aan die geen negatieve impact hebben op de natuur en bevolking.
2. Wij helpen je om duurzamere keuzes te maken
Laten we eerlijk zijn: een groot deel van ons aanbod bestaat nog steeds uit reizen die beginnen en eindigen met een vliegreis. Om de CO2-uitstoot te beperken, boeken we het liefst directe vluchten en proberen we tussenstops zo veel mogelijk te vermijden. Verder streven we ernaar om voor reizen onder de duizend kilometer een duurzamer reisalternatief te bieden.
Binnen de hele organisatie – van Wegenwacht tot de ANWB-winkels – willen we Nederland helpen om duurzaam onderweg te zijn en om duurzamere keuzes toegankelijk te maken voor iedereen. Of je nu een verre reis maakt of een dagje op pad gaat in Nederland. Of je nu kleding koopt bij de ANWB-winkels of advies nodig hebt over elektrische fietsen en elektrische auto’s. Wij hebben ons aanbod duurzamer reizen alvast voor je gebundeld om je op weg te helpen.
3. Stap in de traagste sneltrein ter wereld
Langzamer reizen betekent: meer tijd voor toeval, meer tijd voor ontmoetingen. Intussen zie je het landschap veranderen. Je raakt in gesprek, veel vaker dan in een vliegtuig. Met een vliegtuig verplaats je je, met een trein reis je. Langzaam genoeg om geraakt te worden door het moois onderweg. Over heel de wereld zijn prachtige treinreizen te maken, maar Zwitserland is een van de landen die eruit springt.
Vanwege het comfort van de treinen, maar natuurlijk bovenal vanwege het landschap. De Zwitserse treinen rijden vaak keurig op tijd en brengen je bovendien naar een tijd buiten de klok: die van het licht dat valt op bergmeren, alpenweiden en gletsjers. Je ziet watervallen klateren en beekjes stromen. Elke bocht brengt je een ander uitzicht.
4. Op wereldreis in eigen land
Je kunt ook in eigen land een wereldreis maken. Of net over de grens. Voor wie reist met aandacht, is elke voetstap of pedaalomwenteling een reis naar een net iets andere wereld. Extra pluspunt is dat zo’n reis een relatief lage ecologische voetafdruk heeft. Nu de klimaatveranderingen het minder waarschijnlijk maken dat de Tocht der Tochten ooit nog kan worden geschaatst, is een Elfstedentocht op de fiets een goed alternatief.
Wandelen en fietsen zijn niet de enige manieren om wat langzamer en aandachtiger te reizen. ‘Slow Travel’ kan ook met de trein of met de elektrische auto. Of met allebei, zoals deze heerlijk langzame reis door de bakermat van de Slow Food Beweging. Je jakkert niet halsoverkop naar je bestemming, maar rustig met de trein. De vakantie begint niet pas als je op je bestemming aankomt, maar zodra je je huis verlaat.
Duurzamer op reis
Kun je duurzaam op reis? Dat hangt van je reis en je reisgedrag af. Maar je kunt zeker op vakantie en daarbij rekening houden met de planeet. Binnen de vele duurzaamheidswerkgroepen zien we nog veel kansen om ons reisaanbod de komende jaren verder te verduurzamen. Maar we zijn onderweg. Reis je mee?