Verkeer in Tunesië
Hoe staat het met het wegennet in Tunesië, moet je er links of rechts rijden? Hier vind je handige info over het verkeer in Tunesië .
Verkeersregels
- Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.
Veilig rijden
Rijden onder invloed
- Er geldt een absoluut alcoholverbod.
- Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.
Mobiele telefoon
- Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon te gebruiken.
- Handsfree bellen is wel toegestaan.
Basisverkeersregels
- Je moet rechts rijden en links inhalen.
Voorrang
- Een bestuurder die een kruising van gelijkwaardige wegen nadert, moet voorrang verlenen aan bestuurders van rechts, tenzij door verkeerstekens anders wordt aangegeven.
- Buiten de bebouwde kom moet een bestuurder die een kruising nadert, voorrang verlenen aan bestuurders op de hoofdweg, tenzij door verkeerstekens anders wordt aangegeven.
- Trams hebben altijd voorrang.
Rotonde
- Op een rotonde moet een bestuurder die de rotonde nadert, voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
- Houd er rekening mee dat niet alle bestuurders de voorrangsregels op een rotonde kennen of in acht nemen. Rijd daarom voorzichtig, neem nooit voorrang en kijk goed wat de overige verkeersdeelnemers doen.
Inhalen
- Je mag een tram rechts inhalen als daar voldoende ruimte voor is. Je mag een tram links inhalen op eenrichtingswegen en op andere wegen als er voldoende ruimte overblijft voor tegemoetkomend verkeer.
Passeren
- Op smalle wegen moeten voertuigen, breder dan 2 m of langer dan 7 m (inclusief aanhanger), vaart minderen en indien nodig stoppen om andere voertuigen te laten inhalen of passeren.
- Op bergwegen heeft een stijgend voertuig voorrang op een dalend voertuig.
- Als voertuigen elkaar niet kunnen passeren, gelden de volgende regels:
- Een enkel voertuig moet wijken (achteruitrijden) voor een rij voertuigen.
- Een licht voertuig moet wijken voor een zwaar voertuig.
- Een vrachtwagen moet wijken voor een bus.
Geluidssignalen
- Binnen de bebouwde kom is het geven van geluidssignalen alleen toegestaan als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat.
- Buiten de bebouwde kom is het overdag toegestaan om geluidssignalen geven om andere weggebruikers te waarschuwen (bijvoorbeeld bij onoverzichtelijke situaties en kruisingen).
Parkeren
- Auto's moeten aan de rechterzijde van de weg worden geparkeerd. Op eenrichtingswegen mag ook aan de linkerzijde worden geparkeerd.
- In Tunis zijn parkeerplaatsen gemarkeerd door blauwe strepen op de weg. In deze blauwe zones kan tegen betaling beperkte tijd worden geparkeerd.
- Parkeren is verboden ter hoogte van een rood-witte of gele streep op het wegdek of de stoeprand.
Infrastructuur
- De hoofdwegen in Tunesië worden redelijk onderhouden.
- Alleen in Zuid-Tunesië is het wegennet weinig ontwikkeld omdat het in de Sahara ligt.
Verkeersveiligheid
- Rijden in Tanzania kan gevaarlijk zijn en je wordt aangeraden zeer defensief te rijden.
Rijgedrag
- In Tunesië houden bestuurders zich vaak minder goed aan de verkeersregels dan je gewend bent.
- Zo worden verkeersborden en -lichten vaak genegeerd, rijden bestuurders soms tegen het verkeer in en kan bij kruispunten en vooral rotondes onduidelijkheid ontstaan over wie er voorrang heeft.
- Houd er rekening mee dat snellere rijders gewoonlijk meer links rijden, terwijl langzamere verkeersdeelnemers rechts blijven rijden.
- Fietsers, bromfietsers en motorrijders slalommen vaak door het verkeer en zijn slecht zichtbaar omdat ze vaak geen verlichting voeren en geen reflectoren hebben.
Rijomstandigheden
- Hoewel de wegen redelijk worden onderhouden, kunnen er bij hevige regenval gaten in de weg ontstaan.
- Houd er rekening mee dat we in de steden veel voetgangers op de rijbaan lopen en daar voorrang hebben.
- In landelijke gebieden moet je rekening houden met dieren op de weg.
Rijden in het donker
- Rijden in het donker buiten de stad of buiten de belangrijke toeristengebieden is risicovol door de gebrekkige of ontbrekende verlichting, de vele onverlichte voertuigen op de weg, voetgangers die op of langs de weg lopen en loslopende dieren.
Rijden in de woestijn
- Om veiligheidsredenen dien je een reis door de woestijn aan te melden bij de Tunesische Nationale Garde in de dichtstbijzijnde plaats. Een deel van de woestijn is militair terrein. Je wordt met klem aangeraden in groepsverband en met een ervaren gids de woestijn in te gaan in voertuigen met vierwielaandrijving.
Pechhulp
Pech
- Sta je op een gevaarlijke plek stil, bel dan het algemene alarmnummer 197 (politie).
- Je kunt ook hulp inroepen via praatpalen/noodtelefoons die zich bevinden langs hoofdwegen (om de 3 tot 5 kilometer) en autosnelwegen (om de 2 kilometer).
- Bel de ANWB Alarmcentrale. Bekijk welke pechhulp wordt vergoed in Tunesië met het ANWB Wegenwacht Europa Plus pakket op anwb.nl/wegenwacht/europa/europaplus.
- Rijd je in een huurauto, bel dan altijd de verhuurder. In je huurcontract vind je gewoonlijk het nummer van de lokale wegenwacht die je bij pech kunt bellen.
Ongeval
- Breng eerst jezelf en andere betrokkenen in veiligheid en zorg voor eventuele gewonden.
- Bel het landelijke alarmnummer 197 (politie). Dit is verplicht bij een ongeval waarbij gewonden zijn gevallen.
- Of bel een van de volgende nummers:
- Ambulance: 190
- Brandweer: 198
- Je kunt ook hulp inroepen via praatpalen/noodtelefoons die zich bevinden langs hoofdwegen (om de 3 tot 5 kilometer) en autosnelwegen (om de 2 kilometer).
- Als je als buitenlander betrokken raakt bij een ernstig ongeval, wordt je aangeraden altijd de hulp in te roepen van de politie, ook voor je eigen bescherming.
- Rijd je in een huurauto, bel dan direct de verhuurder.
- Bel de ANWB Alarmcentrale.
ANWB Alarmcentrale
- Tel. +31 70 314 14 14
- Ga naar anwb.nl/alarmcentrale voor meer informatie over pechhulp of hulpverlening aan betrokkenen bij een ongeval in het buitenland.